Startsida / Inlägg

Häpnadsväckande svag statistik, Mullsjö

av Jonas Gustavsson

Mullsjö har etablerat sig som ett absolut topplag i SSL de senaste säsongerna och uttalade guldambitioner både ifjol och inför i år.
Förra säsongen räckte det till en semifinalplats.
Hur långt det räcker i år är skrivet i stjärnorna, men truppen har uppgraderats både spets- och breddmässigt jämfört med ifjol, men spelmässigt har man inte alls träffat rätt hittills.
Laget torskade borta mot Helsingborg med 6-5 ikväll, trots att man hade en 5-2-ledning efter halva matchen.
Ett gäng viljeaktioner tog FCH in i matchen: Nico Salo brottade in 3-5, Jonathan Skoglösa gjorde ett hästjobb i förarbetet innan Juha Kivilehto sedermera bombade in 4-5, Linus Nordgren sträckte sig och skickade in en enhands-backhand vid 5-5.
Jonathan Skoglösa avgjorde sedan i tredje perioden.
Rättvist?
Vet i sjutton, kunde nog ha gått hur som helst.
Eller inte.
För det här var helt i linje med Mullsjös resultat mot slutspelslag.
Västgötarnas statistik är frapperande.
Laget har spelat sju matcher mot lagen utanför slutspelsplatserna – och tagit 20 av 21 möjliga poäng, ett poängsnitt på 2,86. Otroligt bra så klart, för även om det är matcher man s-k-a vinna i den här serien så är det inte bara att ställa ut skorna och kassera in poäng. Det är det många lag som smärtsamt har fått erfara under hösten.
Laget har spelat tio matcher mot lagen på slutspelsplatserna – och tagit sex av 30 möjliga poäng, ett poängsnitt på 0,60. Lika bra som statistiken är mot bottenlagen, lika usel är den mot topplagen.

De där sex poängen har kommit via en hemmaseger mot Helsingborg, en straffseger mot Dalen och en suddenförlust mot Pixbo.
Så bryter vi ner det ytterligare ett steg så har Mullsjö spelat sju matcher mot de sex bästa lagen – och tagit en av 21 möjliga poäng. Det är den där pinnen mot Pixbo, som kom i andra omgången.
Efter det har man alltså kammat noll poäng på sex raka matcher mot de sex bästa lagen i tabellen.
Det är häpnadsväckande dålig statistik för ett lag av Mullsjös klass.
Det bästa Mullsjö någonsin på pappret.
Det här poängplockandet mot bottenlagen tar Mullsjö till slutspel – men frågan är hur stor chans man har där med tanke på hur det sett ut hittills.
David Gilleks analys:
– Det är inte så att vi är nöjda med prestationerna mot lagen utanför slutspel heller, men vi blir kanske inte lika straffade för våra misstag på samma sätt där. Vi kanske spelar på samma sätt mot botten- och topplagen, men blir straffade mot de bättre lagen, sa han.
Just det:
David Gillek gjorde mål på straff mot FCH.
Mullsjö-kaptenens 300:e fullträff i SSL.
Nummer tretton i historien att nå dit – och just tretton är ju ett otursnummer, så det får väl symbolisera rekordet på något sätt eftersom det kom i en blytung förlust.
Jag frågade om han tänkte något på milstolpar:
– Just nu är jag mest lack för att vi inte vinner några matcher. Ingen spelar på sin högsta nivå, där måste vi upp. Vi kan inte hålla på och tycka synd om oss själva.
Upp till bevis, Mullsjö.

***

Martin Karlsson var i händelsernas centrum på alla möjliga sätt och vis när Linköping 6-8-torskade hemma mot Pixbo.
Innan matchen tekade igång så skrev han under ett färskt treårskontrakt och kulturbäraren blir därmed klubben trogen ett bra tag framöver – och SSL får behålla en skön profil och ett väloljat munläder som bjuder på sköna citat.
Väl i spel var han högst delaktig i Linköpings upphämtning i tredje perioden. Pixbo hade precis gjort 6-3 när ”Marre” såg till att reducera till 4-6, fick se Felix Lanver bomba in 5-6 och tog sedan en utvisning som såg ut att bli ett lyckodrag då brorsan Anton Karlsson satte 6-6 i boxplay.
Dock så blev utvisningen ändå lagets fall, för precis på sekunden som den tickade ut så gjorde Linus Henriksson 7-6 för Pixbo (vet inte om det räknas som powerplay-mål i teorin, men i praktiken så var det ett powerplay-mål) vilket blev matchvinnande.
Ändå svårt att toppa det där.
Kommer någon någonsin att lyckas göra en Martin Karlsson-kvartett igen?
Mål, assist, utvisning och nytt kontrakt i en och samma match.
Tveksamt, va.
Imponerande av Pixbo som plockade en ny fin seger.
Tjeckerna Marek Benes och Ondrej Nemecek har rest hem till Tjeckien, men Pixbo bara stoppar in andra lirare och kör. Isak Julkunen och Jesper Andréasson var ju tillbaka nu till exempel, Andreas Hörberg stoppades in uppställningen, bland annat.
Inför säsongen kändes Daniel Calebsson oerhört viktig – men har varit skadad länge nu, och Pixbo-maskinen trummar på ändå.
Otroligt bra.
Idol-Anton, division ett-Sköld, skott-Milesson, center-fast-egentligen-back-Persson, återuppståndelse-Östlund, comeback-Henriksson, lill-Julkunen, boxplay-Lindh, genombrotts-Bringestedt och några till – en brokig skara lirare som succécoachen Jonas Eliasson malt ner i någon kvarn och processat till något lika välstämt som ett självspelande piano.

***

– Hur smakade korven, Tobias Gustafsson?
Landslagsbacken åkte på några rejäla finter när AIK-backen Linus Hellkvist snurrade nere i hörnet. Tobbe G var långt uppe på läktaren och käkade korv med extra allt.
Fast ja, han fick ju sista ordet till slut.
Storvreta vann mot AIK med 5-3 och det var just Tobbe G som satte det matchvinnande målet när han tryckte in 4-2 i första periodens slutminut.
Målkalaset under den första tredjedelen ebbade av avsevärt under resten av matchen, där Oskar Hagberg skapade nerv med sin 3-4-reducering i andra perioden, och där Storvreta kunder 5-3-stänga matchen genom Henrik Stenberg först i slutminuterna.
AIK kändes stärkta av sina tunga segrar mot bottenkonkurrenterna, Storvreta känns lite på formmässigt nedgång.
Det var en jämn match, faktiskt.
Noterat:
Ingen speltid för Alexander Rudd som satt på bänken hela matchen. Skön stil har han också, bakåtlutad med händerna bakom huvudet.
Jimmie Pettersson i full fart igen, noterade tre passningspoäng och blir så klart ett lyft för Uppsalalaget ju fler byten han får i benen.
Robin Nilsberth åkte på en femma efter att ha satsat väl bryskt i en närkamp med Andreas Stefansson, där den sistnämnde såg ut att få backens klubba i ansiktet. Den där femman, som kom i andra perioden vid ställningen 3-4, kunde inte AIK utnyttja – och det var kanske där man torskade matchen till slut.

***

Först:
Christoffer Andersson snärtade in ett mäktigt skott i sista perioden, han skjuter som en häst sparkar, och den där kassen innebär att Höllviken-forwarden håller i sviten med poäng i alla matcher i höst. Väldigt imponerande, så klart.
Däremot tog Pontus Karlsons målsvit slut. PK9 stannade på tolv raka kamper med mål.
Matchen:
Ja, den var typ körd innan den knappt börjat.
Nja, det kanske var att överdriva, men Växjö sprang ifrån till 3-0 redan innan åtta minuter var spelade, Höllviken kom aldrig närmare än två mål efter och till slut kunde smålänningarna kassera in en tämligen solid 8-3-viktoria.
Växjö har ju haft lite hack i målproduktionen på sistone, men fick nu äntligen in ett gäng bollar, åtta mål har man inte gjort sedan mitten av oktober då man 9-6-vann mot Mullsjö.
En nyckel:
Filip Kjellsson.
Bolltrollaren med ögon i nacken ligger förvisso nästan på fjolårets en poäng per match-snitt, men har varit väldigt sval under en lång period. Efter fem poänglösa matcher så gjorde han dock mål senast, och nu slog han till med två nya baljor – och att han vaknar upp löser så klart upp knutar framåt.
Nåväl, Växjö – återigen utan Eero Kosonen i kassen, men med en vass Edin Omanovic – vann den här kampen rättvist.

***

Damerna idag:

Iksu – Rönnby 5-8: Wow, vilken dunderskräll. Iksu med åtta raka segrar och 64 gjorda mål på sex matcher har ju känts oslagbara ett tag, men nu gick man alltså på pumpen – och det kändes som man hade en rejäl VM-baksmälla. Det stod 3-3 efter halva matchen, sedan vann Rönnby andra halvan med 5-2. Lagkaptenen Elin Björkman slog till med ett hattrick. Enligt TV4 Sport hade Iksu sexton (!) raka segrar mot Rönnby innan den här matchen.

Karlstad – Warberg 5-4: Adina Augustsson värvades in till Karlstad för att agera draglok – och hon klev också fram mot Warberg och blev stor matchvinnare. Det stod 4-4 med fyra minuter kvar när hon agerade poängfixare med sitt avgörande mål. Karlstad som haft en tuff höst och som bytte tränare innan VM-uppehållet – men som fortfarande har saker att bevisa, för normalt sett ska värmländskorna vinna klart mot ett lag som Warberg. Noterbart: Jessika Eriksson noterade hattrick för Karlstad.

Täby – Linköping 8-2: Som väntat så blev det en klar seger för Täby i den här matchen. Succéskytten Julia Croneld skickade in tre bollar – men framförallt så gjorde Ranja Varli mål igen. 27-åringen har ju varit borta i över en säsong på grund av skada, gjorde nyligen comeback och fick nu sätta sin första SSL-balja på 638 (!) dagar. Otroligt kul att se henne tillbaka i action igen – och det lyfter så klart vassa Täby ytterligare.

***

Igår:

Falun – Örebro 14-6: Ja, frågan inför matchen var ju egentligen bara hur mycket Falun skulle vinna med, och det blev tvåsiffrigt till slut. Det drog dock iväg först i sista perioden. Falun hade 3-2 efter första och 8-4 efter andra – sedan trampade serieettan ner gaspedalen i botten. Rasmus Enström (1+4) och Alexander Hallén (3+2) var poängbäst hos mästarna.

Telge – Sirius 3-4: Det satt otroligt långt inne, men till slut kunde Sirius ta den där väntade trean borta mot nykomlingen och jumbon Telge. Med sex minuter kvar så kvitterade Telge-motorn Felicia Forsmark till 3-3, men Sirius lyckades pricka in 4-3 med två och en halv minut kvar genom Sofie Paulsson, och höll sedan den ledningen matchen ut.

Kais Mora – Jönköping 5-2: Det stod faktiskt 2-2 med mindre än sex minuter kvar, sedan klev Anna Wijk fram och gjorde 3-2 – vilket grundlade segern för dalalaget. Oväntat tufft för Kais Mora, samtidigt som Jönköping fortsätter att ta kliv den här säsongen och laget har gjort många bra prestationer mot topplag under hösten. Malin Andréason har konserverat målformen över VM – hon sköt två nya mål nu.

Pixbo – Endre 6-3: Pixbo är urstarka i år och fortsätter att stapla imponerande skalper på hög. Serieettan låg under med 1-2 efter halva matchen, men sköt sedan fem raka mål och vann till slut med 6-3 mot starka Endre. Spelmotorn Alicia Fylke dunkade in tre av bollarna.

Malmö – Dalen 4-6: Malmö är något av ett mysterium. Vi såg det ifjol, hur bra man kunde vara i vissa perioder, hur usla man kunde vara under andra perioder. Den där ojämnheten har man uppenbarligen tagit med sig in i år. Mot Dalen hade man en 3-0-lednig mitt i första perioden, men torskade till slut ändå. Blytunga poäng för Dalen i bottenstriden, så klart.

***

En släpmatch på tisdag – sedan tar vi jullov!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB