Startsida / Inlägg

En sliten klyscha – men också en sanning

av Jonas Gustavsson

”Vi tar en match i taget” är nog en av de mest slitna idrottsklyschorna någonsin.
”Det handlar om att vinna rätt matcher”, är inte lika sliten som klyscha, men en ack så viktig sanning, inte minst för lag som kämpar för sin existens.
Som Jönköping.
Nykomlingen har verkligen vunnit rätt matcher den här säsongen.
Ikväll slog man tillbaka Höllviken.
Det satt väldigt långt inne, det var en seger först efter övertid, men det var en ny vinst – och därmed har man fortfarande vunnit a-l-l-a matcher mot lagen utanför slutspel, lagen man tampas med i kampen om att lösa ett nytt SSL-kontrakt.
Att vinna sådana matcher innebär inte bara egna poäng in på kontot – det innebär också att man ser till att konkurrenterna inte får med sig pinnar.
Det är fantastiskt starkt gjort.

Mot Höllviken, Sirius, AIK, Örebro och Thorengruppen har JIK tagit 17 av 18 möjliga poäng.
Den enda poängen man tappat i de sexpoängsmatcherna var poängen man tappade ikväll mot Höllviken, men ska man vända på det så ser man det nog som två vunna poäng.
Höllviken ledde ju med 2-0 med drygt halva den tredje perioden kvar.
Fast ja, det är ju då, under de där sista tio minuterna, som matcherna avgörs.
Det här var inget undantag.
Någonstans var det liksom bara skrivet någonstans att JIK skulle vinna den här matchen, för man hade sannerligen marginalerna på sin sida.
Två skitmål fixade övertid:
Anton Hedin sköt 1-2 från halva plan.
Rickard Hessmer sköt 2-2 med ett skott som Robin Johansson var på, men som ändå lyckades ta sig hela vägen in i maskorna.
Två mål som Robin Johansson säkerligen ville ha tillbaka, två bollar som han kanske skulle ha tagit.
Avgörandet var desto snyggare – där Anton Hedin vackert sprätte in 3-2 högt efter ett fint inspel. Där hade Robin Johansson inte en chans.
JIK:s succé mot bottenlagen har gjort att man nu har 21 poäng, åtta poäng ner till slutspelsstrecket, och klart bättre målskillnad än de två sämsta lagen.
Fixar JIK nytt kontrakt nu?
Det känns verkligen så.
Att laget huserar i södra derbygruppen innebär både för- och nackdelar.
Thorengruppen, Örebro, Sirius och AIK spelar i norra och kommer därmed att mötas en gång extra, och då kommer några av lagen att ta poäng – samtidigt så kommer de att sno poäng av varandra och kan inte alla ta poäng samtidigt.
Det är viktigt att vara medveten om det upplägget, men eftersom det har både för- och nackdelar så tror jag inte det blir en avgörande faktor ändå.
Dock:
Det kanske är dags att sluta undervärdera allsvenska topplag som når SSL.
Thorengruppen och Höllviken höll sig kvar ifjol, mycket talar för att Jönköping gör det i år.

***

Igår:

Storvreta – Sirius 6-3: En innebandymatch avgörs under sista tio minuterna… men här var det snarare fem sista minuterna. Sirius, som sannerligen har ryckt upp sig sedan David Ahlmark gled in i båset, ledde med 3-2 med drygt fem minuter kvar – men sedan sköt Storvreta fyra raka mål och tog hem derbyt. Jimmie Pettersson har nu varvat upp rejält efter sin skada – och slog till med tre mål och en assist. Storvreta hade ju valt att splittra på Pettersson, Henrik Stenberg och Victor Andersson från start för att ge plats för Alexander Rudd i den formationen, men i tredje återförenades trion – och avgjorde alltså matchen.

Mullsjö – Växjö 9-4: Så fick då Mullsjö äntligen en rejäl träff, dels att vinna mot Växjö som man haft mycket trubbel med, dels att äntligen få ta en trea mot ett av topplagen i serien. Det mesta av snacket handlade dock om slutminuterna då det blev tumultartat: Johan Roos gick onödigt hårt åt Benjamin Löfdahl, spelare sprang in från båsen för att markera, Löfdahl visade fingret åt Växjöklacken. Känslorna svallar i de här mötena, men här var det väl bryskt.

***

Mer innebandy imorgon!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB