Rudd blev Roos – och inte alls lika kul

av Jonas Gustavsson

Matchen mellan Storvreta och Växjö skulle ju bli comebacken för Alexander Rudd, var det tänkt.
Matchen mellan Storvreta och Växjö blev istället Johan Roos bryska smäll på Jimmie Pettersson.
Inte lika kul alls så klart.
Den där smällen var inte vacker.
Johan Roos tog onödigt hög fart, satsade uppenbart på att proppa och inte ta någon boll, och han tryckte till onödigt hårt när han väl tacklade.
Den där smällen lär, och ska, rendera i några matchers vila.
Mest trist så klart för Jimmie Pettersson.

Enligt Hannes Öhman rör det sig troligen om en nyckelbensskada, och i så fall lär han bli borta ett bra tag. Ett rejält avbräck för Storvreta.
Det blev rejält tumult efter den där tacklingen, mer eller mindre alla spelare var inne, och Viktor Klintsten var framme och knuffade Johan Roos rejält, och fick därför också, likt Roos, matchstraff.
Tyvärr var det ju inte enda incidenten.
Christopher Holmér var ju uppe med klubban i halshöjd på keepern Jacob Pettersson (som ersatte Klintsten). Fast jag vill nog, från den vinkel jag sett, mer hävda att det där var otur. Holmér hade kommit förbi keepern och skulle dra med sig klubban, och då träffar den Pettersson. Holmér må ha ett rykte om sig att syssla med lite onödiga efterslängar och det är så klart lätt att kasta sig med konspirationsteorier eftersom Storvreta inte hade någon mer målvakt att tillgå efter Klintstens matchstraff, men jag upplever inte det där som medvetet.
Ja, överlag var detta ju en stökig match.
Bara kolla på den andra perioden, som var fullständigt galen, mest på trista grejer:
* Växjö-coachen Niklas Nordén skickades upp på läktaren för protester (ja, jag förutsätter att det var det i alla fall…).
* Växjö-ledaren Lars Stålfors fick en tvåa för domarprotest.
* Johan Roos bryska tackling på Jimmie Pettersson, tumultet efteråt, och dubbla matchstraff.
* Christopher Holmérs klubba i halstrakten på Jacob Pettersson.
De andra två perioderna innehöll betydligt fler positiva grejer.
Storvreta sprang ifrån till 4-0 (!) redan i första akten efter flera vackra avslut.
I tredje perioden fick Växjö in två snabba mål, då tog Storvreta timeout, och sköt sedan fyra raka mål. Snacka om att få effekt.
Växjö tog ut målvakten med över tio minuter kvar och lyckades få in tre bollar till, men Storvreta vann till slut med 10-6.
Rättvis hemmaseger.
Matchen bjöd på tre hattrickskyttar:
Henrik Stenberg som ju faktiskt gjorde fyra (!) mål efter att bara ha gjort ett enda mål tidigare. Snacka om islossning.
Valdemar Ahlroth som ju mötte sitt gamla lag, och som var extra spelsugen vilket syntes, och som alltså satte tre bollar.
André Andersson som bland annat satte dubbla mål i sex mot fem-spel, men vars tre nätkänningar alltså blev förgäves.
Tyvärr hamnade trions målmakande i skymundan av den där Johan Roos-Jimmie Pettersson-incidenten.
Alexander Rudd?
Ja, han hade blivit sjuk och kunde inte spela…

***

Alla som trodde att Jönköping skulle bli första lag att vinna mot Falun den här säsongen räcker upp en hand…
Ja, några JIK-händer i luften, men inte så många andra.
Falun ledde ju med 5-2 en bit in i andra perioden, och man trodde ju att mästarna skulle dra ifrån där – men sedan hände något.
JIK fick några mål med sig, Filip Bergman började spela magiskt i kassen och… ja, det höll galet nog hela vägen ut.
Filip Bergman medgav att man i JIK knappt trodde på det själva när Falun gjorde 5-2, men att det på något sätt gick vägen ändå.

Jönköping vann andra halvan av matchen med 6-0.
6-0!
Mot Falun.
Där om någonstans så har vi väl fått ett bevis på att vilket lag som helst kan slå vilket lag som helst den här säsongen, då Falun var topptippade och JIK bottentippade av en mer eller mindre enig expertkår inför säsongen.
Filip Bergman var ”man of the match”.
Galet målvaktsspel.
Eller som Falun-coachen Thomas Brottman, som varit med om ett och annat i sin karriär, kastade ur sig:
– Jag har väl hållit på med innebandy i 30 år eller något och det där var en av de bästa målvaktsinsatser jag sett. Han började lite dåligt vilket gör det ännu mer otroligt, att växa in så, andra halvan var det sjukaste jag sett.
Höstens största skräll, utan konkurrens.
JIK som inledde säsongen med fyra raka nederlag har nu vunnit tre av fyra matcher. Två av dem (Höllviken, Örebro) mot lag som man behöver vinna mot om man ska hålla sig kvar, och nu tre bonuspinnar.
För det var det ju.
– Ja, det var tre bonuspoäng, sa Filip Bergman.

***

Vem skulle göra hattrick först?
Ja, lite så kändes det mellan Höllviken och Örebro, där det var 4-4-läge efter 60 spelade minuter och där både Pontus Karlson och Simon Jirebeck redan rakat in två bollar vardera fram tills dess.
Pontus Karlson som vi väntat på den här säsongen, som har så mycket mål i sig, som nu ser ut att vara på rätt väg.
2-2-kassen kom efter en lång passning av Christoffer Andersson där PK9 blev helt ren och inte gjorde några misstag, och 4-3-målet kom efter en parkering i boxen där han lyckades forcera in bollen.
Simon Jirebeck som varit så bra i inledningen, som vuxit till sig som lirare i Allsvenskan, som måste stå på tröskeln till landslagsdörren.
1-0-målet skottade han in från kanten, vid 4-4-målet fick han alldeles för mycket yta centralt och nöp direkt när Simon Palmén serverade den runda plastbollen på ett skinande silverfat.
På övertid så kändes det som att Pontus Karlson skulle göra det där tredje målet, han var där och högg…
… men istället blev det Jirebeck som vackert vinklade in det vinstgivande 5-4-målet när han stod parkerad vid stolpen.
Örebro hade ett par tunga förluster i bagaget, men lyckades nu vinna igen och det var nog viktigt för nykomlingen för att få med sig lite positiv energi in i uppehållet.

***

Vi har väntat länge, men mot Sirius lyckades Helsingborgs finska stjärnvärvning Nico Salo äntligen hitta målmaskorna i SSL.
Ja, han var en hel del i centrum, Nico Salo.
Han satte 2-0-målet i början av den andra perioden som borde ha gett Helsingborg luft under vingarna, men istället var det Sirius som omgående växlade upp, sköt fyra raka mål och tog, rättmätigt dessutom, ledningen med 4-2 efter 40 spelade minuter efter bland annat dubbla mål av Johan Eriksson.
I början av den tredje perioden reducerade Salo till 3-4 och gav Helsingborg kontakt – men kunde sedan blivit syndabock när han onödigt trängde Henrik Malmgren vid sargen och åkte på en tvåa, men skåningarna redde ut det.
Istället drog Sirius på sig en tvåa – och då gjorde Jonathan Nilsson 4-4.
Det tog matchen till övertid.
Där avgjorde inte Nico Salo.
Det gjorde Peter Berlin.
Siriusforwarden som haft en fin säsongsstart, som gjorde mål i de sex första matcherna, men som nu var mållös i två raka innan han slog till igen.
I snacket inför omgången tuggade jag om att jag stämplat flipp på Sirius och flopp på Helsingborg inför den här säsongen, men att det blivit tvärtom hittills – men då kom det ju som ett brev på posten att Sirius skulle vinna den här matchen.
Just nu är Helsingborg sexa och Sirius elva i tabellen och sex pinnar skiljer.
Hade någon bytt plats på de där lagen och gett mig den tabellen inför säsongsstart så hade jag bara nickat och sagt: ”vad var det jag sa…”.
Som sagt, mitt tips om de två lagen (Sirius sjua, Helsingborg elva) är nästan exakt tvärtom hittills.

***

Jag gillar fyndiga målgester.
Jag vet inte om han kört den något annat år eller så, men det var första gången jag såg Jonas Landströms målgest idag.
När han satte 4-1-bollen för Thorengruppen mot Linköping mitt i matchen så la han ner klubban på golvet och använde den som surfbräda.
Kreativt.
Thorengruppen vann matchen med 6-4 till slut, mycket tack vare den där 4-1-ledningen som Landström ordnade.
Linköping reducerade sent i andra perioden, men i början av den sista akten så gjorde Adam Berglund och Stefan Lindberg-Dellsand varsitt mål vilket gav hemmaledning med 6-2 och tog udden av gästernas forcering, även om man ändå närmade sig till slut.
TTG har känts mer och mer på gång efter den risiga starten, och nu vann man andra raka hemmamatchen.
Peter Reinholdt har gjort mål hela hösten, men har också växlat upp mer på slutet. Han sköt två bollar nu, totalt fem på de tre senaste, och att han, som är lagets tydligaste målspets, levererar är så klart essentiellt.
Linköping?
Ja, det är lite upp och ner, som det varit under hela hösten, och nu fick man för dåligt med produktivitet från sin toppkedja med Matej Jendrisak, Johannes Jokinen och Gustav Fritzell för att ha chans på poäng.

***

Damerna idag:

Linköping – Warberg 6-3: Tung hemmaseger för Linköping så klart där Julia Sidklev Persson spelade en nyckelroll med sina tre mål. Hon satte två när östgötarna sprang ifrån till 5-0 efter drygt halva matchen, och stängde sedan bataljen med sin 6-3-boll i slutminuten. Stjärnan Anna Wiman svarade också för tre poäng (ett mål, två assist).

Karlstad – Dalen 3-4: Kräftgången fortsätter för Karlstad som åkte på fjärde raka förlusten. Dalen gjorde 2-0 redan i första perioden och behöll ledningen resten av matchen där Camilla Lundins 4-2-mål med bara åtta sekunder kvar av mittperioden till slut blev matchvinnande.

Iksu – Malmö 12-7: Väntad seger för hemmalaget som avgjorde via sin 5-1-mittperiod. Både Cornelia Fjellstedt och Amanda Delgado Johansson noterade varsitt hattrick. Noterbart är att Iksu vann skotten med 48-20, så ändå starkt av Malmö att sopa in sju mål på 20 avslut.

Kais Mora – Telge 8-3: Väntad seger för Kais Mora mot nykomlingen och tabelljumbon Telge så klart, även om det dröjde tills den tredje perioden innan man kunde skapa de större marginalerna resultatmässigt. Tre nya poäng av Anna Wijk, två nya mål av Malin Andréason (totalt fyra poäng) och hela fyra assist av backeleganten My Kippilä.

Pixbo – Jönköping 7-5: Jönköping hade aldrig ledningen i matchen, men hängde med hela vägen och gjorde det oväntat bra mot starka Pixbo, även om hemmalaget till slut kunde komma undan med en 7-5-seger efter ett sent sista mål av Alicia Fylke. Noterbart: backen Stephanie Boberg gjorde mål igen – hennes 15:e (!) i höst. Galet bra.

***

Igår:

Pixbo – Dalen 8-3: Hade som sagt känn på att Pixbo skulle ta den här matchen och så blev det. Typisk seger för Pixbo numera också, känns det som, med en kompakt defensiv och utspridd offensiv med hela åtta (!) olika målskyttar. Pixbo är redan bra men jag tror man bara kommer bli bättre och bättre under säsongen. Publiksiffran på 187 (!) åskådare var dock genomusel, just nu förtjänar laget betydligt mer.

AIK – Mullsjö 3-4: Ledning med både 2-0 och 3-1, men det blev inga poäng för AIK ändå – och Mullsjö brukar ju bli bättre ju längre matcherna lider och nu var man också tunga på slutet och segermålet, gjort av Sebastian Palmqvist, kom i sista minuten. Oerhört starkt av västgötarna så klart, men även extra bittert för AIK som nu, för en gångs skull, inte läckte speciellt mycket bakåt.

Sirius – Rönnby  8-3: Wow, snacka om islossning för Sirius som efter en svag säsongsstart nu krutade in hela sex (!) mål i mittperioden mot Rönnby och den 7-1-ledningen man därmed fick med sig efter 40 minuter förvaltade man hela vägen in i kaklet. Sofie Paulsson var vassast framåt med ett hattrick.

Täby – Endre 7-6 (ot): När Louise Wickström matade in 6-4 i början av den tredje perioden kändes det väl som att Täby skulle ta det här, men Endre kom tillbaka och kvitterade genom Anna Moberg med bara sju sekunder kvar att spela. Täby fick dock sista ordet efter att Linnea Wiregård, en av lagets succévärvningar, avgjort på övertid. Noterbart: Sara Steen sköt tre mål för Endre.