Startsida / Inlägg

Omvända överraskningar

av Jonas Gustavsson

Inför säsongen så satte jag flipp på Sirius och flopp på Helsingborg.
Utslaget hittills?
Precis tvärtom.
Att tippa är inte enkelt, det finns inga facit, men det är också tjusningen med idrott: att det inte alltid (eller typ aldrig) blir som vi har förväntat oss. Vi bjuds ständigt på flippar och floppar, en del mer väntade en andra.
En del har inte trott på Sirius alls trots en fin värvningslista, en del har trott att Helsingborg visst kan hävda sig trots spelartapp.
Det handlar ju om mer än spelare in och ut så klart.
Vilket de här lagen kanske får vara bevis för, även om vi inte ska rista saker i sten redan i slutet av oktober.
Vad har saknats i Sirius?
Det har varit mycket upp och ner, helt klart.
Tre av sex förluster har kommit med uddamålet, så Sirius är ju där och kunde med andra marginaler haft ett gäng poäng till, men samtidigt handlar marginaler sällan om tillfälligheter heller.
Det har varit blandad kompott i de individuella prestationerna. Joakim Olsson och Peter Berlin har burit offensiven, det finns mer att kräva av killar som Dan Johansson, Jakob Drews och Bobby Edberg.
Nygamle Tobias Steineck har inte orkat plocka upp Jarno Ihmes målvaktsmantel, i alla fall inte ännu.
Det kändes väl som att något var på gång efter pinnen mot Storvreta i derbyt, att man var på rätt väg, men sedan blev man brutalt straffade mot AIK och sedan utmanövrerade av ett smart Höllviken.
En seger på sju matcher, och då har man ändå mött lag som Örebro, AIK och Höllviken som man ska slå om man ska vara ett slutspelslag i år. Nej, det är långt ifrån flipp i Sirius än så länge.
Vad har klaffat i Helsingborg?
Ja, Mika Kohonen sa det kanske bäst när han tyckte att det var en betydligt bättre balans i laget i år, trots att det kanske inte ser lika namnkunnigt ut på pappret som det gjorde ifjol.
Andreas Lindholm och Daniel Sebek har varit bättre än jag trodde – men framförallt har man lyft det kollektiva försvarsspelet.
Jonathan Nilsson har tagit ett kliv till framåt, Nico Salo har blivit den där speldosan som man hoppades och med Patric Johansson som coach så har man raderat de där språkbarriärerna mellan tränare och spelare som säkerligen var något av ett störningsmoment ifjol, kan jag tänka.
Sedan får vi se var det tar vägen, Helsingborg har ju efter den fina starten faktiskt förlorat tre av de fyra senaste matcherna, blev förnedrade uppe i Falun senast (2-12), och har ju sedan tidigare ett rykte om sig att vara ett jojo-lag.
Truppen är tunn precis som ifjol. Då toppade FCH tabellen vid jul, men föll som en sten under våren och tog sig till slut med nöd och näppe till slutspel.
Hittills är det ändå flipp på Helsingborg och flopp på Sirius i min bok, tvärtemot mina profetior, men… ja, vi får se när vi summerar efter 32 omgångar.
I helgen möts lagen.
Hur det går?
Känns öppet…
Men annorlunda notering: Sirius är seriens bästa lag i powerplay hittills – medan Helsingborg är sämst. På tal om flipp och flopp, alltså.

***

Då tippar vi helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Pixbo – Dalen 1: Jag gillar vad jag sett från Pixbo hittills och är jag till och med ganska säker på att man drar in en trea. Man har ett lika uppoffrande försvarsspel som gästande Dalen, men just nu – som jag upplever det – en spetsigare offensiv med en uppvarvande Martin Östholm som ser betydligt bättre ut än den trötta fjolårssäsongen. Max Wahlgren pytsar in ett par kassar.

AIK – Mullsjö 2: Jag har egentligen svårt att se AIK stå emot ett malande Mullsjö över 60 minuter, men gästernas bortafacit hittills imponerar inte alls, straffsegern mot Dalen i Umeå senast till trots. Västgötarna sitter dock på en helt annan bredd och spets i sin trupp, och någonstans tror jag ändå det ger utdelning. AIK kan säkert starta vasst, men Mullsjö brukar växa med matcherna.

Söndag:

Thorengruppen – Linköping 2: Thorengruppen har bara vunnit en av sju matcher, men känslan är ändå att laget varvat upp spelmässigt på slutet och jag tror man har en bra chans att plocka den här matchen… men jag ser också ett Linköping som växer in i Andreas Harnesks innebandy. Östgötarna är en bergochdalbana hittills, men jag tror man tar alla pinnarna uppe i Umeå. Varför? Berömda magkänslan.

Storvreta – Växjö 1: Intressant match mellan två förväntade topplag och guldaspiranter, där båda varvat upp under hösten. Storvreta har faktiskt inte lämnat någon match utan poäng ännu, och jag tror inte man gör det här heller, även om det blir en oerhört tuff match. Växjö brukar av tradition ha svårt uppe i Uppsala. Mest intressant är så klart Alexander Rudds eventuella comeback – helgens höjdpunkt.

Helsingborg – Sirius 1: Inför säsongen så floppade jag Helsingborg och flippade Sirius, men hittills har det varit precis tvärtom – vilket också medför att jag är imponerad av Helsingborg och besviken över Sirius, och så klart klämmer in en etta här. Helsingborg har visat bättre takter och lär vara revanschsugna så det smäller efter förnedringen mot Falun senast.

Höllviken – Örebro 1: Två lag med motsatt formkurva, där Höllviken efter en trevande start spelat upp sig ordentligt och där Örebro efter en sensationell start åkt på ett par tunga plumpar. Höllviken har bra stäm just nu i försvarsspelet, har flera spelare som leverera och en Johannes Wilhelmsson i toppslag – och jag tror man kommer frustrera Örebro tillräckligt för att plocka hem den här fajten.

Jönköping – Falun 2: Ja, det är bara att konstatera att Falun är så där förbaskat bra i år igen. Man toppar tabellen, har vunnit alla matcher och vräker in mål i sedvanlig ordning, trots att spjutspetsarna har en bit kvar till toppformen. Allt annat än en (klar) bortaseger här får anses vara en sensation, även om JIK spelat upp sig i de senaste matcherna.

Damerna då!

Lördag:

Täby – Endre 1: Intressant toppmatch. Endres segersvit tog ju slut senast mot Iksu och frågan är hur gotländskorna hanterar det – för det är ju första gången i år man måste hantera ett nederlag. Täby är i kanonform, har gjort 31 mål i de tre senaste matcherna och har hemmaplan – det tror jag räcker för att spela hem en trea här.

Sirius – Rönnby 2: Sirius säsongsstart är allt annat än en munter historia och laget har bara vunnit en av åtta matcher hittills. Man har bland annat tre tuffa uddamålsförluster de fyra senaste omgångarna. Rönnby har gjort det bra hittills och jag tror man snor en trea uppe i Uppsala också, även om det inte blir någon lätt match. Ska vi gissa på en uddamålsvinst?

Söndag:

Linköping – Warberg X: Både Linköping och Warberg har spelat in en del poäng på sistone och huserar nu runt slutspelsstrecket snarare än nedflyttningsstrecket, och det är inget snack om att det är viktiga poäng på spel här – dels för att stanna kvar i slutspelskampen, dels för att distansera sig ytterligare nedåt. Svårbedömt, känner att Warberg är något vassare men Linköping är hemma, så kompromissar in ett kryss.

Karlstad – Dalen X: Karlstad har kraschat rejält senaste matcherna, där man efter torskarna mot topplagen Kais Mora och Endre föll mot Jönköping senast. Självförtroendet lär knappast vara det bästa. Dalen är kluriga, blandar och ger, håller ofta ner siffrorna – och kan absolut sno en poäng här.

Iksu – Malmö 1: Iksu har vaknat till på riktigt nu känns det som och tog en tung skalp borta mot Endre senast. Malmö, som blev utklassade av just Iksu i förra årets kvartsfinal, har det desto tyngre, har torskat fem raka matcher och lär knappast ha något att hämta i den här matchen heller. Klar etta.

Pixbo – Jönköping 1: Pixbo är väldigt, väldigt bra i år igen – och coach Per Tjusberg har lyckats föra vidare vinnartraditionen från Jonas Eliassons år i båset. Pixbo har vunnit alla matcher utom en – mot Iksu – och lär plocka ner Jönköping också, även om nykomlingen varit överraskande bra hittills och närmast kommer från en fin skalp mot Karlstad.

Kais Mora – Telge 1: Omgångens mest givna etta? Kais Mora har en offensiv arsenal som är fantastisk med speluppläggaren Anna Wijk och målspottaren Malin Andréason i främsta ledet. Telge ligger sist i tabellen, har bara vunnit en match och har släppt in 35 mål på de tre senaste matcherna. Det finns en uppenbar risk att läckaget bakåt fortsätter under söndagen, för Kais Mora lär inte spara på krutet.

***

Full bevakning på söndag, som vanligt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB