Startsida / Inlägg

Kung Ketil uppe bland de stora

av Jonas Gustavsson

Ketil Kronberg är en av de största i SSL någonsin – nu är det också statistiskt cementerat då han som spelare nummer 19 genom tiderna klivit in i den exklusiva 500-klubben.
Han svarade för två assist i 4-2-segern mot AIK – poäng nummer 499 och 500 i SSL-karriären.
Imponerande.
Ketil Kronberg är ju en fantastisk spelare, en grovjobbare med otrolig arbetskapacitet men också en poängspelare av rang.
Han är en motor som kan driva inte bara en hel femma, utan ett helt lag.
Framförallt är han lysande i boxplay i par med Jonas Svahn, SSL:s bästa boxplay-duo både i det defensiva och offensiva jobbet.
37 år gammal så bevisar han också att det går att lira innebandy en bra bit upp i åldern. Han har ju dessutom kontrakt även nästa säsong, så Kung Ketil lär ju fortsätta leverera ett tag till.

Han var ödmjuk som vanligt när jag snackade med honom.
Kunde inte låta bli att fråga om hans omtalade klubblad heller.
Jag bad honom beskriva vad som är så speciellt med dem:
– Det är helt spikrakt och backhandsidan ser ut som forehandsidan. Sedan är det styft. Det är tungt, oskönt och klumpigt, precis som jag vill ha det.
Det låter nästan som Ketil vill ha en ovän till klubba – men de verkar å andra sidan vara väldigt mycket vänner på planen.
Passningarna ikväll var ju inga dussinpoäng heller.
De föranledde viktiga 2-1 och matchavgörande 3-1, mål som bäddade för 4-2-segern som var så viktig för Dalen.
En seger som blev ännu viktigare efter övriga resultat.
Eftersom Höllviken vann så hade ju skåningarna klivit om och lag beslag på sista slutspelsplatsen om Dalen förlorat. Dessutom vann ju Sirius, det kanske största hotet i kampen om slutspelsplatserna, så visst var det tre viktiga pinnar.
Dalen som annars haft svårt på sistone.
Torskade ju mot både Örebro och Thorengruppen, de två jumbolagen, innan nyår.
Nu är dock Jonas Svahn tillbaka i laget, och det betyder enormt mycket. Snart kan man också addera Fredrik Edholm som är spelklar efter sin korsbandsskada och som blir ett jättetillskott med sitt fantastiska skott.
Annars har ju just skador och frånvaro varit ett aber för Dalen den här säsongen.
Annars?
Ja, det var mycket kamp mellan AIK och Dalen.
Dalen arbetade över marginalerna på sin sida, gjorde mål i powerplay, hade en het målvakt i Måns Parsjö-Tegnér, en Ketil Kronberg som fixade ett par viktiga poäng.
Den där kampen lär behövas framöver också – Dalen är, den här segern till trots, ett jagat lag.

***

Wow, vilken skräll Sirius!
Jo, men det måste vi ändå säga, även om Falun saknade både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson i uppställningen.
Sirius hade 3-0 (!) efter två perioder.
Sedan började Falun närma sig i tredje perioden, men Sirius orkade hålla emot. Bara en och en halv minut efter Faluns 2-3-reducering så gjorde Johan Elving 4-2, men Falun reducerade igen och det var en jakt mot slutet, men till slut kunde hemmalaget stänga matchen via dubbla mål i tom bur och därmed inkassera en 6-3-seger.
Starkt av Sirius – som fortsätter att lyfta under David Ahlmarks ledning.
Han som egentligen hade lagt ner tränar- och innebandykarriären men som inte kunde låta bli att tacka ja när Sirius ringde, och det tackar nog klubben för.
Ahlmark som är en av coacherna i SSL som alltjämt jobbar 100 % vid sidan om sitt tränaruppdrag, något som egentligen inte ska vara möjligt. Samtidigt får assisterande tränaren Kristoffer Widlundh, som är anställd av klubben, dra ett tungt lass. Han har ju ett gäng andra arbetsuppgifter men är ju i klubben, då är det lättare att laborera med tiden. Hade han inte haft den situationen så hade det nog varit väldigt jobbigt för Sirius på tränarsidan med förberedande arbete inför matcherna, gissar jag.
Bonuspoängen (ja, vem hade kalkylerat med en trea för Sirius här?) innebär att Sirius nu har fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket och fem poäng upp till slutspelsstrecket.
Jag tror inte det är något snack om åt vilket håll som laget sneglar.
Samtidigt tror jag inte man blir naiva, man har varit indragna i det riktiga bottenträsket och vet vad som tagit dem därifrån.
Sirius fortsätter att lyfta – tacka David Ahlmark för det.

***
En innebandymatch är ALDRIG slut förrän visslan går.
Mullsjö mot Jönköping blev ett nytt bevis.
Det är ju sällan en spelare i utvisningsbåset håller på att bli matchvinnare – men så var det ju nästan i den här matchen.
För när Emil Nilsen satt på botbänken i slutet så sköt JIK två mål i boxplay, vände 4-5-underläge till 6-5-ledning.
Fullständigt makalöst.
Ett mål i boxplay trillar in då och då, men två – i samma boxplay?
Grejen var vara att den galna upplösningen inte slutade där.
Men med bara sju (!) sekunder kvar så kvitterade Wiktor Wibring – och sedan avgjorde Kim Ganevik på övertid och fixade dubbla pinnar för Mullsjö.
Elektriskt.
Det händer liksom bara i innebandy.
Jag såg inte allt, men upplevde en match som började lite halvsegt, men som växte och blev ett inferno på slutet.
Efter halva matchen ledde Mullsjö med 4-1 och såg ut att gå mot en planenlig seger, och även om JIK närmade sig så kändes det inte som man liksom trodde på att det skulle bli annorlunda heller, för det brukar det ju sällan (nåja…) när lag med de här styrkeförhållandena möts.
Men sedan exploderade det alltså bara i slutet.
Två poäng till Mullsjö, en till JIK.
Samma poängfördelning som i senaste mötet alltså.
Grymt starkt av JIK, som roffade åt sig en viktig pinne till i kampen på den nedre halvan av tabellen. Nykomlingen kryper närmare och närmare ett nytt avtal.
Mullsjö?
När kommer lyftet?
Kommer det alls?

***

Pang, pang, pang – Höllviken slog tillbaka Pixbo med 10-5.
Stjärnorna vräkte in bollar:
Pontus Karlson, Christoffer Andersson, Johannes Wilhelmsson… och Simon Larsson!
20-åringen som gjort tre mål totalt på en och en halv säsong i SSL klampade in och dunkade in hela tre mål i matchen.
Snacka om oväntat.
Precis som slutresultatet.
Pixbo är ju ett av SSL:s hetaste och mest stabila lag och kom till spel med fem raka segrar i ryggen och ledde ju också med 2-0 efter den första perioden.
Sedan vände allt i andra perioden – som Höllviken vann med hela 6-0.
Den 6-2-ledningen förvaltade man sedan till seger.
Pontus Karlson gjorde hela fyra mål, Johannes Wilhelmsson registrerade fyra poäng och Christoffer Andersson målade två gånger om och sviten med poäng i alla omgångar den här säsongen håller således i sig.
Höllviken är ju ett lag som man inte vet riktigt var man har, som kan torska mot egentligen vilka som helst, men som också kan sprattla till mot vilket topplag som helst – vilket just den här matchen också blev ett bevis för.
Skåningarna som därmed har hela sju poäng ner till nedflyttningsstrecket (dock så har Örebro spelat en match mindre) och som kan börja blicka lite uppåt då man har rejält häng på slutspelsplatserna.
Pixbo?
Ja, någon gång måste man ju få en näsbränna också.

***

Det är ju inte helt osannolikt att Linköping och Växjö kommer att stöta på varandra i slutspelet för lagen är där mitt i slutspelssmeten och pendlar mellan placeringarna tre till sex.
I ett sådant eventuellt möte kommer Växjö att kliva in med ett mentalt övertag för nu har smålänningarna vunnit alla tre mötena den här säsongen.
Det har varit tätt, tajt och tufft alla gångerna – men Växjö har varje gång lyckats tippa över vågskålen till sin fördel.
Idag blev det en 4-2-seger – trots att keepern Eero Kosonen var sjuk.
Lagets offensiva genombrottsman ledde vägen:
Karljohan Ahlroth.
Forwarden öppnade målskyttet med sitt 1-0-mål och gjorde sedan det viktiga 4-1-målet i upptakten av den tredje perioden.
15 påsar nu från 20-åringen som därmed redan raderat ut sin toppnotering på 13 mål från ifjol. Han gick ju dessutom mållös från säsongens första fyra matcher, så han har ju faktiskt matat in de där 15 målen på 16 matcher – och även blivit tvåmålsskytt hela fem gånger.
Därmed är han också Växjös näst bäste målskytt i år – och har axlat lite av brorsans roll som målspottare från ifjol.
Noterbart:
Felix Lanver kom till spel med mål i nio raka matcher – men nu bröts den sviten.

***

Damerna idag:

Alltså, vilken superfemma Täby har just nu sedan Ranja Varli kom tillbaka och har börjat spela fulltid där.
De gjorde 19 poäng mot Karlstad, och tio nya poäng i 5-4-segern mot Sirius där man låg bakom alla målen framåt.
Femman:
Laura Mertsalmi.
Moa Tschöp.
Jennifer Stålhult.
Louise Wickström.
Ranja Varli.
Snacka om att ha stäm.

Riktiga kanonspelare hela bunten.
Snackade med Lars Jedheim, han berättade att han kör med tre kategoriserade femmor: ”point line”, ”def line” och ”check line”.
Det är en femma som ska producera framåt, de andra göra andra saker.
Man kan ju säga att Täbys ”point line” lever upp till namnet just nu.
Dock intressant med den här fördelningen – som baserar sig på roller i femmorna och inte spelarnas egentliga kvaliteter.
Innan Varli klev in i förstafemman på heltid så hade Julia Croneld spelat där ett tag och hade då rollen som snajper, något hon gjorde fantastiskt bra. Nu har hon placerats i en annan femma, fått andra arbetsuppgifter och gör typ noll poäng efter att ha spottat in bollar innan.
Täby väljer alltså att inte nyttja hennes målsinne – utan att sätta henne i en annan roll för att behålla rollfördelningen i femmorna.
Rätt eller fel?
Vi får se, men Lars Jedheim brukar veta vad han gör.
En sista grej:
Laura Mertsalmi får för lite kredd i Täbys superfemma. Hon är det defensiva ankaret, skapar trygghet, bygger anfall. Hon syns knappt alls i poängprotokollet, men är en vital pusselbit för de andra fyra ska kunna producera.
Ja, Mertsalmi spelar ju egentligen dubbelback eftersom Moa Tschöp är fjärdeforward.

Övriga matcher:

Dalen – Kais Mora 1-6: Väntad seger för Kais Mora, men det blev inga gigantiska siffror och det var inte heller att vänta eftersom Dalen tajtat upp sin defensiv den senaste tiden. Malin Andréason gjorde mål för fjortonde (!) matchen i följd och Anna Wijk slog till med fyra assist. Wijk som därmed skuttar i poängligan – men som fortfarande är hela nio pinnar efter Moa Tschöp. Hinner hon ikapp…?

Endre – Jönköping 5-2: Efter allt skadetrubbel så verkar Linnea Wallgren vara tillbaka i gammalt gott målslag den här säsongen. Hon sköt ju det så viktiga 2-1-målet mot Dalen i fredags, nu slog hon till med två nya mål och var delaktig i en ny Endre-seger. Det man ändå noterar… Sara Steen är mållös i två raka matcher. Upplever hon en VM-baksmälla, månne?

Rönnby – Telge 6-1: Rönnby vann som väntat mot jumbon Telge – och det var lagets formstarka stjärnor som ledde vägen. Linnéa Nilsson gjorde ett mål och tre assist och hon har nu svarat för tio poäng på de tre senaste matcherna, samtidigt satte Elin Björkman två bollar och har nu gjort sju mål på fyra matcher. Rönnby cementerar sig mer och mer som ett slutspelslag, nu är det tolv pinnar ner till strecket.

Warberg – Malmö 3-4 (ot): Otroligt viktig seger för Malmö i bottenstriden så klart – men skånskorna var nog inte helt nöjda ändå. Man ledde med både 2-0 och 3-2, men Warberg kvitterade till 3-3 genom Therese Arneson med bara sju sekunder kvar vilket räddade en pinne för halländskorna. Stjärnan Ellen Rasmussen klev sedan fram och avgjorde på övertiden med sitt andra mål för eftermiddagen. Pinnen för Warberg innebar att man klev upp på fast mark i tabellen i kraft av bättre målskillnad än Linköping.

Karlstad – Iksu 1-7: Klar seger för Iksu som därmed fick revansch för förlusten mot Karlstad i början av säsongen. Nu var det inget snack om saken och Iksu hade sprungit ifrån till 6-0 redan i början av den andra perioden. Både Alice Granstedt och Sofia Joelsson satte dubbla mål för gästerna. Blytungt för Karlstad som torskade mot Täby nyss, och som därmed har målskillnaden 4-19 på två matcher.

Linköping – Pixbo 1-7: Som väntat så hade Pixbo inga större bekymmer att betvinga Linköping och det blev väldigt klara siffror till slut. Serieettans poängstjärnor var också de som levererade: Alicia Fylke svarade för ett hattrick, Lisa Andebratt noterade fem poäng (två mål, tre assist) och Stephanie Boberg gjorde mål igen (plus två assist). Eftersom Warberg tog en pinne så halkade Linköping under nedflyttningsstrecket.

***

Igår:

Thorengruppen – Storvreta 6-11: När lagen möttes i Uppsala så ledde ju Thorengruppen med 5-2 efter två perioder innan Storvreta vann sista perioden med makalösa 8-0. Det var inte lika extremt den här gången, men ett liknande scenario. Storvreta ledde med 5-4 efter två perioder – och vann sedan sista tredjedelen med klara 6-2. Valdemar Ahlroth, Niklas Winroth och Albin Sjögren vräkte in mål – men också Emil Helmrich, 21, som slog till med två mål och tre assist och ökade på årets skörd från tre till åtta poäng.

***

Mer innebandy i veckan som kommer!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB