Startsida / Inlägg

Fyra av fem är överraskningar

av Jonas Gustavsson

Bara slog mig den gångna veckan – poängligatoppen ser sannerligen inte ut som man kunde förvänta sig inför säsongen.
I alla fall inte den absoluta toppen.
Bland de fem bästa finns ingen Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström, Henrik Stenberg, Jimmie Pettersson, Andreas Stefansson eller Linus Nordgren, för att nämna några av ligans hetaste poänglirare.
Jodå, de där skuggar toppen, några av dem är topp-tio, men det är ett gäng överraskningar överst.
Fyra av dem är knallar, kan man säga.
Att tjeckiska ångloket Matej Jendrisak – en av SSL:s absolut bästa och mest kompletta centrar som kombinerar fysik, teknik och allroundspel på ett närmast nog unikt sätt – finns med där uppe är ingen knall, men övriga.
Bara kolla:
#1 Max Wahlgren, Pixbo.
Denna lirare har ju släpat runt på ett dåligt rykte ett tag. ”Han har bara sitt skott”, ”han är lat”, ”han är en flyttfågel”. Nu ger han svar på tal. Max Wahlgren är en utpräglad snajper och just nu gör han det fantastiskt bra som spjutspets i formlaget Pixbo.
26-åringen är en typisk spelare som har skickligheten för att vara en toppspelare, men som måste bestämma sig för om han vill vara den där toppspelaren eller inte. Jag tror Jonas Eliasson har gjort underverk med honom, fått honom att inse vad som krävs för att lyfta sitt totala spel.
Snacket jag hör är också att Wahlgren verkar vara i bättre harmoni än någonsin i karriären.
#2 Christoffer Andersson, Höllviken
Tvåmetersmannen, ”Skånes Kim Nilsson”, ”CA” – ja, kärt barn har många namn, och Christoffer Andersson slog ju igenom redan ifjol, och hade säkerligen rivit ner större rubriker om det inte var för den där knäskadan som gjorde att han missade en hel del av våren.
Coachen Vidar Jonsson hyllar forwardens kliniska och hypervassa avslut, och det är bara att stämma in i kören. Han har en fantastisk snärt i skottet. Han har också berättat att han tränat massor på sitt skott.
21-åringen – som otroligt nog inte blev nominerad till årets rookie ifjol – har tagit ett kliv till i år och har fortfarande stor uppsida.
#4 Gustav Fritzell, Linköping
Han har väntat på att explodera, men nu har det hänt. Gustav Fritzell har redan sopat in 16 mål i höst, att jämföra med dubbla 15-målssäsonger innan dess. Skickligheten och målsinnet har funnits där länge, här är känslan att det har handlat om att växa i SSL-kostymen – plus att han fått mer förtroende i år.
23-åringen har också berättat att han mått bra av att flyttas upp lite i laget, få spela mer spets, vilket ger fler och bättre avslutslägen.
Ja, han har ju till och med fått landslagsdebutera, så snacka om att ha tagit hästkliv under hösten.
# Jonathan Nilsson, Helsingborg
Det var ju för två säsonger sedan som Helsingborg valde att ge Jonathan Nilsson chansen med superduon Linus Nordgren och Daniel Johnsson, och då bara exploderade talangen, började våga ta för sig och fick rejäl lossning i den offensiva produktionen.
Han fick spela en del med den där duon ifjol också – och 22-åringen har absolut dem att tacka för mycket, men både ifjol och framförallt i år har Nilsson visat att han kan stå på egna ben, och han har ju också fått landslagsdebutera.
Talangen fullkomligen vräkte in mål i början, när Helsingborg var som bäst, och även om takten på både mål och poäng svalnat lite sedan dess så är produktionen bra.
Kul med nya namn i poängtoppen!
Det känns – något som jag baserar på just känsla – som det varit mycket same-same i poängtoppen några år.
Sedan är säsongen ännu ung, så det kan hända fler grejer och ett gäng drakar lär avancera vad det lider.
Men uppfriskande med nya namn i toppen!

***

Tippning av helgens matcher!

Lördag:

Helsingborg – Örebro 1: Helsingborg slog sensationellt tillbaka Storvreta med 5-4 senast efter magiskt spel av Jonathan Edling i slutperioden. När ett jojo-lag som FCH gör en sådan prestation doftar det baksmälla så det sjunger om det, men… nu möter man ett Örebro som dippat rejält, bara tagit två poäng på sju matcher och har en förstakedja som gått från glödhet till, snällt sagt, halvljummen. Helsingborg tar detta.

Jönköping – Sirius X: Sirius fick till ett viktigt trendbrott senast när man slog tillbaka Växjö hemma och håvade in höstens blott andra trepoängare, något som kan skjuta in en hel del självförtroende i den tidigare stukade spelartruppen. Inför den matchen så hade Uppsalagänget också börjat ta råd av mental coach – och att då få effekt direkt kan lyfta laget. Jönköping kommer från en stjärnsmäll mot Dalen och har mycket sjukdom i laget, men har gått 100 % mot alla lag som förväntas ligga på nedre halvan så smålänningarna ska inte räknas bort. Dunkar in ett kryss.

Söndag:

Storvreta – Höllviken 1: Någonstans känns det som att Höllviken kan få sota för Storvretas förlust mot Helsingborg senast, en match där man vaknade till på allvar först i den sista perioden. Gissningsvis så är det mer påslag från första tekning här, och då ska Uppsalalaget vinna klart. Höllviken bröt en negativ trend genom att slå tillbaka jumbon Thorengruppen senast, men ska inte räcka till här även om flera av spetsarna är i fin poängform.

Linköping – Dalen 1: Linköping har fått en boost sedan Johan Astbrant tog över huvudansvaret i båset och senast forcerade man tillbaka Falun och vann med 8-5 efter en imponerande insats i tredje perioden. Dalen blandar och ger en del: slog Helsingborg borta, fick storstryk av Växjö borta, vann stort mot Jönköping hemma – så svårt att säga vad vi får se från Umeålaget. Känslan är att östgötarna är stabilare just nu – så det blir en etta.

Thorengruppen – Pixbo 2: Thorengruppen har det oerhört jobbigt. Bara två vinster på hela säsongen och i de senaste omgångarna har man förlorat nyckelmatcher mot bottenkonkurrenter som Höllviken och Jönköping. Nu ställs man mot lagmaskinen Pixbo som går från klarhet till klarhet, som vände ett 0-3-underäge till seger mot AIK senast och som bara mullrar på. Pixbo är för stabila för att torska här, men det blir inga stora siffror.

Mullsjö – Falun X: Det här brukar bli roliga möten och matchen känns som en av helgens största höjdpunkter. Mullsjö har vunnit sex av de sju senaste matcherna utan att för den delen imponera speciellt mycket, men det lär vara en annan tändning när Falun kommer på besök. Gästerna föll mot Linköping senast och lär också sätta på fullt blås – så räkna med underhållning. Fegar ur med ett kryss.

AIK – Växjö 2: AIK tappade en 3-0-ledning mot Pixbo senast och förlorade, och har överlag haft en tuff höst där nedflyttningsstrecket nafsar i hälsenorna. Framförallt är det försvarsspelet som inte varit bra. Växjö föll mot Sirius senast, lär knappast vara nöjda med den insatsen, och kommer spira av revanschlusta – och det tror jag också fäller avgörandet här, för Växjö är i grunden dessutom ett betydligt skarpare lag.

***

Full bevakning på söndag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB