Startsida / Inlägg

Sex matcher är ingen vårsäsong, men…

av Jonas Gustavsson

Ifjol toppade Helsingborg tabellen vid jul.
Det talades om ett skånskt lag som äntligen hittat rätt.
Det höll dock inte i sig.
Våren var blytung.
De nio första matcherna efter jul resulterade bara i sju poäng, tre segrar mot slutet blev räddningen och till slut tog sig FCH som sista lag till slutspel där det blev respass omgående i kvarten.
I år var inte hösten lika glimrande som ifjol, men ändå okej.
Ja, nästan i paritet med ifjol faktiskt, även om det inte varit nära något julfirande som serieledare.
Ifjol tog laget 29 poäng på 15 matcher innan jul, i år tog man 30 poäng på 17 matcher innan jul.
1,93 i poängsnitt ifjol, 1,76 i år.
Men efter jul var det alltså nattsvart ifjol:
Då tog man 16 poäng på 17 matcher, ett poängsnitt på 0,94 – man tog alltså i snitt en poäng mindre per match jämfört med hösten.
Efter jul i år?
Ja… statistiken känns igen från ifjol, kan man säga.
Laget har spelat sex matcher och tagit fyra poäng.
Det går att vrida och vända på det där.
FCH har sina fyra förluster efter jul mot lag ovanför i tabellen, tre poäng kom i derbyt mot Höllviken och man tog även en poäng mot Jönköping – så man presterar ganska exakt i paritet med tabellplaceringen, det vill säga torskar mot dem som är före, tar poäng av dem som är efter.
Samtidigt har spelet inte imponerat av det jag sett – de där sex matcherna innehåller ju en galen upphämtning mot JIK som mirakulöst räddade poäng där, en derbyseger mot Höllviken som inte skimrade spelmässigt, en 1-9-förnedring mot Linköping, en klar 4-10 förlust mot Pixbo, en 2-3-förlust mot Växjö där Jonathan Edling gjorde en monstermatch.
Sex matcher är ingen hel vårsäsong och det finns massor av tid att lyfta, men med tanke på fjolåret så borde trenden vara något som oroar FCH.
Speciellt eftersom spelet, som jag ser det, inte är i fas heller.
Efter jul så har man just nu ett poängsnitt på 0,67, och fortsätter man i den takten så ryker slutspelsplatsen. Garanterat.
Jag har pekat på det innan och säger det igen:
Helsingborg har en till synes alldeles för tunn trupp. Att Juha Kivilehto, som hade en stor roll i Helsingborgs speluppbyggnad, valde att dra underlättade ju inte heller. Den finske landslagsspelaren må inte vara den han en gång var, men han var en nyckel i FCH:s spel.
FCH har några av SSL:s absolut bästa spelare – och med tanke på att bredden saknas så är man oerhört beroende av att de levererar.
Jonathan Nilsson och Andreas Lindholm gör sina mål, men Linus Nordgren, Mika Kohonen och Nico Salo har bara levererat ett mål var efter jul.
Det räcker inte, oavsett hur många bollar Jonathan Edling stoppar.
Jag tycker laget blir hyperintressant att följa i vår.
Orkar man bryta den negativa trenden man är nere i  – och kan man göra en skarpare vår än man gjorde ifjol?
Det är upp till bevis nu, FCH.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Onsdag:

Falun – AIK 1: AIK åkte på rejält med pisk senast mot Storvreta – och det finns risk att det kan bli något liknande här. AIK har förvisso hållit ner siffrorna väl mot Falun under säsongen och lär inte vilja vara med om någon ny förnedring, men med Alexander Galante Carlström tillbaka känns Falun rejält på gång igen och är hemmalaget påslaget så ska man plocka den här kampen hyfsat komfortabelt. Tippar en klar hemmaseger.

Linköping – Helsingborg 1: Senast de här två lagen möttes så vann Linköping med hela 9-1 på bortaplan, så det lär spira av revansch i Helsingborg. Frågan är bara om det räcker. Linköping har en helt annan bredd, tyngd och dessutom hemmaplan att luta sig mot, och frågan är om skåningarnas spetsspelare orkar stå emot det trycket under 60 minuter. Jag tvivlar. FCH har det tufft formmässigt just nu med fem förluster på de sex senaste matcherna.

Örebro – Dalen X: Viktig match för Örebro som nu halkat efter AIK i tabellen och som är under nedflyttningsstrecket. Örebro har bara vunnit två av de femton senaste matcherna, segrarna har kommit mot jumbon Thorengruppen och, just det, Dalen. Nykomlingen har faktiskt vunnit båda mötena mot Umeålaget i år. Nu tror jag man kan sno en pinne igen. Dalen känns dock på gång, speciellt på bortaplan, och känns svårspelade just nu… så kryss ligger nära till hands.

Höllviken – Jönköping 1: Två lag som i första hand kämpar för att säkra nytt SSL-avtal och som har sex respektive nio poäng ner till strecket – och laget som tar en trea här tar ett stort kliv mot ett nytt kontrakt. Ja, vinner JIK så börjar det nästan kännas klart (om inte både AIK och Örebro vinner då…). Båda lagen har också lite kontakt i slutspelsstriden, men känner nog att det är mest bonus. Hur det går? Svårt… kan gå hur som helst. JIK är i bra form och Höllviken är ett gäng förluster på hög vilket borde tala för gästerna, men jag tippar ändå på hemmalaget. Det är dags för dem att bryta sin negativa trend nu.

Växjö – Mullsjö 2: Det brukar spraka om de här mötena och det kommer det nog göra igen. Mullsjö har ju börjar prioritera defensiven och har börjat få ordning på den också, vilket gjort att man är mer svårslagna. Växjö vill driva igång spelet mer – men kan bli straffade av det i en sådan här match där Mullsjö kommer boxa ut och spelvända. Öppet inför match – men känslan vill ändå luta över till Mullsjö.

Torsdag:

Sirius – Storvreta X: Storvreta kliver så klart in som tokfavorit och har ju en fantastisk prestation mot AIK i ryggen, men tippar ändå att Sirius gnetar till sig ett kryss i den här matchen. Någonstans tror jag ändå att motivationen och hungern är något större hos slutspelsjägarna – samtidigt som det kan infinna sig en viss nöjdhet i Vreta efter AIK-krossen senast. Förvisso lockar serieledning för Storvreta, men… nej, Sirius tar minst en pinne här.

***

Härlig innebandykväll väntar!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB