Startsida / Inlägg

Vad får vi för Linköping framöver?

av Jonas Gustavsson

Linköping valde att låta nye coachen Andreas Harnesk gå redan efter åtta omgångar.
Inte på grund av de sportsliga resultaten, utan på grund av att man inte hade ”samsyn” i arbetet.
Beslutet har förvånat många – och många anser att Linköping gjort bort sig som slarvar bort en kompetent coach som Andreas Harnesk, och någon har väl också liknat det vid när Warberg valde att kicka Oscar Lundin.
Harnesk som ju byggde om Iksu till en offensiv dominant, som vann SM-guld ifjol, som skulle bära fanan i Linköpings i nya offensiva filosofi.
Nu tar Johan Astbrant över huvudansvaret igen – och den första känslan är att Linköping nystart kört in i en vägg, och att det blir tillbaka till gamla noter igen, men det återstår att se.
Surrade med Martin Karlsson efter matchen idag.
Han sa en del, men ville inte säga allt.
Att Harnesk och Astbrant är två helt skilda personligheter är ju ingen överraskning, det visste Linköping från början.
– De är olika som tränare och det var fördelen från början, men sedan har det inte fungerat optimalt och föreningen valde att ta beslutet nu istället för senare. Spelartruppen har haft förtroende för båda. Jag vill inte kommentera det så mycket, sa Karlsson när vi förde det på tal.
Han berömde dock Harnesk för sin förmåga att lyfta unga spelare, få dem att prestera, men sa också att Harnesk kanske var för snäll ibland.
Ja, jämför man med Astbrant – som är känd för att svinga hårfönen och säga vad han tycker – så blir det ju en tydlig kontrast.
Framtiden?
Nja, ”Marre” tror inte på gamla hjulspår för Linköping i alla fall.
– Det tror jag inte. Vi vill spela en roligare och offensivare innebandy. För att bli ett topplag måste man kunna vara bollförande, sa han.
Astbrants första match som ensamt huvudansvarig blev en minnesvärd historia, på ett positivt sätt.
Annars kändes ju ganska dystert när Peter Berlin stormade in 4-1 i början av den andra perioden och det kändes som Sirius hade fått matchen precis dit man ville, men sedan hände något som sparkades igång – bokstavligt talat – av att Joakim Olsson gjorde självmål på fotbollsmanér.
Sedan vann Linköping galet nog resten av matchen med 10-0 (!) och totalt 11-4.
Ett tag i tredje perioden kändes det som att varenda skott slank in bakom stackars Tobias Steineck.

För att göra det ännu värre så satte Bobby Edberg in en ”open ice”-tackling på Martin Karlsson, åkte på en tvåa och östgötarna kunde göra ytterligare mål och utöka förnedringen – för ja, förnedring blev det ju till slut.
Imponerande av Linköping – och imponerande av Martin ”Marre” Karlsson som gjorde hela fem poäng, efter att ”bara” gjort sju poäng på hela säsongen innan dess.
Han själv bjöd ju på ett kul citat kring det där:
– Det var skönt, man vill visa att man finns och att man inte är en 28-åring på väg ner i graven.
Mindre imponerade av Sirius.
Laget har haft en usel säsongsstart men kändes ju på gång med sin 4-1-ledning, hade bud på mer mål, men allt, precis allt, gick emot. När det väl började rinna på bakåt så var det som att hela höstens uselhet och tabellplaceringen kröp in under skinnet på spelarna som bara försvann.
Sirius-huvudena hängde så mycket att de nästan slog i golvet när de var på väg att byta efter alla baklängesmål i tredje perioden.
Självförtroendet hos Uppsala-gänget är otroligt lågt just nu.

***

Christoffer Andersson är en av svensk innebandys mest intressanta unga spelare.
Den fyrtornslånge 20-åringen, stämplad som ”Skånes Kim Nilsson”, sopade in hela fyra mål i bortamatchen mot Dalen, och satte inte minst 4-4-målet med bara fyra (!) sekunder kvar att spela vilket räddade en pinne för Höllviken.
Han fick också chansen att lägga straffarna i den avgörande straffläggningen – men efter en maratonkamp så fick han ge sig.
För gammal är äldst.
Ketil Kronberg, 37 bast och nästan dubbelt så gammal som ”CA”, blev den som fick sista ordet.
Norrmannen satte totalt tre mål.
Det första petade han in efter att veteranen Andreas Carlbom, 37, haft teknisk show i sin SSL-comeback (har ju varit skadad…).
Det andra bombade han in med ett fullständigt makalöst skott som gjorde att man fick kolla dubbla gånger så att det verkligen stod Kronberg på ryggen, och inte något annat mer känt snajper-namn.
Det tredje på straff, alltså.
Trippla mål från Kronberg – men framförallt ett trendbrott för Dalen som fick vinna igen efter tre raka förluster.
Viktiga poäng.
Viktiga comebacker, där Carlbom alltså säsongsdebuterade precis som tunga Karlstad-förvärvet Sebastian Degeryd, två spelare som både breddar och spetsar laget. Nu väntar man bara på Fredrik Edholm och hans monsterskott ska göra comeback också.
Sedan får man lyfta Höllviken också.
Skåningarna tog poäng igen – och har visat sig vara ett svårbesegrat lag den här säsongen.
Nu har ju Pontus Karlson kommit igång också.
PK9 satte en boll mot Dalen – och har gjort mål i fem raka matcher.

***

Nej, det blev ingen trea för AIK nu heller.
Solnalaget sköt två snabba mål i början av den tredje perioden, gick upp i en 5-3-ledning och såg ut att kanske gå mot en trea, den blott tredje i höst, men Helsingborg ville annat.
På mindre än fyra minuter kom tre skånska mål – av Daniel Sebek, Jonathan Nilsson och Mika Kohonen – och hux flux var det kryss och delad poäng efter 60 spelade minuter.
Sedan avgjorde AIK.
Tredje gången gillt blev det, kan man säga.
Oskar Hagberg drog iväg ett skott som tog ribba och ut.
Patrik Hagberg slog en fruktansvärt svag straff.
Sedan, med bara fem sekunder kvar till straffläggning, klev målkungen Andreas Stefansson fram och prickade in målet som innebar två poäng.
Det märktes hur glada AIK-spelarna blev, hur mycket det betydde att vinna igen, om än efter övertid.
Nog sved det att man tappade den där tvåmålsledningen, men just känslan av att vinna – som AIK inte fått uppleva speciellt ofta i höst – var mycket värd.
Sedan är det bara att konstatera:
Detta kan bli en riktigt tuff säsong för AIK.
Nykomlingarna Jönköping och Örebro har tagit fler poäng än vad de flesta trodde de skulle ta, Höllviken har visat sig väldigt svårspelade, och de två enda lagen bakom AIK i tabellen är Sirius och Thorengruppen, två lag som många tippat på slutspelsplats och som givetvis har andra ambitioner än att ligga i det djupaste träsket och trampa vatten.
AIK får jobba för kontraktet.
Helsingborg?
Ja, som vanligt vet man inte var man har skåningarna riktigt.

***

Alltså, det är lätt att vara efterklok, men nog doftade det baksmälla för Jönköping i omstarten.
Nykomlingen blev sensationellt nog första lag att slå serieettan och mästarna Falun den här säsongen när man 8-5-vann innan uppehållet, men mot Storvreta så var det ridå nästan innan publiken hade tagit plats.
Redan innan nio minuter var spelade hade Storvreta sprungit ifrån till 4-0, innan JIK tog timeout och lyckades stoppa blödningen.
I början av andra perioden sköt Storvreta tre nya mål – vilket gjorde att JIK tvingades byta målvakt.
Direkt efter gjorde Storvreta 8-0.
Innebandy är innebandy, men visst var matchen avgjord där.
JIK lyfte spelet, reducerade några gånger, men var egentligen aldrig nära Storvreta som till slut vann med 10-6.
Vreta är ju stjärnornas lag.
Men den här gången var det en ung talang som sken mest.
Michael Jansson, 17, klev in i andrafemman i skadade Jimmie Petterssons frånvaro – och stänkte in ett hattrick.
Visst kommer Pettersson att saknas på sikt, men ikväll var det ingen som saknade honom i alla fall.
Annars?
Ja, matchen säger inte så mycket om så mycket, mer än det vi redan visste: att Storvreta slåss i toppen och Jönköping slåss i botten, och att det var en match som gick enligt förväntningarna, typ.

***

Damerna idag:

Endre – Kais Mora 4-3 (ot): Toppmöte – och det var Endre som roffade åt sig dubbla pinnar till slut efter att VM-ratade Anna Moberg avgjort på övertid. Men Endre var på väg mot en trea, för man hade en 3-2-ledning till slutminuten men megastjärnan Anna Wijk kvitterade med bara 24 sekunder kvar att spela.

Jönköping – Iksu 6-11: Jönköping hade både 4-3 och 5-4 i den andra perioden, men sedan orkade nykomlingen inte och Iksu vann andra halvan av matchen med klara 7-1. Sofia Joelsson trivdes uppenbarligen med att vara tillbaka i Småland igen och dunkade in hela fem mål och totalt sju poäng. Hyfsat formbesked efter VM-uttagningen i fredags.

Rönnby – Karlstad 5-4: Den djupa formsvackan fortsätter för Karlstad som åkte på femte raka förlusten. Det så spännande laget som kändes uppgraderat i år är nere i källaren och nu prövas man rejält. Rönnby plockade en stark seger, för man låg under långt in i sista perioden innan Isabell Nordin Persson kvitterade och Lisa Söderlund avgjorde.

Linköping – Sirius 3-4: Oj, vad tungt för Linköping. Oj, vilken vändning av Sirius. Hemmalaget ledde med 3-0 efter två perioder, men sedan vände Sirius på allt i sista perioden via fyra raka mål, där Agnes Wiklund både kvitterade och avgjorde där det sista målet kom med blott tretton (!) sekunder kvar att spela.

***

Igår:

Örebro – Pixbo 3-7: Max Wahlgren har blivit en oerhört pålitlig SSL-målsskytt de senaste säsongerna och snittar ungefär ett mål per match. Så även i år – och mot Örebro snajpade 26-åringen in hela fyra påsar och var en av de stora segerorganisatörerna för Pixbo. Det stod 2-2 en bit in i andra perioden innan gästerna sköt tre raka mål vilket avgjorde matchen – för Örebro orkade aldrig komma ikapp. Hemmalaget fick bara ett mål från sin superfemma, då blir det svårt att vinna.

Mullsjö – Thorengruppen 7-3: Ifjol, i alla fall i början av säsongen, så hade Mullsjö oerhört jobbigt med matchstarterna och man hamnade ofta i underlägen och fick jaga. Mot Thorengruppen var det något helt annat – och 4-0-ledningen efter halva matchen grundlade den solida segern. Västgötarnas bredd i år är anmärkningsvärt bra, och man hade också hela sex olika målskyttar. Enbart Wiktor Wibring målade dubbelt.

Falun – Växjö 7-4: Repris på SM-finalen från i våras – och det blev återigen seger för Falun mot Växjö. Dalalaget sprang ifrån till 4-1, Växjö åt ikapp till 4-4 – men sedan gjorde Falun ett nytt ryck, och hattrickskytten Alexander Galante Carlström stängde matchen med sina 6-4- och 7-4-mål i tom bur. Återigen blev det stökigt för Växjö – som mot Storvreta senast – och det var dubbla femminutersutvisningar i andra perioden, på Thomas Holmgren (Falun) och Christopher Holmér (Växjö).

Telge – Malmö 2-3: Både Telge och Malmö stod på sex raka förluster inför matchen – och det blev Malmö som kunde bryta sin svit genom att 3-2-vinna efter att ha förvaltat den 3-0-ledning som man spelade till sig. Skåningarna hoppade därmed upp på åtta poäng och har häng på lagen ovanför nedflyttningsstrecket, medan Telge – nu mer sju raka nederlag – halkat efter på tre poäng.

Warberg – Täby 5-7: Andrea Envall gjorde fyra mål för Warberg, men det hjälpte inte halländskorna mot Täby för gästernas storstjärnor var på poänghumör vilket fixade tre poäng. VM-ratade Louise Wickström sköt tre mål, poängligaettan Moa Tschöp noterade fyra poäng och spelmotorn Jennifer Stålhult var inblandad i hela fem mål.

Dalen – Pixbo 2-7: Dalen får vänta på sina första hemmapoäng – och har -17 i målskillnad på hemmaplan. Det är anmärkningsvärt svagt. Pixbo vann som väntat klart – och det var den malande lagmaskinen som talade igen, med solitt spel och sex olika målskyttar. Alicia Fylke och Isabell Krantz var vassast poängmässigt med tre pinnar vardera.

***

Mer matcher i veckan!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB