Startsida / Inlägg

Det är skarpt läge för Dalen nu

av Jonas Gustavsson

Det har talats om en SSL-tabell i två delar – där strecket går på samma ställe som slutspelsstrecket.
Att de åtta lag som är på slutspelsplats är de åtta lag som också kommer att spela slutspel när vi summerar säsongen – och att resten får rikta in sig på att fixa nya SSL-avtal.
Jag tror också det blir så.
Det finns ett lag som kan hota – och det är Sirius.
De övriga lagen utanför slutspel är tydligt sämre än de åtta bästa lagen i tabellen och jag har oerhört svårt att se något annat lag hota.
Om jag ska peka ut någon så är det AIK – ett lag som har potential att explodera. Även om jag har svårt att se det hända också.
Annars?
Nej.
Thorengruppen är för långt efter, Örebro har för svag trupp, Jönköping saknar spetsen som slutspelslagen har och Höllviken är alldeles för ojämna.
Men om vi vänder på det:
Vilket, eller vilka lag, är jägarnas hopp om att nå slutspel?
Inför säsongen tippade jag att Sirius skulle spela slutspel och att Helsingborg inte skulle göra det.
Helsingborg är inte alls givna i ett slutspel, även om jag tror man krånglar sig dit igen, mycket tack vare utgångsläget man skaffat sig.
Ifjol var man usla efter nyår, rasade som en sten i tabellen. En stor orsak till det var det täta matchschemat i kombination med den tunna truppen. Helsingborg orkade helt enkelt inte.
Senast föll FCH mot Pixbo, och var slutkörda i sista perioden. Då var det första matchen det här året.
FCH har en tunn trupp i år också, det finns en risk att det kan bli en jobbig januari igen, faktiskt.
Helsingborg har sju poängs marginal ner till strecket, vilket ändå talar för skåningarna.
Dalen ligger sämst till med sin åttondeplats och jägarna är bara två pinnar efter. Umeågängets tuffa säsong kan i första hand tillskrivas skador. Mattias Wallgren är borta resten av säsongen, Fredrik Edholm har varit indisponibel, Sebastian Degeryd missade hela säsongsstarten, Andreas Carlbom har knappt spelat, lirare som Jonas Svahn och Patrik Rokka har missat matcher.
Det är inga dussinlirare, precis.
Dalens form är också svag, så visst lever man farligt – men jag tycker ändå att man har så pass bra lag att man ska reda ut en slutspelsbiljett.
Samtidigt: både form och läget just nu talar inte för Dalen – så ska något lag slå sig in på slutspelsplats så är det nog på Dalens bekostnad.
Under söndagen ställs Dalen mot AIK – en nyckelmatch i slutspelsstriden.
Inte bara för AIK:s jakt – utan för hela jaktflocken.
Det är sannerligen skarpt läge för Dalen nu som möter AIK och sedan Sirius – vinner man de matcherna så tar man hästkliv mot slutspel.
Om inte…
Ja, då lever man faktiskt farligt.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut.

Lördag:

Thorengruppen – Storvreta 2: Thorengruppen har en närmast nog omöjlig utmaning framför sig om man ska behålla sin SSL-status och har radat upp förluster i nyckelmatcher på sistone. Någonstans är det nog skönt för laget att gå in i en match som man inte förväntas vinna – så man ska absolut inte räknas ut här. Samtidigt är Storvreta riktigt bra, har fått tillbaka Alexander Rudd och har alternativ att laborera med, och typ allt talar för att man segrar här också.

Söndag:

Linköping – Växjö 1: Det brukar bli tätt och tajt mellan de här lagen och så var det ju också senast när Växjö vann med uddamålet. Växjö har vunnit båda mötena den här säsongen, därför känns det som att vågskålen kommer tippa över till Linköping nu, och östgötarnas form känns också snäppet vassare än smålänningarna som dessutom haft en hel del sjukdomsproblem i truppen.

Höllviken – Pixbo 2: Höllviken blir man inte riktigt klok på, man kan vinna mot topplag men torska mot bottenlag, man blandar och ger friskt. Nyckeln är att den uppoffrande defensiven sitter. Pixbo är betydligt stabilare, har ett grundspel och ett försvarsspel som man litar fullt på, och formen är strålande med fem raka segrar i bagaget. Gästerna, med stekheta duon Max Wahlgren och Martin Östholm, tar det här.

AIK – Dalen 1: Ska något av lagen utanför slutspel till slutspel i år så är det Dalen eller Helsingborg som måste trängas undan känns det som, och därför blir detta så klart en nyckelmatch för AIK om man ska kunna fortsätta drömma om slutspel. Vinst och man är tre pinnar efter Dalen, torsk och man är nio pinnar bakom. Båda lagen har förluster bakom sig, men AIK känns ändå i något skarpare form – så dunkar in en etta här.

Sirius – Falun 2: Sirius är på uppgång, inget snack, men det blir inte lätt att sno några pinnar mot Falun som är i väldigt, väldigt bra form. Trots att både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson saknades senast så tvålade man dit Storvreta efter övertid. Sirius kommer spela snålt, dra ner på tempot och hitta spelvändningar, men Falun kan spela med tålamod också – så visst blir det en tvåa här.

Mullsjö – Jönköping X: Mullsjö torskade överraskande borta mot Höllviken senast, och det är svårt att få grepp om västgötarna som har ett väldigt bra lag på pappret men som har svårt att omsätta det i ett framgångsrikt spel. Bland annat försvarsspelet ser så där ut. Jönköping nådde kryss i förra derbyt, kliver in med allt att vinna och kan mycket väl roffa åt sig poäng igen. Trycker in ett kryss.

Damerna!

Söndag:

Dalen – Kais Mora 2: Med tanke på Dalens fina insats mot Endre under fredagskvällen, där man var bra defensivt och så när fixade poäng men 1-2-föll till slut, i kombination med att Kais Mora hade svårt att komma igång mot Linköping och fick utdelning först när gästerna var tröttkörda, så kanske det finns en liten, liten skrällchans för Dalen här? Men… nej, Kais Mora tar det här ändå.

Sirius – Täby 2: Täby har SSL:s bästa och hetaste förstafemma. Moa Tschöp, Jennifer Stålhult, Ranja Varli och Louise Wickström hade lekstuga mot Karlstad senast med tio mål och 19 poäng, och de lär ösa på även mot Sirius som knappast lär orka stå emot den offensiva anstormningen. Sirius form är förvisso skaplig, men det spelar ingen roll – Täby är ett par klasser bättre.

Endre – Jönköping 1: Endre hade oväntat stora problem att dyrka upp Dalen och fick nöja sig med en 2-1-seger efter att ha blivit bjudna på segermålet. Jönköping blir ingen lätt motståndare heller, även om också JIK hade oväntat stora bekymmer att slå tillbaka Telge senast. Endre är ett i grunden bättre lag med vassare spets och kliver in som favoriter. Jag tror man plockar hem detta, men det är lite kryssvarning.

Rönnby – Telge 1: Någon drog ur ketchupflaskan senast för Rönnby som dunkade in hela elva mål mot Malmö, så många påsar hade man inte gjort i en match på två år. Formen verkar riktigt bra, för man slog ju Iksu innan dess också. Telge slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar. Nykomlingen slog Dalen och har sedan två uddamålsförluster – så formen verkar skaplig. Det räcker dock inte mot Rönnby.

Warberg – Malmö 1: Malmö… det är svårt att bli klok på skånskorna som har spetsspelare i SSL-toppklass, men som har förtvivlat svårt att hitta någon form av jämnhet. Det som skulle bli en förväntad slutspelsstrid i år handlar i första hand om att säkra nytt SSL-avtal. Warberg är luriga, sprattlar till då och då – och kan mycket väl segla in en trea här.

Linköping – Pixbo 2: Pixbo är en maskin. Otroligt stabila, gör hela tiden gedigna insatser och är fruktansvärt svåra att få hål på. Linköping möter storlagen på rad nu och i de tre senaste matcherna mot Iksu, Täby och Kais Mora har man målskillnaden 5-31 – och det här kan också bli en jobbig match, inte minst med tanke på att man såg slutkörda ut i tredje perioden i fredags mot Kais Mora, och nu ska försöka samla kraft till en toppmatch till. Det här kan rinna iväg.

Karlstad – Iksu 2: Karlstad är årets stora besvikelse, efter en lovande start har det rasat samman helt och hållet och i torsdags fick man pisk med hela 12-3 mot Täby. Laget har bara vunnit två av de nio senaste matcherna, mot bottengängen Warberg och Linköping, och har torskat mot bland annat Jönköping, Dalen och Sirius – lag som man på förhand ju skulle köra över. Iksu är inte i toppform vad det verkar men vinner här ändå, och lär ju inte minst vara revanschsugna efter hemmaförlusten mot Karlstad tidigare i höstas.

***

Full bevakning på söndag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB