Startsida / Inlägg

Många jackpott-lirare på fyndmarknaden

av Jonas Gustavsson

Hur stort är steget till SSL egentligen?
Ja, det beror ju på så klart.
Noterbart i höst är att ett gäng spelare spelare kommit in från division ett-nivå – alltså två divisioner under SSL – och visat överraskande bra SSL-klass.
Hämtar man spelare från divisioner två steg ner och de levererar så måste de stämplas som fynd.
Jag har bevakat SSL ett gäng år nu – men kan inte påminna mig om att så många spelare från divison ett klampat upp i SSL och satt avtryck direkt.
I år är det ett helt knippe.
Här är de fem hetaste (om jag nu inte glömt någon…):
# Andreas Lindholm, Helsingborg
Lirade division ett-innebandy ifjol men fick chansen av Helsingborg, 26 år gammal, och har gjort succé med en permanent offensiv roll. Snacka om att visa att det aldrig är för sent att ta klivet upp. En ”late bloomer” av klass.
# Dennis Sjöstedt, Höllviken
Skulle egentligen inleda i andralaget, men sena försvinnandet av Ted Nivestam och Charlie Sanderson gjorde att han fick chansen i SSL direkt – och den forne stortalangen, numera 25 bast, har snittat nästan en poäng per match och varit en viktig målskytt. Hur han hamnade i Höllviken? Ja, han anställdes som ungdomsansvarig… Dessutom: Sjöstedt lirade inte i division ett ifjol, han lirade i division tre!
# Oskar Seth, Linköping
Förvisso purung, 19 bast, men kommer mer eller mindre från ingenstans. Lirade i division ett ifjol, inledde längst ner i Linköpings hierarki men är nu en spelare på två femmor och agerar center i östgötarnas andrafemma. Raketutveckling.
# Charlie Sköld, Pixbo
Okej, ingen stjärna alls, men en effektiv och fysisk rollspelare i Pixbo. Hittades i division ett och Zenith (!) och är 26 år gammal – men fick ändå chansen av Pixbo. Har vuxit in i SSL-kostymen på ett imponerande sätt och tar för sig mer och mer i närkamperna. Vet sin roll – och kör den till fullo.
# Johan Borgström, Pixbo
Har lirat SSL-innebandy innan – men det var typ sju, åtta år sedan. De senaste säsongerna har 32-åringen harvat runt i division ett. Plockades in för att bidra med rutin till Pixbo – och har varit väldigt, väldigt bra på backplats.
Vilka fynd alltså.
Spelare som spelade i division ett (eller lägre) ifjol, och som nu är nyckelspelare (typ) i sina lag under den här säsongen.
Häftiga resor.

***

Dags att tippa helgens matcher och vi kör herrarna först!

Lördag:

Falun – Örebro 1: Den största, och nästan enda, frågan inför den här matchen är hur mycket Falun kommer att vinna med. Det känns inte som det finns på kartan att detta kan sluta med något annat än en storseger för mästarna. Falun vann säsongens första möte med 10-1, och det under en period av säsongen då Falun var sämre än nu och Örebro bättre än nu så… ja, det här kan rinna iväg.

Söndag:

Höllviken – Växjö X: Höllviken har trivts bra mot Växjö senaste matcherna. Vi minns ju galna upphämtningen i sista omgången förra säsongen och i första mötet i höst så vann ju skåningarna med 7-6 i Växjö. Höllviken är i skaplig form och har spetsar som alltjämt levererar, så jag kan tror man kan nå minst kryss här. Växjö brottas med både frånvaro och en något trög offensiv just nu.

Linköping – Pixbo 1: Det här känns som en hyperintressant match mellan två lag som många trodde skulle tappade i år jämfört med tidigare, men istället har båda överraskat i positiv mening och är fyra respektive trea i tabellen. Båda har dessutom tre raka segrar i bagaget. Det kan gå lite hur som helst, men… magkänslan säger ändå Linköping i kraft av hemmaplan. Men ska vi snacka spelspråk så är det helgardering som gäller.

Helsingborg – Mullsjö 2: Mullsjö har bara tagit två poäng på de fyra senaste matcherna, pinnar man tog i derbyt mot Jönköping – i övrigt har man torskat mot Falun, Pixbo och Linköping. Formen är alltså så där, men man har ett betydligt skarpare lag än Helsingborg så jag tror ändå man tar den här matchen. Helsingborg har tre raka hemmasegrar men… ja, det är ett jojo-lag, så det kan bli ett bakslag nu.

AIK – Storvreta 2: Efter tre raka segrar – förvisso mot lag utanför slutspel, men ändå – så åkte Storvreta på pumpen mot Dalen senast efter en blek insats. Jag tror det blir revansch här, Jimmie Pettersson har fått en halv match i benen och lär vara redo att leverera, och Alexander Rudd lär få mer speltid. AIK har två blytunga vinster bakom sig, mot Thorengruppen och Örebro, men räcker inte till här.

Tisdag:

Thorengruppen – Dalen 2: Jag har redan dömt ut Thorengruppen, det krävs ett mirakel för att man ska klara att hålla sig kvar med det (usla…) utgångsläge man skaffat sig efter halva serien. Med facit i hand kanske 0-8-smällen mot Falun var bra för Dalen, efter den matchen samlade man ihop sig, rannsakade sig själva och gick ut och vann mot Storvreta. Jag tror man rider vidare på den vågen här.

Damerna då!

Lördag:

Telge – Sirius 2: Telge tog en nyckelseger mot Dalen innan VM-uppehållet vilket sköt in nytt hopp i bottenkampen, och hemma mot Sirius har man också poängchans – men gästerna har efter en trög start på säsongen börjat hitta formen och har vunnit tre av de fyra matcherna (förlusten kom mot Iksu, för övrigt). Sirius plockar en trea här, tippar jag.

Pixbo – Endre 1: Toppmatch så klart, men Pixbo har varit fruktansvärt bra under hösten anförda av sin solida defensiv med VM-hjälten Sara Hjorting som sista utpost. Pixbo har ju faktiskt bara torskat en match på hela säsongen (mot Iksu). Endre är bra i år anförda av stjärnan Sara Steen, men kommer till korta här.

Kais Mora – Jönköping 1: Jönköping är säsongens överraskning på damsidan, nykomlingen har en slutspelsplats just nu och det är inte många nykomlingar som brukar vara så högt upp efter halva serien. Mot Kais Mora blir det dock jobbigt, dalalaget har spets som är av en helt annan dignitet än smålänningarna, och det avgör.

Malmö – Dalen 1: Vad händer med Dalen? Man har haft tuffa skadeproblem, men det är inte hela sanningen – man har helt enkelt spelat för dåligt. Något som befästes av förlusten mot jumbon Telge innan uppehållet. Malmö har efter sex raka torsk tagit sju av nio poäng på tre matcher och är på gång. Den här matchen tar skånskorna.

Söndag:

Karlstad – Warberg 1: Karlstad är ju något av höstens mysterium, det så talangfulla laget som inledde så lovande, som sedan kraschlandade och som sedan ändrade om i ledarstaben. Nu är det omstart och nystart – och jag tror man får ordning på prylarna snart. Det blir seger mot Warberg.

Iksu – Rönnby 1: Iksu har gjort 64 mål på de sex senaste matcherna. Galet bra så klart, där man sopade dit Linköping med hela 15-2 innan VM-uppehållet. Mästarna är en offensiv maskin och kommer vinna klart mot Rönnby också så klart. Gästerna är starka defensivt, men har inget att sätta emot här.

Täby – Linköping 1: Täby har SSL:s just nu bästa förstafemma och den kommer att skjuta tillräckligt med mål för att sänka Linköping. Ja, Täby har överlägsen bredd jämfört med motståndarna också, så allt annat än en etta vore en dunderskräll. Får vi se Ranja Varli arbeta sig in i poängprotokollet nu?

***

Fullt fokus på söndagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB