Startsida / Inlägg

Stjärnan tillbaka – då hände något annat

av Jonas Gustavsson

Åtta matchers frånvaro.
Ja, så lång blev ju avstängningen för Linus Henriksson i Pixbo efter klubban i ansiktet på Växjös Christopher Holmér.
I sin comeback gjorde han mål, fixade en straff, hade stor del i Pixbos magiska vändning från 0-3-underläge till 6-4-seger – men tyvärr hamnade det där i skuggan av en ny incident i den tredje perioden.
Pixbos Jens Milesson och AIK:s Alex Kjellbris hamnade i en duell, krokade i varandra och trillade.
Bilder visar hur Milesson tar ett rejält grepp om Kjellbris hals och efter matchen visade AIK-forwarden också bilder på fula märken.
Inget snyggt tilltag.
Över gränsen så klart.
Milesson fick matchstraff – men jag misstänker att det kan bli något efterspel på det där.
Pixbo lär få dra igång sin krishantering.

Igen.
Matchen då?
AIK sprang ifrån till 3-0 anförda av superspetsen Andreas Stefansson (ett mål, två assist) och såg heta ut, men sedan sköt Pixbo sex raka mål och förvaltade det övertaget in i mål där det blev en 6-4-seger.
Linus Henriksson fullbordade vändningen när han skickade in 4-3 – och sedan svarade han för en fin aktion och inbrytning som renderade en straff som Max Wahlgren förvaltade fram till 5-3.
Båda målen kom under andra halvan av tredje perioden – och var de målen som grundade segern, som spikade den otroliga vändningen, som förvandlade kanonläge till tufft läge för AIK.
Det gick inte ta miste på glädjen hos Linus Henriksson efter fullträffen.
Han log med hela ansiktet – och lite därtill.
Coachen Jonas Eliasson sken ikapp.

Man kan säga vad man vill om Linus Henrikssons rapp som gav åtta matcher. Det är svårt att peka ut forwarden som en ful spelare, det som hände var något som inte var överlagt utan som hände i stridens hetta, och nu har han fått och tagit sitt straff (i alla fall i innebandyns instanser) så det är läge att dra ett streck över hela historien.
Att han älskade att vara tillbaka och spela innebandy, var det inget snack om.
Annars?
Ja, grym vändning av Pixbo så klart, som trots en svag start och en tuff avslutning totalt sett kändes som det bättre laget.
Max Wahlgren sopade in tre nya mål – och nu toppar 26-åringen hela poängligan i SSL.
I Sportbladets SSL-enkät inför förra säsongen pekades han ut som en potentiell floppvärvning. Han har kallats flyttfågel för alla sina klubbyten, han har kallats lat, han har beskyllts för att bara ha ett skott. Max Wahlgren har berättat att han skiter i vad andra tycker – men nog måste han där innerst inne mysa lite…?
Nu visar han hur bra han kan vara.
Hela Pixbo är ju en framgångsmaskin.
Imponerande.

***

Det där behövde Sirius.
Uppsalalaget, som varit hösten stora besvikelse, lyckades (överraskande, får vi säga) vinna hemmamötet mot Växjö med 6-4 efter att ha gjort en väldigt bra insats, samtidigt som det inte kändes som gästerna kom upp i sin bästa klass.
Att det var en viktigare match för Sirius än Växjö var givet, och någonstans var det kanske de extra Sirius-procenten i vilja som avgjorde.
Det syntes tidigt att Sirius hade glöd i alla fall.
Ett par psykologiskt viktiga mål lade grunden till hemmavinsten:
* Daniel Stenlund gjorde allt på egen hand när han satte 4-2 bara tre sekunder från andra paussignalen. Han startade från bakom egen bur, drog iväg längs kanten och drog sedan på med ett backhandskott från långt håll.
* Kevin Söderling sopade in 5-3 med ett vackert volleymål snabbt efter att Växjö 3-4-reducerat i tredje perioden, och Sirius fick då den där tvåmålsluften som är så mycket skönare än att bara leda med en enda boll.
* När Växjö började trampa upp rejält så fick Sirius ett powerplay med sig, och då bombade Calle Kostov-Bredberg in ett skott fram till 6-3 som var lika hårt och distinkt som den vilja och mentalitet som genomsyrade Uppsalagänget.
Växjö gjorde en massiv slutforcering, plockade Eero Kosonen – som med sina mått mätt hade en sådär afton – redan med fem och en halv minut kvar, fick en snabb reducering, hade bud på mer och anspänningen gjorde sig talande när Sirius vid ett Växjö-frislag nere i hörnet lyckades ställa sex utespelare på planen och följaktligen fick en tvåa på botbänken.
Då klev Hampus Bodin fram och gjorde några nyckelräddningar, främst den på närskottet från målhete Ludwig Persson.
Det var inte enkelt, man fick kämpa – men slitet gav resultat.
Sirius blott andra trepoängare i höst.
En trepoängare som så klart betydde mest mentalt då man behövde få känna att man kan vinna, men som också betydde en hel del tabellmässigt.
Nu är Sirius uppe på tio poäng – och är bara en pinne efter AIK och tre pinnar efter Örebro, två lag som går kräftgång just nu. Så Sirius har vittring.
I helgen har man bortamatch mot Jönköping – en fullt realistisk match att vinna även om smålänningarna imponerat – samtidigt som AIK möter Växjö och Örebro ställs mot Helsingborg.
Vad tror ni?
Är Sirius över strecket när vi summerar helgen?
Inte omöjligt alls.
Matchens snyggaste?
Joakim Olssons boxplay-förarbete till Jacob Drews 1-1-påse.
Matchens roligaste?
Ja, det var nog Daniel Stenlund efter 4-2. Hela laget sprang in för att gratta honom för det viktiga målet, själv var han sedan snabbast (!) av alla hem till båset och fick stå där och vänta själv medan lagkamraterna lunkade tillbaka.
Snacka om att vara taggad på att fortsätta matchen.

***

Mer innebandy i helgen – uppsnack imorgon eller lördag förmiddag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB