Startsida / Inlägg

Sagorna som är så underbara i innebandy

av Jonas Gustavsson

Jag älskar de här sagorna som händer titt som tätt i innebandy.
Superunga spelare som kliver in och tar för sig, pensionerade lirare som kliver in och levererar, doldisar som kommer från ingenstans och gör bra ifrån sig, ”late bloomer”-spelare som helt plötsligt blommar.
Någonstans kan man tycka att det är ett svaghetstecken för sporten att fjunisar, pensionärer och spelare som harvat i obskyra serier helt plötsligt bara kliver in och lirar SSL som de aldrig gjort annat, men jag tycker nog att det är en stor tjusning med sporten, inte minst för att det skapar historier och sagor.
När Höllviken 6-2-vann borta mot Sirius idag så var Johannes Wilhelmsson bäst på plan, sköt tre mål och var segerorganisatör.Samtidigt charmas jag mest av sagan om Dennis Sjöstedt.
25-åringen som gör sin första säsong i SSL, som sköt sitt sjätte (!) mål för säsongen i matchen, och som varit väldigt bra hittills.
Hans resa till SSL är galen.
Jag ger er den i punktform:

* Var stortalang som gick på RIG och sprutade in mål sista året (41 mål på 22 matcher) i samma femma som Alexander Rudd, Albin Sjögren, Emil Johansson och Adam Fredriksson.
* Fick inga SSL-anbud efter RIG och hamnade i division ett och Engelholm.
* Spelade året efter allsvenskt med Höllviken, men lämnade efter halva säsongen och missade lagets kval och första resa upp till SSL.
* Spelade sedan flera år i division två.
* Anställdes våren 2016 som ny ungdomsansvarig i Höllviken – och spelade i klubbens division tre-lag ifjol.
* Flyttades upp i SSL-laget till i år, för han ville göra en sista satsning, men skulle inleda i division två – men då stack Ted Nivestam sent under sommaren och det blev skarpt läge omgående.
* Starten i SSL: sex mål på sju matcher.
Ja, det är i innebandy det händer.
Stortalangen som tappade gnistan blev anställd som ungdomsansvarig i Höllviken och gör nu succé i SSL.
– Det låter ju ganska sjukt faktiskt när man sammanfattar historien så, sa Dennis Sjöstedt till mig.
Ja, det är den.
Fast lika underbar.
Det är aldrig för sent, uppenbarligen.
Sedan är det ju så: tappar man gnistan, som Dennis Sjöstedt gjorde, så är det så. Då går det inte bli bra.
Det har tagit tid.
Men nu är SSL-strålglansen här.
– Det kändes som det bästa tillfället nu, sa han.
Så är det.
Starkt av Höllviken att ta en bortatrea mot Sirius så klart, men skåningarna har varvat upp under hösten och får numera ändå betecknas som ett solitt SSL-lag. JW har vaknat, nu väntar vi bara på Pontus Karlson också.
Sirius?
Ja, har en hel del att grubbla över.

***

Linköpings superfemma levererar igen.
Matej Jendrisak (2+3), Gustav Fritzell (2+1) och Johannes Jokinen (1+1) låg bakom fem mål i den solida 9-3-segern mot AIK.
Anton Karlsson och Joel Dagman lirar backar bakom den där trion.
En femma som är lagets lok.
Matej Jendrisak – som nu, något sensationellt, toppar poängligan i SSL – är ju själva kolugnen i det där loket. Det slutar liksom aldrig att gå, han bara maler, maler, maler och maler.
Att han toppar poängligan är en sak, han gör så mycket mer.
En av SSL:s absolut bästa spelare, alla kategorier.
Coach Andreas Harnesk hade bara superlativ att säga om toppfemman också:
– De är värda entrépengen på egen hand, sa han.
– Jag bryr mig inte om de leder några poängligor eller så, huvudsaken är att de leder laget som de gör.
Linköping har varit lite upp och ner hittills, men i takt med att Harnesks nya tankar sätter sig så kommer laget bli bra.
Harnesk berättade att laget gör minst mål på offensiva omställningar i SSL – och släpper in mest mål på spelvändningar mot sig.
Mardrömsstatistik innebandy.
Men han tyckte det var logiskt med tanke på den nya offensivare ideologin, att man håller på att sätta positionsspelet när man tappar boll, och var inte orolig alls. Han hyllade istället hängivenheten i gruppen.
Det ska bli spännande att följa lagets resa.
Ungefär lika spännande som att följa AIK, som fortsätter att läcka som ett såll. Nio insläppta bollar till idag, 51 insläppta på bara sju matcher och ett nedflyttningsstreck som skrapar i fotsulorna.
Det där baklängesrasslet håller inte.

***

Okej, alle man ur huse!
Ner i källaren, upp på vinden, ut i garaget och rota på. Någon sitter säkert på en uppsättning av de där svarta bladen som inte tillverkas längre som Ketil Kronberg så gärna vill ha.
Han sa ju, om än med glimten i ögat, att han nog lägger av när han inte har några blad kvar eftersom han inte vill byta, och det kan vi ju liksom inte acceptera.
37-åringen gjorde tre mål mot Mullsjö idag, inklusive det där 5-5-målet (klassisk köksväg!) som sedermera tog matchen till övertid och straffar, där Umeålaget till slut dock fick ge sig efter att Daniel Gidske – överallt dessa norrmän! – avgjort.
Gidske som ju allmänt är känd som en oerhört vass straffskytt, men som – om jag inte missminner mig – bränt en hel del straffar senaste åren.
Fredrik Edholm, han som är skadad och bara med för att lägga straffar, sa att han inte missat någon straff på länge när jag surrade med honom tidigare i hösts – men just ikväll så brände han.
Starkt av Mullsjö att ta två poäng mot Dalen på bortaplan så klart, där David Gillek äntligen fick sätta en kasse till, där Kim Ganevik fick tysta hemmapubliken med mål efter en indianare, där västgötarna äntligen fick vinna på bortaplan vilket man misslyckats med tidigare.
Matchens mål?
Ja, det gjorde hemmalaget:
Viktor Nystedts långpaj från egen zon till Daniel Sonidsson vid stolpen som på något vackert och underligt sätt lyckades styra in bollen.

***

Damerna idag:

Endre – Iksu 3-6: Ja, så tog då Endres segersvit slut. Gotländskorna hämtade upp dubbla underlägen till kryss-läge och gjorde 3-3 i mitten av tredje perioden, men när Iksu strax därefter gjorde 4-3 så orkade man inte svara. Sofia Joelsson, som gjort kometkarriär i SSL och numera är ett målskjutande yrväder av yppersta snitt, sköt tre av målen för de regerande mästarna som, till synes, börjar hitta formen.

Jönköping – Karlstad 7-4: Jönköping i allmänhet och Cajsa Elm i synnerhet fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Att klå Karlstad, trots värmländskornas något risiga form för tillfället, är så klart en rejäl skalp. Och ja, Elm är ju en dundersuccé, 17-åringen som ”bara” gjorde sju mål i Allsvenskan ifjol, som nu redan – tack vare två mål idag – gjort åtta mål och 14 poäng och är tolva i poängligan, på samma antal pinnar som till exempel Ellen Rasmussen, Jennifer Stålhult och Sara Steen. Det säger en hel del.

Dalen – Linköping 2-3: Linköping lyckades vända och ordna seger i slutskedet. Dalen hade en 2-1-ledning till bara tre minuter kvar kvar, då klev Julia Sidklev Persson fram: hon spelade fram Hanna Garman till 2-2 och satte sedan själv 3-2 med bara dryga minuten kvar att spela. Linköping som därmed passerade Dalen i tabellen och skaffade bättre utgångsläge i den just nu tuffa bottenstriden, där både Malmö och Karlstad, och i viss mån Sirius, något överraskande är inblandade.

***

Igår!

Örebro – Jönköping 3-10: Nykomlingarna har ju haft vitt skilda verkligheter i säsongsöppningen, men när de möttes så var det omvänt scenario. Örebro öppnade ju fint, hade ledningen med både 2-0 och 3-1, men i den andra perioden tog Jönköping över totalt och vann till slut klart rättvist. JIK som verkligen spelat upp sig de senaste matcherna, som gjort bra prestationer tre matcher i rad, och som också spelat in sex poäng under den perioden (som jag själv målade upp som en nyckelperiod tidigare).

Växjö – Thorengruppen 7-3: Nej, Thorengruppen orkade inte ta en tredje raka vinst mot Växjö, utan föll mot smålänningarna på bortaplan och det blev ganska klar målmässig differens till slut. TTG ledde ju annars med 3-1 en bit in i andra akten. Växjös Karljohan Ahlroth är föresten het som en spis just nu: efter fyra poänglösa matcher i säsongsinledningen så har han nu gjort åtta poäng på tre matcher, inklusive tre pinnar mot TTG.

Pixbo – Storvreta 4-7: Starkt av Storvreta att vinna borta mot Pixbo ändå, tycker jag. Det stod 4-4 efter två perioder innan stjärnförvärvet Valdemar Ahlroth forcerade in 5-4-bollen i början av tredje, och den ledningen orkade man hålla och utöka med ett par mål i tom bur i slutet. Alexander Rudd fanns med på Storvreta-bänken och det uppges nu att han är nära en comeback. Sista försöket, som han själv kallat det. Det blev ingen speltid den här matchen i alla fall.

Falun – Helsingborg 12-2: Att Falun skulle ta den här matchen var inte speciellt oväntat med tanke på att man vunnit alla matcher hittills och att formen är på uppåtgående, men att det skulle bli tvåsiffrigt, och tio måls skillnad, är ju ändå anmärkningsvärt. Nåväl, när Falun är bra så är man ruggigt bra. Dalalaget hade hela fyra tvåmålsskyttar, bland dem Omar Aldeeb och Alexander Galante Carlström.

Telge – Pixbo 6-11: Wow, Stephanie Boberg. Landslagsbacken dundrade in hela fem mål! Mina ord om Pixbo är utnötta och uttråkade, men det går liksom inte säga annat än att backarna i laget är grundfundamentet, så väl defensivt som offensivt. Man är fantastiskt täta framåt, och backarna vräker in mål framåt. Boberg har ju gjort 14 (!) mål hittills i år, bara Täbys Julia Croneld (15 mål) är bättre i hela SSL.

Warberg – Sirius 5-4: Ida Örnqvist är i grunden back, och det var som det hon värvades från Tyresö Trollbäcken, men får nu lira forward i Warberg – och gjorde det riktigt bra mot Sirius där hon dunkade in hela tre mål. 19-åringen var ju den som avgjorde matchen med sitt 5-4-mål också, och det var så klart viktiga pinnar för Warberg. Sirius är i rejäl brygga, har bara vunnit en av åtta matcher och ligger näst sist i tabellen.

Malmö – Kais Mora 2-9: Beverly Smedenäs gjorde comeback i Malmös kasse, men det hjälpte föga mot offensiva maskinen Kais Mora som tog en lika solid som klar 9-2-seger. Ja, det stod 4-0 innan sju minuter var spelat, så det var ju avgjort innan det knappt börjat. Glödheta målskytten Malin Andréason skickade in två nya mål och har verkligen gjort en sensationellt vass comeback efter förra vinterns barnafödande.

***

På återseende nästa helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB