Startsida / Inlägg

Finns det bensin kvar i tanken?

av Jonas Gustavsson

Inför säsongen var många överens:
Nykomlingen Thorengruppen kommer åka ur SSL.
Jag var av samma uppfattning, inte i huvudsak för att man hade ett dåligt lag, det var spännande och det fanns SSL-rutin, men konkurrensen i serien kändes för bra för att man skulle lyckas hålla sig kvar.
Så här skrev jag när jag tippade Umeågänget sist inför säsongen:
”Det är inget snack om att nykomlingen Team Thorengruppen sitter på den svagaste truppen på pappret, men någon slagpåse är det inte tal om. Laget har varit i toppen av allsvenskan i flera år, har ett fungerande försvarsspel, är tämligen rutinerade och har värvat helt okej under silly season. Konkurrensen är dock för skarp för att det ska bli förnyad SSL-status.”
Thorengruppen har inte varit någon slagpåse i år.
Inget nytt Gävle.
Inte ens i närheten.
Thorengruppen har visat att man håller bra SSL-klass när man är på topp. Man har ju slagit Falun inte minst, och det gör man inte med flyt eller små marginaler, då har man ett bra lag och ett bra spel. Växjö och Linköping finns ju också bland de tunga skalperna.
Dock så har man ju inte lyckats leverera det som krävs varje månad, varje vecka, varje match.
Det är en speciell säsong, fler omgångar, fler matcher, fler långa resor – och frågan är om vi ser en bensintank som håller på att ta slut?
Thorengruppen är i fritt fall just nu.
Tre raka förluster där man släppt in förskräckliga 29 mål, där man blivit demolerade av bottenkollegorna Höllviken och Sirius, sådana matcher som man kanske måste sno poäng i om man ska förnya sin SSL-status.
Tränaren Thomas Hugosson Wallgren har fått gå.
Det har varit en del rotation i truppen, bland annat så har Peter Reinholdt kommit in för att spetsa, men samtidigt så är det inte alltid av godo att röra om i en spelargryta, för det skapar nya hierarkier och roller.
Frågan är:
Kan Thorengruppen hitta skyddsnätet och landa mjukt, eller kommer det fria fallet att fortsätta?
Än så länge ligger nykomlingen över nedflyttningsstrecket, men det skiljer bara en pinne ner till Höllviken och Warberg.
Tätar man inte försvarsspelet typ nu, så kommer man åka ur.
Så känns det.
Nu väntar glödheta AIK på hemmaplan, ett AIK med fem raka segrar, som är uppumpade med självförtroende.
Någonstans känns det ändå som en ganska bra match för Thorengruppen att få nu.
Man går in som tydliga underdogs, har allt att vinna, spelar på hemmaplan där man var så starka i höstas.
Åker Thorengruppen på en stortorsk till så tror jag inte man repar sig, då tror jag det blir svårt att fixa nytt kontrakt.
Nu är det lite upp till bevis.
Finns det någon bensin kvar i tanken?

***

Tippning av veckans matcher!

Tisdag:

Sirius – Storvreta 2: Snacka om ett derby som kommer rätt i tiden, mellan ett formstarkt Sirius med poäng i fem raka matcher där man både vunnit nyckelmatcher mot bottenlag och snott poäng av topplag, och ett Storvreta som hämtade sig efter 4-12-förlusten mot AIK genom att slå Växjö. Dessutom kryddat av att Viktor Klintsten är avstängd efter smällen mot Jesper Sankell senast (Storvreta försöker överklaga, men Klintsten lär inte vara med ikväll), och att Joel Kanebjörk – som även Sirius var ute efter i somras, vill jag minnas – är tillbaka hos mästarna. Senaste derbyt blev ensidigt, Storvreta var en klass bättre, men tror på jämnare fajt nu – men att Storvreta vinner igen.

Onsdag:

Thorengruppen – AIK 2: Ser man på formkurvorna så ska det här egentligen bara kunna gå på ett sätt. Thorengruppen har tre raka förluster där man släppt in 29 (!) mål, och AIK går som tåget med fem raka segrar – men det är ändå en lite lurig match, för Thorengruppen är inte så här ihåliga och AIK:s formtopp kan inte vara för evigt. Umeågänget är vassa hemma, kommer vara toktaggade, kommer vara disciplinerade bakåt så det finns kryssvarning, även om AIK är favoriter. Tror ändå gästerna tar detta.

Höllviken – Linköping 2: Linköping är i bra form och har bara kammat noll poäng två gånger på de sexton senaste matcherna, och det var mot topplagen Pixbo och Falun. I övrigt tar man mer eller mindre alltid poäng, så det blir ingen lätt för Höllviken att sno pinnar i den här fajten, tippar jag. Linköping vann hemmamötet med 6-2, och jag tror vi kan vänta oss något liknande här.

Torsdag:

Dalen – Karlstad 1: Oj, snacka om viktigt möte för båda lagen, och dessutom två lag som brottas enormt med formen. Dalen har bara tagit en poäng på fyra matcher (krysset borta mot jumbon Warberg senast) och har väldigt jobbigt just nu där man halkat ner som nia i tabellen och där avståndet upp till åttan är tre poäng. Karlstads form är ännu svagare med en poäng på de fem senaste, laget släpper in väldigt mycket mål just nu (tolv senast mot Mullsjö) och jagas av lagen under nedflyttningsstrecket. Värmlänningarna hade massor av frånvaro på grund av sjukdom senast – men oavsett hur många man får tillbaka blir det tufft mot Dalen tippar jag. Öppen match, men tror hemmalaget vinner.

***

Många viktiga matcher nu!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB