Startsida / Inlägg

Kommer tränareffekten för Warberg?

av Jonas Gustavsson

Klassiska Warberg går en kamp för överlevnad nu.
Den är tuff.
Laget tappade en tvåmålsledning till förlust mot Helsingborg, och nu mot Dalen så tappade man återigen en tvåmålsledning – men fick i alla fall med sig en poäng eftersom det blev 4-4 och kryssresultat.
Men man brottas verkligen i motvind.
Man får inte speciellt mycket med sig.
Speciellt mot Dalen kändes det verkligen som man skulle ha alla tre poängen, men att försvara en ledning i innebandy i slutet av matcher är bland det svåraste som finns, och det visade sig återigen.
Oerhört bittert för Warberg så klart.
Men man fick övriga resultat med sig, då både Höllviken, Thorengruppen och Karlstad torskade sina matcher – och det är just den där kvartetten som gör upp i botten nu känns det som. Två ska åka ur, två får stanna kvar.
Brutalt.
Men så är det.
Warberg bör vara oroliga.
Man har tappat ledningen i de två senaste matcherna, marginalerna har grinat emot, man har inte lyckats stänga matcherna – men det handlar inte heller bara om tillfälligheter att man tappat just nu. Laget har bara tagit en enda trepoängare, en uddamålsvinst hemma mot Sirius, på de 17 (!) senaste matcherna.
Den formen leker man inte med.
Under de där 17 matcherna har man förutom sin enda trea lirat in sex kryss också, men de ger inte speciellt mycket utslag i tabellen. Det är treorna som gör att det händer saker placeringsmässigt.
Någon effekt på sina tränarändringar har man inte fått heller.
Tre tränarlösningar – men poängsnittet har dippat efter varje skifte.
Oscar Lundin, 9 matcher, poängsnitt 1,11.
Stefan Smedberg, 6 matcher, poängsnitt 0,83.
Ulf Hallstensson, 8 matcher, poängsnitt 0,625.
Nu ska vi inte döma Ulf Hallstensson ännu, han implementerar ett nytt spel i en sargad grupp, och behöver tid på sig. Starten är dock inte lovande, och det vimlar inte av livlinor under våren.
Snackade med Filip Stenmark, lagkaptenen, efter krysset mot Dalen idag och han erkände att det varit lite speciellt med alla tränarbyten under säsongen.
Samtidigt sa han också att spelarna och organisationen arbetar med att ändra sitt ”mindset” nu, att man inte längre kan ha förväntningarna på Warberg som ett lag för toppen som jagar medaljer som i fornstora dagar, utan att man måste inse att det är kamp för överlevnad som gäller, och att alla måste dra åt samma håll.
– Det finns en förväntan att Warberg ska vara i toppen och slåss om medaljerna som på den gamla goda tiden, men vi alla spelare och organisationen jobbar för att ändra på den inställningen, alla måste dra åt samma håll och kämpa för överlevnad nu. Vi måste vara realistiska, sa han.
Han sa också:
– Det fungerar inte att stressa upp sig. Vi måste se detta som en inspirerande utmaning. Det är lite klyschigt, men man kanske måste ner i botten för att det ska vända. Nu kan vi bara ta oss uppåt.
Ja, kanske måste man ner på den absoluta botten för att vända skeppet.
Anrika Warberg, en av pionjärerna för elitinnebandyn i Sverige, ett flaggskepp och inspiratör för de nya starka klubbarna som snor marknadsandelar – det känns orealistiskt att de inte skulle vara i SSL.
Jag tippade ju att de skulle åka ur inför säsongen, men hoppades då att jag hade fel.
Det hoppas jag fortfarande.
Och ja, det skiljer ju bara en pinne upp till säker mark.
Men då har konkurrenterna spelat färre matcher – och har poängchanser som Warberg saknar.
Warbergs nästa match?
Mot Karlstad.
Snacka om ödesmatch.
– Det kommer bli slutspelskaraktär, sa Stenmark.
Minst sagt.

***

Mycket statistik och milstolpar nu – men kan liksom inte låta bli.
AIK-kaptenen Patrik Hagberg kastade in tre pinnar i segern mot Höllviken och passade därmed på att passera vännen Rickie Hyvärinen i den totala poängstatistiken.
Det är ju en story i sig.
Men det är lite kusligt att jämföra det gamla radarparets statistik genom åren, för den är skrämmande lik.
Ja, det är lite bröderna Sedin-varning på den faktiskt, att leverera mer eller mindre identiska siffror på samma antal matcher.
Hagberg:
342 matcher, 289 mål, 297 assist och 586 poäng.
Hyvärinen:
338 matcher, 289 mål, 295 assist och 584 poäng.
Galet.
– Det var ganska sjuk statistik faktiskt, att det var så jämnt fördelat, sa Hagberg när jag rapade upp alla siffrorna.
– Ska jag vara ärlig så trodde jag att Rickie gjort fler mål, han var mer en utpräglad målskytt under tiden i Täby. Men stort att kliva förbi honom, han är en legend. Jag har ju spelat mycket med honom, han var den stora stjärnan.
Nåja, Patrik Hagberg är en stor stjärna han också.
Närmar sig 600 poäng i SSL.
Det är inte illa.
Han har ju varit grymt bra i AIK i år också.
Ett AIK som alltså fortsätter att vara stekheta. 8-4-viktorian mot Höllviken – där man saknade en trio nyckelspelare, dessutom – var femte raka vinsten, en svit som inget annat SSL-lag kan matcha just nu.
Man bara kör på, liksom.
Inför säsongen så visste man ju inte var man hade AIK. Det helrenoverade projektet som kändes fågel eller fisk, men där det kanske mest osade fisk ändå. Visst hade man talang, men orutinen var talande.
Nu har många lirare vuxit i SSL-kostymen.
Dessutom spelar man en rolig och fartfylld innebandy.
Noterbart:
AIK är enda nuvarande laget på slutspelsplats med minus i plusminus-statistiken. Förvisso bara -1, men ändå…
Jag trodde aldrig att AIK skulle vara slutspelsmässiga. Det trodde jag inte inför säsongen, inte i höstas, inte vid nyår.
Vi får se om formtoppen håller i sig.
Oavsett, laget överraskar.
Höllviken får slita vidare för nytt kontakt i det där getingboet i botten, där fyra lag ryms inom två poäng.

***

Wow, vilken effektivitet.
Mullsjös skottprocent mot Karlstad leker man inte bort:
Sju skott i första perioden – och sju mål.
Fem skott i andra perioden – och tre mål.
Nio skott i tredje perioden – och två mål.
Totalt 12-6 i mål.
Karlstad var ju drabbade av sjukstuga, så det var väntat att värmlänningarna skulle få problem, och mot ett Mullsjö som var toktaggat efter sin supersvit-brytning mot Växjö senast så var det inte så mycket att göra.
Noterbart:
Pelle Tarenius gjorde äntligen mål för Mullsjö igen.
Han är ju den där askungesagan som jag ältat ett par gånger nu. Han som ju började lira innebandy på allvar först ifjol, som sedan fick kontrakt med Mullsjö, startade ju säsongen i förstafemman och målade i andra omgången – och man trodde att sagan skulle fortsätta. Men sedan uteblev produktionen, han hamnade på bänken, blev utlånad – men är nu tillbaka, och får alltså äntligen göra mål igen.
Hoppas det lossnar för #33 nu.
Karlstad då?
Ja, ett tag kändes det som man skulle segla ifrån det där nedflyttningsstrecket, men man är sannerligen inblandade i striden, bara två pinnar ner.
Försvaret läcker dessutom som ett såll.

***

Inga skrällar på damsidan idag – men kolla in poängligan.
På de tio första platserna finns spelare från endast tre olika lag – det känns ändå ganska speciellt.
Det brukar leta sig in en och annan spetsspelare från lite olika lag, men nu är det alltså smalt med representationen.
Kais Mora (tre spelare), Täby (fyra spelare) och Iksu (tre spelare) är de enda lagen som är representerade i poängtoppen.
Det är ju förvisso tre av de fyra bästa lagen i serien, men ändå.
Enda topp-fyra lag som inte har med någon spelare bland de tio bästa är således Pixbo, där Alicia Fylke parkerar på en sextondeplats.
Anna Wiman i Linköping – som var med bland de tio bästa inför den här omgången – nosar bakom på en elfteplats.
Bara en parentes.

Det här hände idag:

Endre – Linköping 4-3: Linköping ledde, något sensationellt, med 3-1 långt in i den tredje perioden, men sedan vände hemmalaget via tre raka mål och kunde alltså vinna till slut. Speciella spetsen Sara Steen avgjorde med knappa fyra minuter kvar att spela. Gotländskorna spelade därmed in tredje raka segern, efter att innan dess haft en tung period med fem raka förluster.

Malmö – Täby 3-5: Inte nog med att Täby är dominanta hemma, nu har man också börjat lira in mer poäng på bortaplan. Sara Attermo var matchens stora poängstjärna med två mål och två assist – och 29-åringen är i sin bästa form på länge, och att hon är så bra är så klart ytterligare en förklaring till stockholmarnas fina säsong. Laget är alltjämt tvåa och har tre poäng ner till trean Pixbo, men då har jägarna lirat en match mer.

Kais Mora – Tyresö-Trollbäcken 13-1: Snacka om överkörning. 33-10 i skott och 13-1 i mål talar sitt tydliga språk. Anna Wijk behövde inte vara orolig över sin poängsvit heller, poängligaettan smackade in sex pinnar (två mål, fyra assist) och har nu gjort poäng i 113 seriematcher i rad. Petra Weiss noterade fem pinnar (ett mål, fyra assist).

Pixbo – Dalen 3-2: Pixbo får sannerligen jobba för sina poäng just nu, men plockade en trea mot Dalen till slut. Ett mål i varje period räckte för att knäcka Dalen som bara lyckades få iväg sju (!!!) skott på mål i hela matchen. Pixbo hade å andra sidan 22 avslut. Men ändå bara uddamålsresultat till slut.

***

Igår:

Linköping – Thorengruppen 11-3: Thorengruppen fick ingen omedelbar effekt av att Thomas Hugosson Wallgren lämnat båset, utan laget fortsätter att läcka oroväckande mycket. Elva insläppta mot Linköping, 29 insläppta totalt på de tre senaste. Försvarsspelet måste stramas upp. Linköping fortsätter att leverera, hade nio olika målskyttar där Matej Jendrisak och Marcus ”29” Johansson sopade in dubbla bollar var.

Pixbo – Sirius 7-7: Sirius har verkligen hittat formen – och med tanke på hur det sett ut den senaste tiden så kändes det inte som någon enorm knall att man snodde poäng mot Pixbo heller. Även om det krävde en upphämtning. Pixbo ledde med 7-5 långt in i tredje perioden, men Uppsalalaget kom igen och specielle målskytten Johan ”Mr Distinkt” Eriksson kvitterade med minuten kvar. Poäng i fem raka för Sirius nu.

Storvreta – Växjö 4-3: Joel Kanebjörk-effekten? Det kanske det inte var, men AIK-förvärvet gjorde debut för sin nygamla klubb som reste sig efter 4-12-smällen mot AIK och slog tillbaka Växjö med uddamålet, en match där man hade en 4-1-ledning innan det blev spänning på slutet. Starkt av Uppsalalaget att lyfta sig så, och stor del hade så klart comebacken för målvakten Viktor Klintsten. Växjö hade fått tillbaka en hel del lirare från sjuksoffan, men saknade alltjämt bland annat keepern Eero Kosonen.

Falun – Helsingborg 6-5: Falun sprang ifrån till 5-1 under de två första perioderna, och det kändes avgjort, men skåningarna studsade tillbaka i sista och det blev bara en uddamålsseger för dalalaget till slut. Dock – något sensationellt – noll mål för Alexander Galante Carlström, som därmed står kvar på 396 SSL-mål. Daniel ”Magic” Johnsson visade dock fortsatt målform med två påsar, mål för femte matchen i rad.

Uppsala – Karlstad 5-1: Stark match av Uppsala så klart, som höll ner Karlstad – med flera offensiva spetsar i fin form – till ett enda mål. Samtidigt skickade man in fem bollar framåt och tog en solid seger. Kaptenen Frida Bäfve skyfflade in två av hemmamålen – och Uppsala har nu hela sex poäng ner till Malmö under slutspelsstrecket.

Kalmarsund – Rönnby 2-10: Nej, det vill sig absolut inte för Kalmarsund den här säsongen, och nykomlingen åkte på en ny storförlust – och det fortsätter att läcka rejält bakåt. Tio insläppta mot Rönnby, alltså. Ungdomarna fortsätter att leverera för Västeråslaget, Isabell Nordin Persson satte tre, Izabell Roos två. Men även de etablerade: kaptenen Elin Björkman svarade för ett hattrick.

Iksu – Warberg 9-2: Given Iksu-seger så klart, dessutom med klar marginal även om den kanske blev mindre än vad man kunde förvänta sig på förhand. Det stod ”bara” 3-0 efter två perioder, sedan rullade Umeågänget över nykomlingen i sista perioden. Cornelia Fjellstedt stack ut som hattrick-skytt för hemmalaget.

***

I fredags:

Malmö – Pixbo 2-4: Likaläge, 2-2, efter två perioder – sedan avgjorde Pixbo i sista perioden via mål av stjärnan Alicia Fylke och tvåmålsskytten Rebecca Heed Arvidsson. Starkt av mästarna så klart – samtidigt som Malmö brottas rejält med formen, och detta var skånskornas femte raka torsk. Nu börjar man halka efter i slutspelskampen.

***

Ny vecka, nya matcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB