Startsida / Inlägg

Välkommen till 500-klubben, Stenberg

av Jonas Gustavsson

Om jag har rätt i mina dokument så är Henrik Stenberg spelare nummer 17 genom alla tider som passerar 500 gjorda poäng i högsta serien (grundserie plus slutspel).
Imponerande så klart.
Inte minst eftersom killen bara är 26 bast.
Jag klurade på om han skulle klara det där idag när jag synade statistiken inför kvällen då han stod på 497 pinnar – men det hade jag ju inte behövt göra.
Det hade inte ens gått elva minuter av matchen mot Karlstad innan Stenberg hade serverat trippla assist och därmed nått upp till milstolpen. Innan matchen var över hade forwarden dunkat in tre pinnar till (två mål och en assist).
Galet bra.
Han är hetare än hetast just nu, Henrik Stenberg.
14 poäng på de tre senaste matcherna.
Ironiskt nog är han het precis under den tidsperiod som VM-truppen togs ut, men där Stenberg – som avgjorde finalen i Göteborg – inte fanns med. Med sin rivighet, jävlar anamma och förmåga att steppa upp i stora matcher hade han blivit en tillgång. Men jag förstår också att multikompetenta lirare som Linus Nordgren och Jonas Svahn fick stå före i kön eftersom det är lirare som kan stoppas in var som helst (oavsett formation, roll eller position) utan att man tvingas riva upp något annat. Det är väl så viktigt.
Stenberg är så klart besviken, men säger också att hans kropp är det viktigaste just nu. Han valde att stå över blågults novemberturnering för att fortsätta sin rehab, och då fick han också besked att VM-chanserna skulle minska.
Men för Stenberg fanns inget val – hade han inte fortsatt sin rehab så hade han inte nått någon VM-form heller. Så säger han själv, i alla fall.
Därför blev det som det blev.
– Jag fick ett ultimatum, men var inte i fas i november. Det var ett svårt val och jag funderade, men kroppen var viktigast. Hade jag inte fått de två veckorna så hade jag inte varit i så här bra slag nu, sa han.
Nåväl, det är inget snack om att Henrik Stenberg just nu är SSL:s mest formstarka spelare.
Förklaringen?
En frisk kropp.
– Successivt under säsongen så har jag kommit ifrån min skada och för första gången på två år så är jag skadefri. Det är grymt skönt. Det är en boost att inte ha ont. Jag kan släppa loss. Det är enorm skillnad, sa Stenberg.
Det var också Stenberg tillsammans med Victor Andersson och comebackande Jimmie Pettersson (avstängd tidigare) som stod för melodin mot Karlstad. De var riktigt vassa och effektiva och grundbulten i den stora och solida 9-3-segern.
Jag surrade lite med Stenberg om kedjan och vi pratade bland annat om att hans enhet har ett fysiskt spel som många andra kedjor kanske saknar. Detta är tre lirare som inte tvekar att spela på kropp.
– Nyckeln är att inte spela med glamour men ändå blir det glamour på vårt sätt. Vi springer inte runt och dribblar, vi spelar zick-zack och gillar att köra på med kroppen. Just det är vår grej, tvåvägsspelet, att vi kör på hela tiden, både med finess och kraft, sa Stenberg.
Storvreta har nu 22-7 på de tre senaste matcherna.
Mästarform.
Karlstad?
Hade inte speciellt mycket att sätta emot i den här matchen. Laget är på gång, men detta var en övermäktig uppgift.
Vi noterar:
Kevin Björkström är poänglös i nio (!) raka matcher.

***

Snacka om skilda världar.
Förra veckan vann Mullsjö med otroliga 11-10 mot AIK i ett riktigt målkalas och en halvgalen match, idag var det tätt, målsnålt och balansgång mot Linköping i en match som slutade 2-2.
Som vanligt så släppte Mullsjö in första målet (snygg balja av Felix Lanver efter rull), men sedan vände man på steken via mål av succébacken Viktor Wibring och fräcke Johan Nygårdh – och den 2-1-ledningen som västgötarna fixade i första perioden stod sig länge, länge.
Ja, det kändes nästan som den skulle stå sig hela vägen ut.
Jonathan Larsson i Mullsjö-kassen visade verkligen klass när Linköping ökade trycket i sista perioden – och när till och med glödhete Martin Karlsson, med mål i sex raka matcher i ryggen, missade öppet mål så kändes det verkligen som gästernas kväll.
Men till slut, i powerplay med fyra och en halv minut kvar, så kunde Matej Jendrisak vispa in kvitteringen och rädda en hemmapinne.
En pinne var – och båda lagen har nu tagit poäng i sju raka matcher.
Starka poängsviter med tanke på att säsongsstarten varit under förväntan för båda lagen.
Som påtalats innan: Linköping och Mullsjö är på gång.

***

Jag tippade kryss mellan AIK och Dalen – men det blev något helt annat.
Hela 7-1 till gästerna, även om det var först på slutet som det rasslade iväg.
Efter en ivrig och lovande start på säsongen så har AIK 2.0 börjat dala och är det något lag som längtar efter VM-uppehåll just nu så är det nog Magnus Jäderlunds manskap, ett gäng som kan behöva lite vila och ladda batterierna.
Någonstans ska man nog vara glada över de poäng man spelat in, för jag tippar att det i slutändan blir svårt att nå något slutspel, och att nytt kontrakt – precis som man sagt inför säsongen – måste vara prioritet.
Dalen var smartare, effektivare, bättre av det jag såg.
När läget kom så small det.
Och Kungen av Norge, Ketil Kronberg, dunkade in hela tre mål. Det tillhör ju inte vanligheterna numera, men det var hans andra hattrick i år.
Första var ett fint skott.
Det andra ett förvaltat friläge.
Sista i tom bur.
Dalen som nu valt att sätta ihop Jonas Svahn och Ketil Kronberg i samma enhet, något som har både för- och nackdelar.
Både Svahn och Kronberg kan ju driva en egen kedja med sitt stabila centerspel, och man tunnar ju ut de andra kedjorna genom att sätta lagets två motorer i samma kedja.
Samtidigt så får man en riktigt förbannat vass kedja också – där hete och målfarlige Patrik Rokka är ett riktigt bra komplement.
Någonstans tror jag ändå att de kommer bära varsin femma när vi närmar oss vårkanten, men vi får se.

***

Några derbykänslor finns ju inte riktigt ännu mellan Höllviken och Helsingborg – och än så länge skiljer det ganska mycket mellan Skåne-lagen.
Jag såg bara fragment av den här matchen, men jag såg starten och även om det inte bara var glamour utan också en del medstuds, så var det inte så mycket snack och när Helsingborg sprang ifrån till 3-0 redan efter halva första perioden så kändes det som att det bara kunde gå på ett sätt.
Det gjorde det också.
7-4 till slut.
Visst, när Fredrik Sjöstedt sköt 3-5 i början av sista perioden så infann sig något som var ett embryo till nerv, men några minuter senare så hade Daniel Johnsson krutat in dubbla mål och fastställt sitt hattrick, vilket tog bort det lilla uns av spänning som väcktes i inledningen av slutakten.
Skaplig lina Helsingborg har där, med Johnsson, Linus Nordgren (tre assist) och Jami Manninen (två mål).
Johannes Wilhelmsson sopade in tre bollar för Höllviken – men alltså förgäves. Nykomlingen är nu inte bara sist i tabellen – men har dessutom spelat fler matcher än konkurrenterna ovanför.
Tufft utgångsläge, minst sagt.
Oerhört viktig match nästa omgång: Karlstad borta.

***

Västkustderby.
Och Warberg kunde kriga till sig två pinnar mot Pixbo till slut, efter att ha vunnit med 7-6 efter övertid.
Men trots att Warberg fixade extrapinnen så var nog just Warberg kanske ändå mest besviket av de båda lagen, eftersom man fick en drömstart (2-0 efter knappa åtta minuter), ledde med tre mål (hade 4-1 i bra bit in i andra perioden) och även fick det viktiga 5-4-målet i inledningen av sista akten.
Pixbo ledde matchen en gång – och det var när de sköt 6-5 mitt i den sista perioden.
Warberg lyckades dock kvittera genom Filip Stenmark och sedan alltså ta extrapinnen på övertid, efter att Pixbo chansat med sex utespelare. Målglade Mattias Kongstad kunde med sin tredje kasse för kvällen rulla in segerbollen i tom bur.
Men hetast i Warberg var ju helt klart Daniel Karlander. Han har tagit ett stort kliv framåt i höst, utan tvekan. En drivande spelare för hallänningarna.
Trots att man kanske någonstans ville ha trean så gick det inte att ta miste på glädjen i Warberg efter slutsignalen. Extrapinnen var viktig. Den gjorde dels att man distanserade sig mer från bottengängen, dels att man knaprade in en pinne på åttan Linköping som har den sista slutspelsplatsen som Warberg suktar så efter.
Viktigt läge för Warberg nu som har Thorengruppen hemma på söndag.
En seger där kan göra att man blandar sig i slutspelsstriden på allvar.
En förlust att man dras ner i botten rejält, då Thorengruppen skulle gå upp på samma poäng (om nu inte Thorengruppen skräller redan imorgon hemma mot serieettan Falun…).
Warberg som spelat sju raka matcher utan att ta någon trea – men som har fyra kryss på dessa sju matcher (och tagit extrapinnen tre gånger).
Annars?
Patrik Malmström matade in tre bollar för Pixbo.

***

En fajt imorgon, Thorengruppen-Falun.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB