Startsida / Inlägg

Är Karlstad på väg in bland de stora?

av Jonas Gustavsson

För mig så fanns det tre favoriter inför säsongen: Iksu, Täby och Kais Mora.
Med Pixbo och Endre som främsta utmanare.
De två sistnämnda är sannerligen utmanare, Pixbo har varit bra hittills (trots storförlusten mot Iksu) och har seriens bästa försvar, Endre har sopat rent och varit ledda av sin stjärna Sara Steen.
Men jag undrar om inte Karlstad ska petas in bland utmanarna också.
Att man har ett spännande lag är ingen hemlighet, att man ska vara ett givet slutspelslag den här säsongen närmast nog ett krav, men jag är imponerad hittills även om säsongen bara är i sin linda.
Man har sopat dit Iksu.
Man gjorde en jättebra match mot Täby.
Förlusten mot Pixbo rann iväg först i slutet.
Man är där och naggar storlagen i kanten, och får man träff så kan man vinna de där matcherna.
Man ska också minnas att Karlstad är förhållandevis unga, och med största sannolikhet kommer att växa under vintern.
Hade det varit slutspelstider och jag varit coach i ett av topplagen så hade jag absolut inte varit bekväm med att ställas mot Karlstad i en matchserie.
Jo, det är mitten av oktober, men Karlstad känns på rätt väg.
Adina Augustsson är en fullträff, den där spelmotorn och härföraren man saknat, och som dessutom levererat poäng i inledningen.
Jessika Eriksson har blivit en poängspelare av yppersta SSL-snitt, en offensiv spets som gör de där viktiga målen, som kan avgöra matcher. Hon har gjort mål i alla matcher hittills och fått rejält med beröm för sitt spel.
Att ha en spirande stjärna, någon som kan kliva fram, är en (närmast nog, i alla fall…) nödvändighet för ett lag som ska slå sig in i toppen – och nu har Karlstad hittat sin spets i form av Eriksson.
Augustsson är loket, Eriksson spjutet.
Det känns också som man har sparkapital då Luize Bilinska, Tilda Flodell och Malin Hjelm har mer i kroppen än de visat hittills.
Jodå, Karlstad är på väg mot något stort.
Tänk om man lockar hem Elin Reinestrand och Linnéa Nilsson till Värmland om ett år också…
Under fredagskvällen ställs Karlstad mot Kais Mora.
Dalalaget har gått rent hittills.
Men Karlstad har poängchans, utan tvekan.
Bara känslan av att den poängchansen finns är ett tydligt tecken för mig att Karlstad kan vara en utmanare redan i år.

***

Dags att tippa fredagens matcher:

Dalen – Iksu 2: Dags för första derbyt i Umeå och det är ju inget snack om att Iksu går in som favoriter här. Mästarna har ju inte öppnat säsongen speciellt gnistrande, men 6-1-segern borta mot Pixbo senast var imponerande och är kanske ett resultat som kan ge en boost inför fortsättningen. Dalen plockade höstens första seger senast, men kammar noll här.

Malmö – Pixbo 2: Pixbo återhämtade sig omgående efter smällen mot Iksu och tog en urstark vinst borta mot Täby senast, där man återigen visade hur bra man är i slutet av matcherna. Visst blir det seger borta mot Malmö också. Skåningarna har torskat de två senaste matcherna.

Kais Mora – Karlstad 1: Kais Mora har gått rent hittills och har gjort flest mål i serien. Det blir ingen promenadseger mot skickliga Karlstad med förra Kais Mora-spelaren Jessika Eriksson i sitt livs form – gjort mål i alla matcher hittills och svarade för ett hattrick senast – men jag tror hemmalaget vinner. Men det är kryssvarning. Malin Andréason har gjort åtta (!) mål på de tre senaste matcherna.

Endre – Sirius 1: Endre har vunnit allt hittills och har bara släppt in tretton mål på fem matcher (delat bäst med Rönnby), så gotländskorna har sannerligen fått en kanonstart på säsongen. Senast lossnade det ju för landslagsaktuella Anna Moberg också med tre mål. Det blir seger mot Sirius också, gänget från Uppsala har imponerat måttligt i inledningen och saknar nu dessutom nyckelspelaren Klara Molin.

Telge – Täby 2: Telge åkte på en blytung förlust mot Linköping senast, 5-4, och har bara vunnit en match hittills. Nykomlingen lär knappast sno poäng mot Täby heller. De stjärnspäckade gästerna föll mot Pixbo senast och är revanschsugna. Louise Wickström har gjort mål i alla omgångar hittills, lever sviten vidare?

Rönnby – Linköping 1: Rönnby har en fin säsongsstart bakom sig, men senast kom första plumpen när man hemmaföll mot Dalen. Den torsken lär skapa tillräckligt med tändvätska för att betvinga Linköping, gissar jag. Östgötarna har bara vunnit en match hittills, det var senast mot nykomlingen Telge.

Jönköping – Warberg 1: Svårbedömd match, men Jönköping har nog imponerat lite mer och framförallt spelat in fler poäng, så jag tror småländskorna kan ta den här matchen. Warberg har vunnit en av fem matcher hittills – och är i behov av poäng för att haka på det slutspelståg man sagt att man ska haka på i år.

***

Ej i spelbart skick ikväll, men trycker in några rader under senkvällen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB