Startsida / Inlägg

Stjärnan bidrar till nya bredden

av Jonas Gustavsson

Den stora snackisen den här veckan:
Tobias Gustafssons återkomst till Linköping.
Storvreta köpte ju loss landslagsbacken för 300 000 kr i somras och lade därmed beslag på en av SSL:s just nu allra bästa spelare.
Ett tapp som sved för Linköping, oavsett vad man sa utåt.
Spelare av Tobbe G:s dignitet vimlar det inte av precis.
Det ska bli intressant att se hur superbacken välkomnas när han nu ska lira på sin gamla hemmaplan igen. Det går ju inte frångå att han betytt enormt mycket för klubben och hade stor del i Linköpings dubbla SM-finaler.
Numera är han en viktig komponent i Storvreta.
Han inledde ju säsongen som center dessutom, och visade att han kan hantera den positionen också om det krävs.
Men han är ju så klart bäst som back.
Jag vill påstå att Tobbe G har lyft Storvreta ett steg till.
Både bredd- och spetsmässigt.
Det är ju väldigt starkt av laget från Uppsala att vara tvåa i tabellen, ha tagit poäng i ALLA matcher och ha +21 i målskillnad med tanke på att lagets bäste spelare Alexander Rudd inte har spelat en enda match hittills i år.
Lägg till att Victor Andersson missade matcher i början – och nu är det Jimmie Pettersson som inte kan spela.
Att sakna sådana stjärnor borde drabba lag hårt, men Storvreta har lyckats spela sig igenom det ändå.
Varför?
Ja, man har en helt annan bredd än ifjol då man slet hårt på alldeles för få gubbar och inte orkade hålla upp ångan.
Niklas Winroth har visat att han kan spela högre upp i hierarkin än han gjort de senaste åren, ungtuppar som Michael Jansson har visat att de kan producera i SSL, spetsförvärvet Valdemar Ahlroth har gjort målen han värvats för.
Plus Tobbe G då – som gör typ allt.
Han löste ju uppgiften som center i säsongsinledningen med bravur.
Visade vilken mångsidig och prestigelös lirare han är.
Han har bidragit med spets – men också med bredd i det att han kan gå in och vikariera i andra roller.
Hänger Tobbe G ett par bollar mot Linköping?
Det skulle inte förvåna.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Onsdag:

Linköping – Storvreta 2: Speciell match så klart eftersom stjärnan Tobias Gustafsson är tillbaka i Östergötland. Storvreta är bra just nu och hade inga problem att slå tillbaka Jönköping senast, trots att Jimmie Pettersson numera saknas i uppställningen på grund av skada. Linköping fick en perfekt omstart efter uppehållet i och med 11-4-segern mot Sirius, där man vann andra halvan av matchen med makalösa 10-0, men jag tror inte man orkar med någon sådan bedrift igen. Storvreta tar det här. Ska vi gissa att Tobbe G hänger ett par bollar?

Thorengruppen – Jönköping 1: Intressant och viktig match i bottenstriden där elvan Jönköping bara är två poäng före jumbon Thorengruppen. Hemmavinst och TTG är förbi nykomlingen, bortavinst och JIK skapar en lucka ner till sistaplatsen. Båda lagen startade säsongen svagt men har sedan varvat upp. Jag tror hemmaplan avgör här – och att Thorengruppen alltså vinner.

Mullsjö – Sirius 1: Sirius är i rejäl brygga och självförtroendet känns nerkört i botten. Laget från Uppsala har bara tagit en enda trepoängare på hela säsongen och tappade en 4-1-ledning till en 4-11-förlust mot Linköping senast. Att då åka söderut till Västergötland och Nyhemshallen är inte det enklaste. Mullsjö bör rimligen ta den här matchen hyfsat komfortabelt – serietrean är i vass form med fyra raka segrar där man 7-3-vann mot Thorengruppen senast.

Växjö – Örebro 1: Växjö må ha en något brandskattad trupp på grund av skador och sjukdomar, men trots det tror jag man plockar Örebro på hemmplan. Smålänningarna har inte minst en fin prestation mot Falun i ryggen, även om det inte räckte till poäng. Efter en fin start så har nykomlingen Örebro ”bara” tagit två poäng på de fyra senaste matcherna, Simon Palmén har svalnat och man kan misstänka att vardagen gör sig påmind. Hyfsat klar etta, skulle jag tro.

Pixbo – Falun 2: Nog trodde jag att Jonas Eliasson skulle göra många bra saker med Pixbo, men det har blivit bättre än förutspått. Hittills i alla fall. Pixbo är ju faktiskt fyra i tabellen vilket man får imponeras över med tanke på spelartappen och den tuffa tiden som klubben gått igenom på flera plan. Nåväl, jag tror ändå inte att man har mycket att hämta mot Falun, mästarna trummar på och nu har ju Alexander Galante Carlström börjat göra lite mål också.

Höllviken – AIK 1: Här står det oerhört viktiga poäng på spel i bottenstriden så klart, där Höllviken just nu är tia i tabellen, tre poäng före tolvan AIK. Hemmavinst och Höllviken skapar glapp nedåt, bortavinst och AIK är ikapp skåningarna och skapar sig en bättre plattform att stå på. Jag gillar vad jag sett från Höllviken senaste omgångarna, man är svårslagna. AIK är mer jojo-betonade – och jag tror inte man räcker till här, även om det nog blir ganska tajt.

Torsdag:

Helsingborg – Dalen 2: Svårtippad match. Helsingborgs form är tveksam, laget har förlorat fyra raka matcher varav de två senaste kommit efter övertid. Det har inte minst slarvats en del i den defensiv som var så ramstark i säsongsinledningen. Det kommer vända för skåningarna… men kanske inte mot Dalen som förvisso blandar och ger en hel del, men jag tror man lyfter nu med några lirare tillbaka efter skador (Andreas Carlbom, Sebastian Degeryd). Magkänslan säger en tvåa.

***

Intensivt spelschema nu!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB