Startsida / Inlägg

Skarpt läge för bottenlagen redan nu

av Jonas Gustavsson

Linköping och Mullsjö har gått kräftgång i inledningen av SSL sett till förväntningarna, men den senaste tiden har lagen vaknat. Båda vann i senaste omgången, har plockat kontinuerligt med poäng de senaste veckorna, och har båda avancerat upp till slutspelsplatser i tabellen.
Jag tror att båda lagen kommer cementera sina slutspelsbiljetter framöver.
Jag tror också att de åtta lag som just nu är på slutspelsplats också är de åtta lag som spelar slutspel framåt våren.
Visst, AIK är på samma poäng som åttan Linköping, men jag tror inte Solna-laget, som har en sviktande form, orkar hänga med i slutspelskampen hela vägen.
Hade någon rapat upp de här åtta lagen som slutspelslag inför säsongen så hade nog inte så många höjt på ögonbrynen heller.
Egentligen känns hela tabellen ganska förväntad just nu, med undantaget Karlstad som kanske ligger något långt ner.
Då är frågan:
Går slutspelståget nu – redan efter en tredjedel av säsongen?
Jag tror det.
Vi får en indikation idag och imorgon.
Det är verkligen toppen (slutspelslagen) mot botten (inte slutspelslagen) som möts i den här veckoomgången. Lagen som jagar möter lag högt upp i tabellen.
Nian AIK ställs mot femman Dalen, tian Warberg mot trean Pixbo, tolvan Karlstad mot sexan Storvreta, trettondeplacerade Thorengruppen mot ettan Falun och fjortondeplacerade Höllviken mot fyran Helsingborg.
Det finns två scenarion:
Antingen så sätter topplagen ner foten och ökar avstånden nedåt.
Eller så överraskar bottenlagen och knaprar in på slutspelsplatserna.
Jag tror på det förstnämnda.
Även om SSL bjudit på en serie där alla slår alla hittills så känns det ändå lite som att tabellen börjar sätta sig, vilket också sprickan mellan Linköping/AIK och Warberg (fyra poäng) skvallrar om.
De här två omgångarna innan VM-uppehållet blir oerhört viktiga för lagen på placering tio (jo, i viss mån för AIK också) och nedåt.
Plockar de inte poäng den här veckan så vet i sjutton om inte slutspelståget går redan nu.
Hamnar man efter de åtta lagen som ligger på slutspelsplatser nu – som på pappret också är de åtta bästa lagen – så tror jag att det blir närmast nog omöjligt att komma ikapp. Visst, lagen på undre halvan ska också möta varandra (som på söndag, med bland annat Warberg-Thorengruppen och Karlstad-Höllviken) och kommer att plocka poäng där i slutspelsjakten – men jag tror ändå inte att man har råd att halka sex, sju, åtta poäng efter åttondeplatsen för det avståndet äts inte upp i ett nafs.
AIK kan överleva ett litet tag till tack vare sin poängskörd – men redan nu känns som det som riktigt skarpt läge för Warberg, Karlstad, Sirius, Thorengruppen och Höllviken om drömmen om slutspel ska leva vidare.
Karlstad är det lag som har absolut bäst chans, sett till spelarmaterial och den form som ändå börjat spira – men jag tror ändå att lagets svaga start gör att man inte orkar hela vägen fram.
Någonstans hoppas jag att jag har fel.
Att slutspelsstriden lever vidare.
Men jag är tveksam.

***

Dags att tippa veckans matcher.

Onsdag:

Storvreta – Karlstad 1: Karlstad är helt klart på gång och den starka uddamålsvinsten mot Pixbo senast lär ha gett råg i ryggen – men jag har ändå svårt att se att det ska räcka på bortaplan mot ett formstarkt Storvreta som har en bredare och vassare spetskompetens. Dessutom är Jimmie Pettersson tillbaka efter avstängning. Det blir ingen defilering, men det doftar verkligen hemmaseger.

Linköping – Mullsjö 1: Kamp mellan två lag som underpresterat hittills om man ser till förväntningarna, men också två lag som känns på gång efter sin kräftgång. Linköping har poäng i sex raka matcher och har tre raka segrar, och jag tror man tar den här fajten också – ledda av formstarke Martin Karlsson. Mullsjö, med poäng i fem raka, kommer bjuda upp – men inte räcka till.

AIK – Dalen X: En framfusigt och frejdigt AIK mot ett mer defensivorienterat Dalen? Poängfrekvensen har sjunkit för AIK den senaste tiden, men nu får man lira i Solnahallen och på sitt egna golv igen, och det tror jag man kan dra nytta av – och sno någon pinne av Dalen. Gästerna är dock grymma på bortaplan hittills i höst och kommer inte gå poänglösa från den här fajten.

Höllviken – Helsingborg 2: Det här en ganska lurig match. Visst, Helsingborg är solklara favoriter både sett till tabell, form och spelartrupp – men någonstans så har Höllviken inte riktigt fått betalt för sitt spel den senaste tiden och någon gång brukar det där studsa tillbaka, och det känns inte helt omöjligt att det kan ske här. Men… nej, jag tror väl ändå att Helsingborg reder ut det.

Pixbo – Warberg 1: Västkustderby och en ganska lurig match. Pixbo föll mot Karlstad senast och har inte förlorat två matcher i rad hittills i höst – vilket gör de två senaste årens serievinnare till ett av de jämnaste lagen i ligan. Warberg har spelat sex matcher utan att ta någon trepoängare och var rejält besvikna efter Storvretas storseger senast och kommer vara rejält taggade – frågan är bara om det verkligen räcker? Jag tror inte det.

Torsdag:

Thorengruppen – Falun 2: Visst, Thorengruppen är riktigt bra hemma och har plockat många poäng där i höst, men jag har svårt att se att man ska sno poäng mot Falun som har ett lag som är flera klasser bättre. Falun älskar när man får ha mycket boll, rulla runt och hota – och det kommer man få chansen till i den här matchen. Är bara effektiviteten på normal nivå så blir det en klar tvåa.

***

Då kör vi!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB