Startsida / Inlägg

Nyckelperiod väntar för nykomlingen

av Jonas Gustavsson

Det har varit vitt skilda verkligheter för de två SSL-nykomlingana hittills.
Örebro har gjort en sensationell start, slagit Storvreta borta, gjort en grym vändning mot Sirius, kört över AIK – och starten grumlas inte av Faluns överkörning senast, för Falun kommer säkerligen köra över fler lag.
Jönköping har fått en blytung start, har gjort några fina prestationer men kammat noll poäng, har dunkat in 15 mål och släppt in 32 bollar på fyra matcher.
Än är det ingen fara på taket för JIK, det är flera lag som brottas med formen, nian Växjö har ”bara” sex poäng, och det finns gott om tid att vinna matcher, plocka poäng och klättra i sammandraget.
Men ju längre tid det tar innan första pinnarna kommer, desto jobbigare blir det.
Inte minst mentalt.
JIK gjorde en bra premiär mot Mullsjö, men sedan har man faktiskt inte varit i närheten av poäng mot Linköping, Helsingborg och Pixbo.
Visst, det är bra lag allihopa, men det är alla i SSL.
Jag har inte sett JIK tillräckligt för att peka på vad det är som saknas, vad som gör att det inte blir poäng, men helt klart är att man inte räckt till hittills.
Det är som sagt ingen fara på taket ännu – men i min bok går laget in i en nyckelperiod redan nu.
Höllviken borta.
Växjö hemma.
Örebro borta.
Två förväntade bottenlag ska mötas och ett Smålandsderby på hemmaplan, så väldigt mycket bättre poängchanser finns inte i årets SSL, och här måste lite pinnar börja ticka in för JIK.
Skulle man inte lyckas ta några poäng i de här tre matcherna står man på noll poäng på sju matcher och har sedan Falun och Storvreta i de efterföljande omgångarna.
Då kan det snabbt dra iväg i tabellen.
Nej, JIK måste plocka lite poäng i de tre kommande matcherna, annars riskerar man att hamna rejält efter redan i början av säsongen.
Det vore trist inte bara för Jönköping, utan för hela SSL.
Avsågade bottenlag mår ingen bra av.
Vi är bara i mitten av oktober – man jag tycker att JIK redan nu har en trippel ”måstematcher”.
En nyckelperiod väntar för nykomlingen.

***

Då tippar vi matcherna och herrarna är först ut!

Lördag:

Örebro – Dalen 2: En oerhört svårtippad match så klart, mellan ett sensationslag som ramlade ner på jorden senast och ett rejält skadestukat gäng från norr. Jag tror inte Örebro tagit sina sista poäng den här säsongen – lagets spetskedja är för bra, de kommer vinna fler matcher åt laget – men jag tror man får svårt mot ett smart, rutinerat och disciplinerat Dalen, så jag drar in en tvåa här.

Sirius – Storvreta 2: Känslan är att Storvreta håller på att varva upp, att saker och ting sätter sig i en verklighet utan Alexander Rudd, och senast så lämnade man ingen pardon mot AIK. Spelar man på topp så ska man ta Sirius fem eller sex dagar i veckan. Matchens hemmalag gjorde massa mål mot Thorengruppen senast, men förlorat allt innan dess, och jag tror inte man räcker till här heller.

Växjö – Mullsjö 1: Arenamatch i Ljungby Arena – så det blir något av en neutral plan. Ett rivalmöte som späddes på i vårens semifinal och det bör gnistra en del här mellan två topplag som alltjämt letar efter formen, men där det ändå känns som att Mullsjö kommit längst i och med segern mot Helsingborg senast där det äntligen började spraka om flera stjärnor. Växjö vann dock alla grundseriematcher plus semifinalen ifjol mot rivalen och har ett övertag. Drar in en etta.

Söndag:

Höllviken – Jönköping 1: Höllviken har radat upp två heroiska arbetsinsatser och solida försvarsinsatser vilket lett till uddamålssegrar mot både Linköping och Växjö, så nog är självförtroendet i sydligaste Skåne bra. Jönköping väntar alltjämt på säsongens första poäng, men det blir inte lätt att hämta mot ett disciplinerat och just nu uppoffrande Höllviken.

Linköping – Helsingborg 2: Ytterligare en match som vi sällar till de som är svårtippade. Linköping är lite svårplacerade formmässigt än så länge, och känslan är att det svänger friskt under matcherna – och det rasslar in mål åt alla möjliga håll. Helsingborg känns tydligare hittills, har satt försvarsspelet och även om man blev söndersprungna av Mullsjö i sista perioden senast så tror jag man kan bärga alla tre pinnarna i Östergötland.

AIK – Falun 2: Ja, ett AIK som rasade ihop mot Storvreta ställs mot Falun som körde över Örebro senast – samma Örebro som i sin tur vann klart mot AIK. Ja, man kan inte räkna sådana ekvationer i idrott och varje match lever sitt eget liv, men visst kommer AIK att få det oerhört jobbigt i den här matchen. Allt annat än en tämligen klar seger för Falun vore överraskande, tycker jag.

Damerna kör full omgång under söndagen:

Sirius – Dalen 1: Två lag som åkte på storstryk i fredags och som så klart är revanschsugna. Någonstans tror jag ändå att Sirius högre grundkapacitet avgör den här matchen, men det är lite vanskligt och Dalen kan gneta till sig någon pinne också. Men nja, jag går på ettan ändå.

Iksu – Telge 1: En av omgångens säkraste matcher, vill jag påstå. Efter en knackig start så har Iksu trummat igång och hemma är man absolut starka. Telge åkte på storstryk av Täby i fredags, och det finns risk att siffrorna rinner iväg här också.

Linköping – Jönköping 1: Jönköping åkte på spö av Warberg senast, och möter nu ett lag i samma tabellregioner – och kan få svårt här också. Linköping 0-3-föll mot Rönnby i fredags men har gjort bra resultat på hemmaplan hittills och jag tror man kan ta den här matchen. Dock kryssvarning.

Pixbo – Kais Mora 1: Oerhört svårbedömd match mellan seriens mest solida försvar och seriens spetsigaste anfall. Jag tror Pixbo kan stänga ner Kais Mora och frustrera stjärnorna en del, och att det blir en hemmaseger. Men inget snack: det här är omgångens hetaste smällkaramell.

Warberg – Rönnby X: Lite blanda och ge-varning på Rönnby just nu, kan jag tycka. Det som framförallt sticker ut är lagets förmåga att hålla ner siffrorna i alla matcher, det blir ofta målsnålt. Det kan det bli här också, och jag tror Warberg, som vann mot Jönköping i fredags, kanske kan ta en pinne här faktiskt.

Täby – Malmö 1: Täby körde över Telge senast och har en offensiv som kan spraka så det står härliga till. Malmö, nollade av Pixbo senast, spår jag får en ganska jobbig match. Täby har både bättre spets och bredd – och vinner tämligen klart.

Karlstad – Endre 1: 0-9 i baken, det var en smäll som hette duga för Karlstad mot Kais Mora i fredags. Det lär vara skapligt revanschsug i laget. Endre har plockat full pott hittills, men någonstans måste det ta stopp för gotländskorna också, och jag har en känsla av att det kan bli här. Öppen match, men tror ändå Karlstad nyper alla tre pinnarna till slut.

***

Intensivt värre med matcher i helgen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB