Startsida / Inlägg

Här är de hetaste spelarna just nu

av Jonas Gustavsson

Januari.
Månaden då allt avgörs.
Typ.
Herrarnas SSL river av hela åtta omgångar under årets första månad. Det är nu det gäller att ha formen, ha bredden i trupperna, hålla sig skadefria – för tappar man spelare nu och hamnar i en svacka kan det gå snabbt utför i tabellen.
Samtidigt:
Har man heta spelare nu så har man mycket vunnet.
Vilka spelare är då hetast just nu?
Jag plockade ut de som gjort flest poäng över de fem senaste omgångarna – och då ser listan ut så här:
* Rasmus Enström, Falun, 15 poäng
* Jimmie Pettersson, Storvreta, 15 poäng
* Johannes Wilhelmsson, Höllviken, 13 poäng
* Alexander Hallén, Falun, 12 poäng
* Felix Lanver, Linköping, 12 poäng
* Valdemar Ahlroth, Storvreta, 11 poäng
* Simon Palmén, Örebro, 11 poäng
* Simon Jirebeck, Örebro, 11 poäng
* Pontus Karlson, Höllviken, 10 poäng
* Max Wahlgren, Pixbo, 10 poäng
* Martin Östholm, Pixbo, 10 poäng
* Daniel Hernandez, Thorengruppen, 10 poäng
* Ketil Kronberg, Dalen, 9 poäng
* Omar Aldeeb, Falun, 9 poäng
* Christoffer Andersson, Höllviken, 9 poäng
* Marcus Ekengren, Örebro, 9 poäng
Fortsätter leveransen i helgen?
Noterbart:
Rasmus Enström är hetast av alla och toppar också poängligan – trots att han i de senaste matcherna saknat både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson (tillbaka senast).
Johannes Wilhelmsson är kanske allra hetast ändå, hans 13 poäng har nämligen kommit i de tre senaste matcherna.
Daniel Hernandez dunkade in sju poäng i en enda match – och det räcker långt på den här listan.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Jönköping – Helsingborg X: Svårbedömd match mellan ett lag som lever på bredd och ett lag som lever på spets, mellan två lag som kommer från segrar – och två lag som kämpar under januari månad: JIK för att lösa nytt kontrakt, Helsingborg för att fixa en slutspelsbiljett. Med tanke på att FCH fått tillbaka frånvarande spelare och har en Linus Nordgren i fin poängform så lockar tvåan – men JIK imponerar samtidigt just nu plus lär få tillbaka viktige Rickard Hessmer, så fegar ur med ett kryss.

Falun – Dalen 1: Det är bara att konstatera att Falun just nu inte rullar på som tidigare under säsongen och avsaknaden av Alexander Galante Carlström börjar bli påtaglig. Torsk mot Sirius och ”bara” övertidsseger mot jumbon Thorengruppen skrämmer inte. Gissar dock att det görs en kraftsamling här och blir en seger mot Dalen, även om man möter ett lag som samlat ihop sig, tagit ett par kampsegrar och som har sina spetsar (Ketil Kronberg, Jonas Svahn, Patrik Rokka) i fin form. Känslan säger att Johannes Larsson, som varit sval ett tag, exploderar och avgör här.

Söndag:

Örebro – Sirius 2: Hyperintressant möte så klart, där Örebro fått luft under vingarna senaste tiden, hankat sig över nedflyttningsstrecket och där Simon Jirebeck hettat upp rejält efter sin skadefrånvaro. Samtidigt har Sirius också spottat upp sig och varit betydligt stabilare senaste tiden, även om det blev torsk mot Dalen senast (det var betydligt tajtare än 1-5). Örebro svarade ju för en makalös vändning i första mötet med Sirius – och Sirius vann stort senast lagen möttes. Öppet det här – men magkänslan säger Sirius.

Linköping – Mullsjö X: Såg vi ett Mullsjö som började få ordning på grejerna senast mot Pixbo? Det har ju varit svajigt, men där gjorde man en genomsolid insats defensivt och spetsarna levererade framåt. Vi får se, Mullsjö har en del att bevisa över tid. Linköping har förlorat tre av de fyra senaste matcherna utan att för den delen vara dåliga, nu får man spela hemma och har dessutom två raka segrar mot Mullsjö så det doftar ju etta här, men… nej, tar ett kryss.

Växjö – Pixbo 1: Det här är ett lurigt möte mellan två lag som börjat bygga lite känslor sinsemellan sedan kvartsfinalen ifjol och Linus Henrikssons slag på Christopher Holmér i höstas. Lagen har varsin 5-2-seger mot varandra under säsongen. Formmässigt står Växjö på två raka segrar och Pixbo på två raka förluster, och de resultaten, plus hemmaplan, gör att Växjö ändå får tipset. Men det här är en match som kan gå hur som helst.

Thorengruppen – AIK 2: Det skiljer hela åtta poäng upp till AIK och hela nio poäng upp till nedflyttningsstrecket för Thorengruppen – så det blir svårt att lösa nytt kontrakt. AIK kämpar samtidigt för att hålla näsan ovanför ytan nu när man halkat under strecket, och här skulle man verkligen behöva en trea för att sätta press på Örebro närmast ovanför. Det tror jag också man lyckas med – även om det blir tajt och tufft. Dags för en riktig målexplosion av Andreas Stefansson nu?

Damerna!

Lördag:

Telge – Warberg X: Telges stora, stora chans att ta sig in i kampen om ett nytt kontrakt. Nykomlingen och jumbon är fyra poäng efter just Warberg samt Linköping som är runt strecket – och tar men den här kampen, samtidigt som Linköping torskar, så är man bara en poäng bakom konkurrenterna. Inget omöjligt scenario alls.  Samtidigt är Warberg bra och jag tror halländskorna tar minst en poäng. Man har förvisso sju raka förluster, men har också haft ett väldigt tufft schema.

Pixbo – Karlstad 1: Pixbo går fram som en slåttermaskin, har bara förlorat en enda match under säsongen och toppar följaktligen också tabellen. Karlstad har varit precis tvärtom, ett lag med förväntningar som rasat ihop och som förlorat en hel del matcher där siffrorna runnit iväg. Värmländskorna brukar av tradition vara bra mot just Pixbo… men nu? Nej.

Dalen – Jönköping X: Dalen, förstärkta av Iksu-lånet Agnes Holmgren, kämpar för nytt kontrakt och har visat skaplig form på slutet även om det blivit några förluster. Det normalt starka försvarsspelet ser i alla fall bättre ut. Det räcker till att ta minst en pinne mot överraskningen Jönköping som bara vunnit en av de sju senaste matcherna, men som å andra sidan mött många topplag på slutet.

Söndag:

Endre – Rönnby 1: Rönnby kan sprattla till och sno poäng av alla, men jag tror det blir svårt att rubba Endre på bortaplan. Dessutom känns som att det är läge för Sara Steen att varva upp poängmässigt igen, på två matcher efter VM har det ju ”bara” blivit en assist för stjärnan. Där finns ett enormt sparkapital för Endre sett till den senaste tiden.

Malmö – Linköping 1: Nyckelmatch i bottenstriden, så klart. Vinner Malmö så kliver man upp på 17 poäng och kommer ha sju poäng ner till Linköping och nedflyttningsstrecket – vinner Linköping så skapar man sig ett betydligt bättre läge och sätter mer press på just Malmö, men även Warberg och Dalen. Malmö är upp och ner, men borde vinna här. Linköping har trots allt sex raka torsk med totala målskillnaden 6-38.

Kais Mora – Sirius 1: Kais Mora har förvisso inte ställts mot topplag den senaste tiden men målskillnaden i de fyra senaste matcherna imponerar ändå: 23-4. Inte minst att man bara släppt in fyra mål på fyra matcher. Anna Wijk och Malin Andréason är dessutom i riktigt vass form, så det blir oerhört tufft för Sirius som ändå hållit nere siffrorna bra mot Täby och Pixbo i de senaste fajterna.

Iksu – Täby 2: Wow, riktigt stjärnfajt så klart mellan två topplag som siktar mot guldet. Iksu känns inte i sin bästa form just nu även om man vinner matcher, medan Täby har en förstafemma som är strålande och har gjort 29 poäng på bara två matcher. Iksu har en bättre bredd, men jag tror Täbys spetsfemma avgör det här – och gästerna vinner, om än med små marginaler.

***

Full bevakning på söndag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB