Mullsjös facit mot slutspelslagen innan jul: fyra av 30 möjliga poäng.
Poängsnitt: 0,4.
Mullsjös facit mot slutspelslagen efter jul: tolv av femton poäng.
Poängsnitt: 2,4.
Snacka om massiv uppryckning – och nu visar ju hajpade och stjärnglansiga Mullsjö (äntligen) att man kan prestera och leverera även mot potentiella slutspelsmotståndare (jodå, man tar sig till slutspel, inget snack om saken).
Nu blev det en 6-4-seger borta mot Växjö, andra raka vinsten mot rivalen, och den grundades tack vare en drömstart och tre mål från en stekhet Isaac Rosén.
Mullsjö hade 3-0 redan i den första perioden – och sedan gjorde Isaac Rosén det så viktiga 6-3-målet i den tredje perioden. Precis innan hade Ludwig Persson ett kalasläge att krypa närmare för Växjö, men Wictor Wibring täckte skottet mot öppet mål och efter lite kamp så kunde Henrik Olofsson slå en långboll mot en springande Rosén som tryckte undan Persson och gjorde mål.
Ett mål som gav västgötarna det andrum de behövde för att hålla undan.
Hade Växjö fått in 4-5 där hade det kunnat sluta annorlunda.

Mer då?
Jo:
Mullsjö har till synes dragit tillbaka styrkorna lite, spelar lite mer cynisk innebandy, och har fått betalt för det i form av vinster och poäng.
Man har gått ifrån den intensiva pressen som man spelade med under långa stunder av hösten.
– Vi har alltid varit bra i den låga växeln, men vi ville ta det ett steg till i år, men inte fått träff. Därför har vi gått tillbaka till grunderna, och vi har varit väldigt stabila på slutet och släppt in få mål. Vi bjuder inte till alls mycket. Vi har inte samma spel som Falun eller Storvreta, det är det hårda jobbet som ska ta oss långt, sa Isaac Rosén när jag språkade med honom.
Det är så klart klokt av Mullsjö att falla tillbaka till tryggheten.
Frågan:
Vad händer nu?
Ska man fortsätta på inslagen linje, eller vågar man slå om, trycka upp laget mer och utnyttja det kreativa spelarmaterial som man faktiskt har?
Vi får se – just nu handlar det om att vinna matcher, samla poäng och skaffa sig ett så bra läge som möjligt inför slutspelet snarare än att hitta sitt sätt att spela.
Mullsjö håller i alla fall på att grunda ett självförtroende som man letat efter hela säsongen. När det sitter så kanske man vågar släppa ordentligt på tyglarna igen.
Oavsett.
Isaac Rosén menade att det är viktigt att börja vinna mot slutspelslagen:
– Det är inget att hymla om att det är viktigt att vinna mot slutspelslagen. Det är skönt att pinka in lite revir och resultaten visar att vi är på rätt väg.
Mullsjös vår blir väldigt intressant att följa.

***

Lag som man har svårt för brukar man kalla ”bogey team” i Nordamerika.
Dalen har ett sådant ”bogey team” – nämligen nykomlingen Örebro som vunnit samtliga tre möten under säsongen.
Örebro som plockade en blytung trea genom att slå tillbaka Dalen med 5-3 efter en makalös och spektakulär vändning.
Dalen fick ju en drömstart på matchen med en 3-0-ledning redan i den första perioden efter bland annat dubbla mål av Fredrik Edholm som nyligen gjorde comeback efter skada och som bidrar med de där målen som Umeålaget skrikit efter.
Men Örebro vände alltså på steken.
Eller Örebro och Örebro, snarare Simon Jirebeck.
Kaptenen som var briljant.
Han spelade fram Marcus Ekengren till 2-3 (Ekengren som också gjorde 1-2), och skottade sedan in 3-3 i den tredje perioden.
Efter att Daniel Hellqvist kontrat in 4-3 så bjöd Jirebeck sedan på en fantastisk prestation.
Han fick bollen på kanten, tryckte sig förbi sin back på utsidan, bröt in på mål och avslutade hur säkert som helst. En soloprestation i landslagsklass.
Ja, han håller ju landslagsklass den där Jirebeck, som nu har varvat upp rejält efter sina skadebekymmer och som är så viktig för Örebro.
Tre pinnar innebär att Örebro klättrade förbi AIK i bottenstriden igen, och att nykomlingen nu återigen är på rätt sida nedflyttningsstrecket med en poängs marginal.
Dalen?
Ja, den fina defensiv som man uppvisat i ett gäng matcher bröts samman under matchens gång, och tappet var så klart blytungt för Umeågänget som slåss för att behålla den sista slutspelsplatsen.
Jönköping vann mot Höllviken – och därmed är nykomlingen bara en pinne efter Dalen.
Är det nykomlingarna som ska förstöra Dalens säsong…?
På samma tema:
Är det Umeå som ska rädda Örebro?
Laget har tagit fyra trepoängare på de 20 senaste matcherna – två mot Dalen och två mot Thorengruppen.
Fast ja, så har man ju en förlust mot TTG också.
Vilka man möter i nästa omgång…?
TTG, så klart.

***

Innebandy… det finns inga matcher som är klara förrän visslan går.
Jönköping såg ju annars ut att glida ifrån till en komfortabel seger borta mot Höllviken när Otto Weidman sprang in 5-1 och Simon Karlsson sedan fyllde på till 6-1 i mitten av den andra perioden – men skåningarna närmade sig och var bara uddamålet efter till slut.
Alla vet ju att Christoffer Andersson har ett fantastiskt snärt i sitt skott – ändå är det otroligt svårt att stoppa honom för han lyckas ofta vrida till sig ett läge.
Han gjorde både 3-6 och 4-6 i den tredje perioden innan Fredrik Sjöstedt fyllde på till 5-6 – och då var det nästan fem minuter kvar att spela.
Närmare än så kom dock inte skåningarna.
En ny trea till JIK som går strålande just nu med fyra raka segrar och där man har poäng i sex av de sju senaste matcherna.
Belöningen?
Tio poängs marginal ner till nedflyttningsstrecket och bara en enda pinne efter Dalen på åttondeplatsen i tabellen.
Vilken dundersensation alltså – oavsett om JIK går till slutspel eller inte.
Det börjar kännas som vi kan räkna in det nya kontraktet i alla fall.
Lagets makalösa facit mot lagen utanför slutspel fortsätter ju också: på sju matcher mot lagen från plats nio och nedåt har JIK bärgat 20 av 21 möjliga poäng.
Jag har sagt det innan och säger det igen:
Snacka om att vinna rätt matcher.
Plus:
Jesper Ekström är verkligen ett dunderfynd. Två nya påsar från honom mot Höllviken – och totalt 22 mål den här säsongen.
Vem hade trott det om 27-åringen som värvades från Onyx?

***

Gustav Fritzell – hans genombrott blir bara mer bombastiskt för varje match som går.
Han låg bakom alla fyra målen i 9-4-förlusten mot Pixbo och låg sedan bakom de fem första målen i matchen mot Helsingborg – och hade således klubban i nio (!) raka mål för östgötarna.
Makalöst.
Totalt svarade 24-åringen för sju (!) poäng i 11-5-segern mot Helsingborg, att addera till de fyra han hade mot Pixbo – vilket blir elva pinnar på två matcher.
Skapligt.
Han gjorde 36 poäng ifjol – nu har han redan gjort 49 poäng.
Det finns flera förklaringar: roll, förtroende, eget driv… men också den utvecklade kemin med monstercentern Matej Jendrisak så klart.
De där två får anses vara ett av SSL:s allra skarpaste radarpar just nu.
Tjecken gjorde ju sex poäng ikväll också.
Matchen då?
Ja, det stod och vägde ett tag, men ju längre matchen led, desto mer började Linköping ta över och i tredje perioden var det inget snack.
Linköping tryckte på gasen – Helsingborg såg mer och mer uppgivna ut.
Ja, att analysera ansikten från en datorskärm är inte enkelt, men jag tyckte mig se mer besvikelse än att man var förbannade. Flera FCH-spelare hängde med huvudet, tittade upp i taket, såg besviket på varandra. Självförtroendet känns inte speciellt bländande.
Det är dock inte så konstigt.
Skåningarna har tagit fyra poäng på sju matcher efter jul.
Plus:
Jonathan Edling lämnade buren i slutet av den andra perioden – till synes på eget initiativ. Om han var besviken på sig själv eller laget vet jag inte.

***

Jag trodde faktiskt att Falun skulle köra över AIK – men så blev det inte alls, utan AIK höll ihop det väldigt bra och föll absolut med flaggan i topp.
Falun vann med 6-3 till slut.
Vad som skiljde?
Det är enkelt att svara på:
Faluns förstafemma.
Det stod 2-2 i slutet av andra perioden, sedan tog förstafemman över showen.
För ja, det var show.
När Faluns förstafemma lirar kula som de kan så har de få övermän.
Den här kvällen visade de en hel del av sitt register i en dryg period.
Jonas Adriansson vred sig loss vid sargen, lirade till Emil Johansson som stack och spelade upp bollen till Rasmus Enström som tråcklade sig förbi på kanten och sedan skarvade in till Alexander Galante Carlström som hade öppet mål när han stötte in 3-2 i slutet av mittakten.
Tredje perioden han sedan knappt börja innan 4-2 kom. Jonas Adriansson lurade till sig bollen av Jonathan Hjelm när frislag väntade, vilket gjorde att Galante Carlström kunde slå frislaget snabbt och satte upp Adriansson som målade bakom en något oförberedd Hjelm.
Några minuter senare kom 5-2 efter att bollen gått som på ett snöre: Holmgren, Enström, Adriansson, Johansson, Adriansson, Galante Carlström, Enström, mål – allt på bara några sekunder.
Innan halva tredje perioden var spelad så slog Galante Carlström också in 6-2 efter att ha lämnats för obevakad framför mål.
Som sagt, förstafemman i Falun blev skillnaden till slut.
Serieettan som nu tagit två raka treor efter att innan dess spelat fyra (!) raka matcher utan någon trea.