Man kan utan att överdriva nämnvärt jämföra Linus Henrikssons förra och senaste besök i Fortnox Arena som helvete och himmel.
I höstas så slog han ju Christopher Holmér i huvudet med klubban, fick ett drev efter sig i sociala medier och fick sedermera en avstängning på hela åtta matcher.
Nu var han tillbaka och sköt det matchvinnande målet när Pixbo vann med 5-4.
Hyfsat skilda världar, får man säga.
Det var också skilda världar i matchen.
Pixbo sprang ifrån till 3-0 i första perioden, det tredje målet inprickat med ett snärtigt skott av… just det, Max Wahlgren.
Men sedan satte Charlie Sköld, det fysiska ångloket, in en tung tackling på Jesper Sankell och åkte på en feminutersutvisning som blev kostsam – för där sköt nämligen Växjö tre raka powerplay-mål och utjämnade bataljen.
Av bara farten så kom sedan också 4-3 genom tvåmålsskytten André Andersson – och då kändes det som att Växjö verkligen hade momentum.

Men Pixbo vred tillbaka matchen i tredje perioden.
Utjämningen kom via en matchavgörande sekvens: Växjö bröt Pixbos anfall och spelade fri Karljohan Ahlroth, men då gjorde Jon Hedlund en nyckelräddning – varpå Martin Östholm roffade åt sig bollen, vände på spelet, snirklade sig fram och spelade över till Tim Wiklund som dunkade in 4-4-bollen med ett rappt skott.
Det kunde lika gärna blivit 5-3, istället blev det 4-4.
Bara två minuter senare petade Max Wahlgren i bollen i slottet där en obevakad Linus Henriksson kunde skjuta segermålet.
En av försvararna som var inne då…?
Japp, Christopher Holmér.
Konstiga tillfälligheter.
Oavsett, betydligt roligare avslut för Linus Henriksson den här gången, så klart.
Han medgav att det var speciellt att komma tillbaka till arenan:
– Det var lite speciellt, lite lustigt. Jag visste inte hur jag skulle bli mottagen. Jag fick inte höra så mycket glåpord som jag trodde, det verkar som många liksom jag lagt det där bakom mig. Många dömde mig på förhand då, allt gick väldigt snabbt i början, och jag vet inte om det påverkat. Jag har gått vidare från det där, sa han till mig.
Han har varit het sedan han gjorde comeback och har svarat för femton poäng på elva matcher och verkligen varit en faktor för Pixbo.
Starkt efter allt det som hänt.
Viktig seger för Pixbo som kom till spel med två raka förluster – inte minst eftersom man nu försvarade sin tredjeplats, en tredjeplats som man hade tappat om man förlorat.
Nu har man istället ett glapp på fem poäng ner till jagande Linköping och Växjö – och har således ett jättebra utgångsläge för att bli bland de fyra bästa när vi summerar grundserien.
Grymt starkt av Pixbo som många tippade skulle få problem att nå slutspel den här säsongen.
– Många tippade oss långt ner men vi har fått ihop försvarsspelet och har haft formstarka spelare som producerat framåt, sa Henriksson.
– Framförallt är det kollektivet som varit starkt, det är laget som vunnit matcherna.
Ja, Jonas Eliasson har fått kredd innan, men får en skopa till: han har verkligen lyckats göra en maskin av Pixbo.
Imponerande.

***

Oj, man känner redan nu anspänningen inför kommande veckas riktigt viktiga bottenmatch mellan AIK och Örebro.
Det skiljer en poäng och ett nedflyttningsstreck mellan lagen.
Laget som vinner den kommande matchen skapar sig så klart enorma fördelar inför fortsättningen.
AIK hade kunnat ha två poängs försprång på Örebro om man slagit jumbon Thorengruppen, men det misslyckades man med.
Det trots en drömstart med 1-0-mål av Andreas Stefansson redan efter 17 sekunder.
TTG vände till en 3-1-ledning redan i första perioden och höll sedan AIK bakom sig resten av matchen. Hemmalaget gjorde inte minst några psykologiskt viktiga mål i andra perioden.
Precis efter att Oskar Hagberg kommit in från utvisningsbänken så lyckades Adam Hansson valla bollen via en AIK-spelare och in i mål – vilket betydde 5-2.
Bara en sekund från paussignalen så gjorde Marius Pedersen sedan 6-2.
AIK gjorde ett helhjärtat försök att komma tillbaka i tredje perioden men kom inte närmare än en uddamålsreducering i slutminuten – och föll med 6-5.
Det ger oss alltså läget att Örebro har 20 poäng och AIK 19 poäng inför veckans möte – snacka om rafflande.
Thorengruppen?
Ja, nu är Umeålaget uppe på 14 poäng och har sex poäng till nedflyttningsstrecket.
Men då har man spelat en match mer än Örebro och AIK som alltså möts i veckan, och där ett eller båda de lagen alltså kommer ta poäng.
I det bästa scenariot för TTG så vinner AIK efter sudden – då är man sju poäng efter både AIK och Örebro.
I det sämsta scenariot vinner Örebro – då är man nio poäng efter.

***

Åtta mål.
Det gjorde Felix Lanver ifjol.
Mot Mullsjö klev han fram och avgjorde med ett vackert 3-2-mål – och därmed har 21-åringen nu gjort 25 mål den här säsongen.
Han har alltså mer än tredubblat sin målskörd.
Ett fantastiskt genombrott.
Det var en tuff, tät och jämn match mellan Linköping och Mullsjö och även om hemmalaget hade mer boll så var Mullsjö täta, och till slut kändes det som att det rann ner till att östgötarnas stjärnor var lite, lite skarpare och att det var det som avgjorde.
Matej Jendrisaks passning till Felix Lanver vid det avgörande målet var så oerhört vacker, Lanver fick helt öppet mål vid bortre stolpen och hade inga problem att fösa in bollen.
Mullsjö skramlade fram ett par okej chanser i slutet, men Linköping med storspelande keepern Jonas Gustafsson (varför stavar han med f…?) höll tätt.
Det syntes hur glada miner det blev i Linköping, antagligen inte bara för att man vann en match mot en tuff konkurrent, utan troligen också för att man hade två raka förluster bakom sig, och dessutom två raka förluster på hemmaplan, och därför välkomnande ett skönt trendbrott.
Mullsjö har fortfarande mer att hämta från sina spetsspelare men har känts mer gedigna de senaste matcherna, både mot Pixbo senast och Linköping nu. Då blir man också svårslagna. Kan man hålla i det uppoffrande spelet och krydda det med lite mer glans bland stjärnorna framåt, ja, då kan västgötarna säkerligen lyfta.

***

Har Sirius lämnat bottenstriden för gott nu?
Laget slog tillbaka Örebro med 4-3 – och klev därmed upp på 26 poäng och har skaffat ett försprång på sex poäng ner till just Örebro, och sju poäng ner till AIK under nedflyttningsstrecket.
I veckan som kommer möts dessutom AIK och Örebro – så då kommer ett av de lagen garanterat att tappa poäng i jakten på Sirius.
Jo, nog känns det som Uppsalalaget i huvudsak kan börja blicka uppåt nu.
Framförallt med tanke på trenden och att man verkligen lyft under David Ahlmarks ledning där man tagit sexton poäng på åtta matcher och således snittar två poäng per match, att jämföra 0,7 poäng per match som man hade innan Ahlmark tog över.
Sirius är betydligt svårare att möta nu, är tajtare defensivt och tror verkligen på det man håller på med.
Segern mot Örebro var så klart en nyckel.
När det gällde produktionen så var den också talande mellan lagen.
Sirius saknar den absoluta stjärnspetsen, men har många som kan leverera. Förstafemman blev mållös, andrafemman gjorde tre mål och tredjefemman ett mål – och man hade fyra olika målskyttar.
Örebro har den absoluta stjärnspetsen, men saknar bredden. Förstafemman låg bakom alla mål, Simon Palmén noterade tre poäng – och inga andra förmådde producera.
Ödesmatch för Örebro mot AIK i veckan.
För Sirius fortsätter jakten på slutspel – där det skiljer sex poäng upp till Dalen (som man ju torskade mot tidigare i veckan, en förlust som kanske, kanske kan kosta slutspelsplatsen i slutändan…?).

***

Ifjol var Iksu överlägsna.
Man vann serien – och man stångade sig sedan hela vägen till SM-final där man kunde defilera hem guldet mot Kais Mora via en vacker uppvisning.
I år har det inte glittrat lika mycket.
Guldcoachen Andreas Harnesk, kaptenen Josefina Eiremo, backklippan Sofie Andersson och världsstjärnan Corin Rüttimann försvann och man fick en usel start i höstas med tre förluster på de fyra första matcherna, där den enda vinsten kom med andan i halsgropen borta mot Warberg där man vände och vann i slutminuten.
Efter det så har Iksu vuxit, hittat spelet och malt sönder det mesta – även om det blev en plump mot Rönnby alldeles nyligen.
Idag kom dock ett statement:
Seger med 7-3 hemma mot Täby.
Trots det så är Iksu ”bara” femma i tabellen.
Ganska sjukt, för det känns som Iksu vunnit nästan allt under säsongen.
Emelie Wibron höll med när jag pratade med henne, att det kändes konstigt att ligga en bit ner i tabellen trots att de spelat så bra under så lång tid.
– Vi ligger några placeringar lägre än vi önskar, men kan vi vinna de kommande matcherna så ger vi oss ett bra utgångsläge för att klättra, sa Wibron.
Sen la hon till:

– Vi hade några uddamålsförluster i början som märks väldigt mycket i tabellen, spelmässigt så är vi i bra form nu så det som syns i tabellen är inget vi känner av i laget.
Så är det ju, det är de där inledande förlusterna som färgar tabellen.
Räknar vi bort dem så skulle Iksu vara där i absoluta toppen – och man är ju dessutom enda laget som lyckats vinna mot serieettan Pixbo i år.
Så nog är Iksu bättre än tabellen skvallrar om (om man nu kan säga så…).
På tal om tabellen.
De fem översta lagen är överlägsna – för det skiljer sedan nio poäng ner till sexan Rönnby.
Fem lag som slåss om de fyra första platserna som innebär hemmafördel i kvartsfinalen – något som kan bli avgörande i en kvartsfinal. I alla fall om man blir fyra.
Lag ett till tre i tabellen lär välja lag sex till åtta i kvartsfinalen och går in som tokfavoriter – men två bland de fem bästa ska ju mötas redan i kvartsfinalen, och som sagt, då kan hemmafördel vara direkt avgörande.
I de kommande omgångarna möter Iksu ettan Pixbo och tvåan Kais Mora.
Då får Iksu bevisa hur bra de är, oavsett tabelläge.

Mer dam idag:

Endre – Rönnby 6-2: Så kom de då – målen av Sara Steen. Stjärnan satte dubbla bollar för Endre i den sista perioden, och bröt därmed sin ”måltorka” efter VM (inte gjort mål på två matcher). Rönnby ledde med 2-1 efter två perioder, men sedan svarade Endre för en mäktig vändning och vann sista perioden med hela 5-0. Anna Moberg var den klarast lysande hemmastjärnan i poängprotokollet med ett mål och tre assist.

Malmö – Linköping 7-4: Blytunga poäng i bottenstriden för Malmö som i och med segern inte bara gick upp på 17 poäng och distanserade sig från nedflyttningsstrecket med sju poäng – utan som också klättrade hela vägen upp till en sjundeplatsen i sammandraget. Toppduon Ellen Rasmussen (två mål, två assist) och Johanna Nilsson (tre mål, två assist) ledde vägen för skåningarna. Tuffare för Linköping som är under nedflyttningsstrecket.

Kais Mora – Sirius 8-5: Malin Andréasons mäktiga målsvit håller i sig och efter två nya påsar mot Sirius så har nu gjort mål i femton (!) raka matcher. Otroligt vasst, så klart. Det var målmässigt jämnt efter två perioder (4-3 till hemmalaget) innan Kais Mora ryckte i början av den tredje, och kunde fixa den väntade segern. Anna Wijk svarade för två mål och två assist.

***

Igår:

Jönköping – Helsingborg 6-5 (ot): Det doftade kryss i den här matchen från början och så blev det också – men JIK var nog inte speciellt nöjda då man hade en 5-3-ledning och chansen att stänga matchen i tom bur, men istället fick se FCH få in två bollar och nå oavgjort. Martin Glimberg noterade sitt första hattrick i SSL – och han har gjort sju (!) poäng på två matcher efter att ha skrivit på sitt nya kontrakt, efter att innan dess ha gjort 20 poäng på 20 matcher.

Falun – Dalen 4-3 (ot): Fjärde raka matchen, och tredje raka på hemmplan, utan en trepoängare. Det tillhör sannerligen inte vanligheterna för Falun. Mästarna låg under med 1-3 mot Dalen efter två perioder, men kom ikapp via dubbla Jonas Adriansson-mål i tredje perioden innan Emil Johansson kunde avgöra på övertid. Båda lagen saknade en rad viktiga pjäser (Alexander Galante Carlström och Omar Aldeeb i Falun, Alexander Hedlund, Marcus Berglund, Anton Åkerlund och Mattias Wallgren i Dalen).

Telge – Warberg 8-7: Telge tog chansen – och nu har man verkligen häng på ett nytt SSL-avtal. Segern mot Warberg innebär att tabelljumbon nu bara är en enda pinne efter Linköping och Warberg i tabellen, och således bara har en poäng till fast mark. Starkt av nykomlingen som ett tag såg ut att tappa kontakten med lagen ovanför. Stjärnorna Felicia Forsmark och Therese Gustafsson sköt två mål vardera för Telge i dagens nyckelseger.

Dalen – Jönköping 9-2: Vad hände här? Dalen gjorde nio mål framåt och tog tre poäng på hemmaplan – inget av det hade man lyckats med innan den här säsongen. Anna Skyltbäck var en av de stora frontfigurerna med tre mål. Viktig seger och viktig offensiv islossning för Dalen som nu har fem poäng ner till nedflyttningsstrecket – och som nu bara är två poäng från en slutspelsplats.

Pixbo – Karlstad 5-4 (ot): Ja, Karlstad brukar ju spela bra mot Pixbo, och nu lyckades man överraskande lugga en pinne av serieettan på bortaplan. Oerhört starkt jobbat så klart. Då ledde ändå Pixbo med både 3-2 och 4-3 i sista perioden och brukar ju vara bra på att stänga igen i sådana lägen – men Karlstad kom alltså tillbaka och nådde kryss. Lisa Andebratt avgjorde till slut på övertid – och gjorde totalt fyra poäng i matchen (två mål, två assist).