Startsida / Inlägg

Stjärnorna som måste bli stjärnor

av Jonas Gustavsson

Mullsjö.
Vad händer egentligen?
Man har kvar fjolårets lag som var så bra redan då, har boostat det hela med framförallt Rikard Eriksson och Anton Vestlund som var jagade av mer eller mindre hela SSL, men även kvalitativa lirare som Filip Wiklund och Emil Kihlblom, plus har en hel Isaac Rosén från start.
Ändå har det inte klickat.
Laget har levererat mot lagen utanför slutspel – men har haft förtvivlat svårt mot alla lag på slutspelsplatserna. Lagen man måste rå på om man ska gräva djupt in i slutspelet, vilket är västgötarnas plan då man inte hymlar om att det är guldet man vill åt.
Jag har sett långt ifrån alla matcher – men en sak är klar:
Rikard Eriksson och Anton Vestlund är mil från de spelare de var i Warberg respektive Karlstad ifjol, då var de ångloken i respektive lag.
Eriksson var spelmotor, drivkraft och lungorna i Warberg.
Vestlund var det explosiva rivjärnet som rev igång toppkedjan med bröderna Tom Colling och Adam Colling i Karlstad.
Två superstjärnor då.
Nu?
Jag har knappt sett något av Rikard Eriksson och Anton Vestlund har bara glimtat med den där explosiviteten man såg ifjol.
Jo, Vestlund är väl gjort okej med mål och poäng, men det är ändå lägre snitt än ifjol och han spelar trots allt i ett bättre lag.
Det där är stjärnor som måste börja bli stjärnor.
De är hämtade till Mullsjö för att lyfta laget och göra skillnad, men jag har inte sett dem göra den där skillnaden ännu – även om det ska sägas de till skillnad från resultaten mot olika motstånd ändå hållit en jämn poängnivå: Eriksson har samma poängsnitt oavsett motstånd, Vestlund är klart bättre mot slutspelslag än icke slutspelslag.
En sak slog mig mot JIK i helgen.
Mullsjö matchar inte sina bästa spelare så hårt, man rullar runt på manskapet man har.
En trend som funnits där hela säsongen, som jag upplever det.
Eriksson och Vestlund är spelare som fick spela mer eller mindre hur mycket som helst ifjol, som är vana vid mycket speltid.
Det är kanske dags för Mullsjö att matcha igång de här lirarna på riktigt nu?
Se till att de får speltiden de behöver för att explodera?
Det är ju inget snack om att de besitter allra högsta SSL-nivå när de spelar så bra som de kan.
Jag tycker Mullsjö har gjort rätt som kört på mycket folk, man har en så pass bra trupp att det är helt logiskt, och det går att lyckas med det också – bara se på Pixbo, ett lag som konsekvent rullar på tre femmor och som sällan går ner på folk.
Bredden ska ju i slutändan vara Mullsjös styrka också – men just nu fungerar det uppenbart inte, och stjärnorna är inte så bra som de måste vara.
Därför känns det vettigt att matcha igång dem på riktigt nu, ge dem massor av speltid i avgörande lägen, i tredjeperioderna, precis som till exempel Falun och Höllviken gör – de matchar sina stjärnfemmor hänsynslöst när man det är jämnt eller när man ska tippa över matchen till sin fördel.
En sådan strategi kommer kosta i speltid för andra väldigt bra spelare, men ska Mullsjö lyfta så måste stjärnorna lyfta.
Det tror jag i alla fall.
Vaknar kedjan med Vestlund, Eriksson och David Gillek så har Mullsjö en fantastisk spetskedja – en lina med både skills, kraft och energi.
De ingredienserna är det inte många lag i ligan som kan matcha i en enskild enhet.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Onsdag:

Dalen – Sirius 2: Wow, här kan vi snacka om viktigt möte i kampen om slutspelsplatserna. Dalen har ju haft det jobbigt en ganska lång tid, men vann mot AIK senast efter en kampinsats, och det kommer att krävas något liknande här. Sirius är tvärtom på kraftig uppgång, slog Falun senast och har nu lämnat bottenträsket och fått vittring på slutspelet. Fem poäng skiljer mellan lagen – Dalen har chansen att skapa en rejäl lucka ner, Sirius har chansen att haka på slutspelståget på allvar. Känslan… säger Sirius.

Falun – Thorengruppen 1: Toppen mot botten och det lär synas i protokollet också. Falun föll mot Sirius senast och lär vara rejält revanschsugna, och det känns som att Thorengruppen kommer att få sota för det. TTG som har hela nio poäng upp till nedflyttningsstrecket, som bara vunnit en av de tolv senaste matcherna och som fick 6-11-pisk av Storvreta senast. Visst tar Falun det här – med marginal dessutom.

Helsingborg – Höllviken 2: Två lag som man aldrig vet om de är fågel eller fisk. Det brukar bli jämnt, lagen har vunnit varsitt derby i år och båda kämpar kring slutspelsstrecket. Det skiljer faktiskt bara fyra pinnar mellan lagen (även om FCH då lirat en match mindre). Helsingborg har läckt in 19 mål på två matcher efter jul… och jag tror det fortsätter rinna på. Höllviken tar den här matchen – tack vare en uppoffrande defensiv och spetsar som fortsätter leverera.

Jönköping – Linköping 2: Läget har ju sett så bra ut för Jönköping hela säsongen, men nu är det ändå bara tre poäng ner till nedflyttningsstrecket, och då har Örebro dessutom lirat en match mindre. Samtidigt var det inte många som räknat med att JIK skulle ha ett så ”bra” utgångsläge inför slutspurten av serien. Linköping har torskat jämna matcher mot Växjö och Pixbo nyligen, men är i bra form och har vunnit stort mot JIK tidigare under säsongen – jag tror östgötarna tar en ny viktoria här.

Pixbo – Mullsjö 1: När Pixbo 5-4-vann efter sudden mot Mullsjö i början av säsongen så tänkte man: ”oj, vad hände nu?”. När Pixbo för någon månad sedan åkte till Nyhemshallen och snodde alla tre poängen så kändes det logiskt. Kontentan: Pixbo har varit mycket bättre och Mullsjö mycket sämre än jag trodde den här säsongen. Pixbo känns stabilare – så man tar den här matchen. Mullsjö? Ja, stjärnorna har varit oväntat grå hittills, speciellt nyförvärven, och så länge de går på halvfart lär västgötarna inte lyfta.

Torsdag:

Storvreta – Örebro 1: Örebro chockade Storvreta i premiären och vann i IFU Arena – men det har hänt mycket sedan dess. Storvreta storvann i Örebro till exempel. Örebro har två raka segrar bakom sig, vinster som rättat till både tabelläget och självförtroendet, men det känns inte som att nykomlingen ska ha någon chans i den här matchen ändå. Storvreta är alldeles för bra – och överlägsna på alla positioner. Det här landar i en solid hemmaseger.

***

Full koll ikväll!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB