Startsida / Inlägg

Kan Umeålaget rasa ur SSL?

av Jonas Gustavsson

Att Dalen skulle få fruktansvärt svårt att nå slutspel i år var inte speciellt svårt att räkna ut med tanke på den på pappret bleka truppen, tappet av Louisa Turton, ett sent avhopp (Linn Mikaelsson, som dock är tillbaka nu) och skadan på Mikaela Palmér, bland annat – samtidigt som konkurrenter rustat upp.
Umeålaget har inte heller varit i närheten av någon slutspelsbiljett.
Det är ingen skräll.
Det är däremot en knall att man i högsta grad är inblandade i den absoluta bottenstriden.
Bara målskillnad skiljer ner till nedflyttningsplats i den tajta tabellen.
Dalen är elva på 15 poäng, samma poängantal som lag tretton Tyresö-Trollbäcken och lag fjorton Warberg. Linköping är tia på 17 poäng.
Det är de där fyra lagen som gör upp i botten, ett av lagen kommer att åka ur. Jag tror inte Malmö, trots skral form och med bara sex poäng ner till nedflyttningsplatsen, blir indragna – dels är man för bra lag, och att man skulle passeras av hela fyra lag förefaller osannolikt.
Efter fredagens matcher kan Dalen faktiskt vara på nedflyttningsplats.
Umeågänget ställs nämligen mot Iksu, suveräna ettan, och då lär det inte bli några poäng in på kontot.
Warberg möter tokjumbon Kalmarsund och kan mycket väl ta en trea.
Tyresö-Trollbäcken har förvisso en tuff uppgift borta mot Uppsala, men har absolut poängchans.
Att se Dalen på en nedflyttningsplats med sju omgångar kvar vore en praktskräll.
Men inte helt omöjligt alltså.
Här är Dalens avslutningsschema:
Iksu (b), Uppsala (h), Endre (b), Malmö (h), Kalmarsund (b), Täby (h), Linköping (b), Rönnby (h).
Det är inte speciellt många poäng som kan räknas in på förhand där, speciellt inte med tanke på hur spelet och formen sett ut. Laget har tagit en poäng på de fem senaste matcherna, bland annat förlorat mot Warberg, och bara tagit en enda trepoängare på de femton senaste matcherna.
Vad har fallerat?
Att offensiven skulle bli trubbig i år var känt, men att man skulle göra näst minst mål i serien är ändå anmärkningsvärt. Defensiven har varit bra, laget släpper in få mål, men man gör alldeles för lite framåt.
Isabell Larsson gör sina mål, men sedan kommer ingenting, ingenting och sedan rookien Jessica Lidberg. Kaptenen Amanda Öhman snittade en pinne per match ifjol, men har droppat rejält i år – bara fem mål och tio poäng på 17 matcher.
Dalen har defensiven för att klara sig – men man måste börja leverera in fler bollar i mål.
Grejen är att Dalen spelar tajt målmässigt med motståndarna i många matcher, men ändå allt som oftast står på den förlorande sidan. Man orkar hålla nere siffrorna mot offensivt skickliga lag, men det hjälper liksom inte när man inte är förmögna att producera själva.
Men just det där talar kanske för Dalen ändå.
Att man är så tajta innebär nämligen att man har bäst målskillnad av alla bottenlagen.
Det kan mycket väl bli räddningen.
Kan Dalen åka ur SSL?
Ja, det är inte helt omöjligt.
Även om jag tror man grejar det här till slut.

***

Tippning av kvällens matcher!

Kais Mora – Karlstad 1: Kais Mora vinner matcherna man ska just nu (mot bottenlagen) men har haft det tuffare mot slutspelslagen, där man förlorat mot Iksu, Täby och Rönnby sedan i december. Karlstad, som vunnit sex av de sju senaste fajterna, blir därför ingen lätt uppgift för dalalaget – men hemmaplansfördelen lär avgöra. Många i Kais Mora är i bra poängform dessutom, även om det framförallt rasslat mot bottenlagen.

Iksu – Dalen 1: Derby i Umeå. När det är derby brukar man säga att tabelläge och slagstyrka kan läggas åt sidan och att det handlar om andra saker – men skillnaden mellan de här lagen är så pass stor att Iksu ska springa hem det här. Dalen har blivit riktigt inblandade i bottenstriden, bara målskillnad skiljer till nedflyttningsplats, och har bara en poäng på de fem senaste matcherna. Given etta.

Rönnby – Linköping 1: Linköping skrällde rejält senast genom att vinna med utklassningssiffrorna 8-1 mot Uppsala. Var det månne en Amanda Larsson-effekt? Den förre landslagsstjärnan gjorde comeback och svarade för två mål och tre poäng direkt. Rönnby har hackat något på sistone, men jag tror ändå att västmanlänningarna plockar den här matchen som spelas i Fagersta (!).

Endre – Täby 2: Efter en svacka med fem raka förluster så har Endre vänt på skutan och vunnit fyra raka matcher. Tre av vinsterna har kommit mot bottenlag, men gotländskorna har skaffat självförtroende. Tveksamt dock om det räcker mot formstarka Täby med sex raka segrar i bagaget. Tror gästerna tar det här.

Uppsala – Tyresö-Trollbäcken 1: Efter att ha tagit tio av tolv möjliga poäng på fyra matcher så åkte Uppsala på en rejäl smäll senast när man 8-1-föll mot Linköping. Att vinna mot TT blir inte enkelt. Nykomlingen har förvisso skralt med poäng på sistone, men har haft tufft schema. Tror ändå Uppsala plockar tre pinnar till slut, även om en kryssvarning ska utfärdas.

Kalmarsund – Warberg 2: Nykomlingsmöte. Kalmarsund väntar alltjämt på säsongens första seger och här har man så klart en gyllene chans, men frågan är om inte Warbergs motivation och desperation torde vara ännu högre då man spelar för nytt kontrakt. Det lär bli en jämn och tajt match, men tror halländskorna blir segrare till slut.

***

Intressant kväll!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB