Startsida / Inlägg

Två favoriter som vill spänna musklerna

av Jonas Gustavsson

Två favoriter som vill spänna musklerna.
Så känns det inför stormötet mellan Storvreta och Falun.
Ettan mot tvåan med en förstaplats i potten – det blir liksom inte så mycket bättre än så mellan två lag som delat på SM-gulden de åtta senaste åren.
Händer inget osannolikt så är detta ju också ettan och tvåan i serien när vi summerar, och därmed så blir det inget nytt semifinalmöte mellan lagen, något som vi upplevt de senaste åren – de där serierna över sju matcher som kanske ändå varit något av slutspelets stora höjdpunkter.
I år – om tabelläget håller i sig – så kan de inte mötas förrän i en SM-final.
Slutspel är slutspel, men med tanke på hur säsongen sett ut hittills så skulle det överraska om det är några andra lag än just Falun och Storvreta som står i Globen i slutet av april.
De två är bäst just nu.
Men vilket lag är bäst?
Ja, Falun sägs ofta ha den bästa truppen… men jag håller ändå Storvreta lite, lite högre sett över tre femmor.
Faktiskt.
Storvreta har en skarpare backbesättning framförallt – sedan har Falun vassare superspetsar (speciellt nu när Alexander Rudd inte är i superform), men breddmässigt är det jämnt, och kanske, kanske en liten, liten fördel Storvreta.
Jag rankade ju också Storvreta som etta och Falun som tvåa inför säsongen.
Så här skrev jag i mitt tips i höstas:
1 Storvreta
Storvretas silly season ifjol var urusel. Storvretas silly season i år har varit gnistrande. För första gången på ett tag känns det också inte givet att stämpla Faluns lag som bäst på pappret, Uppsalagänget är efter att ha spetskryddat ett kanonlag (i alla fall på två femmor) med 300 000-kronorsmannen Tobias Gustafsson och snajpern Valdemar Ahlroth väl så bra, om än inte riktigt lika breda offensivt, så i alla fall klart bättre defensivt. Ja, backsidan är snuskigt bra sett till både spets och bredd. Här finns rutin, entusiasm, snid, riv och en bunt vinnarskallar… plus den bredd som man saknade ifjol.
2 Falun
Fjolårets guldlag – och tillika guldlaget fyra av de fem senaste åren – får, precis som vanligt, leva med med en favoritstämpel tryckt i pannan och det är så klart med rätta då man inhyser världens bästa femma, innehållandes världens tre just nu bästa innebandyspelare: Emil Johansson, Rasmus Enström och målfabrikatören Alexander Galante Carlström. Kommer slåss i den absoluta toppen igen, men det går inte att frångå att backsidan är en bra bit ifrån Storvretas och att Simon Palmén lämnar ett ganska stort hål efter sig.
Två superlag.
Ser man över säsongen så har Falun plockat fler poäng.
Samtidigt har Storvreta minst matcher där man tagit noll poäng.
De två tidigare mötena mellan lagen har slutat med kryss där Falun sedan vunnit båda matcherna i sudden som gett två extra poäng – och det är just de två poängen som dalalaget är före Storvreta i tabellen nu.
Lagen har alltså tagit exakt lika många poäng mot alla andra lag – och de poäng som skiljer är de två extrapoäng som Falun bärgat i stormötena.
Får vi ett nytt kryss nu?
Inte osannolikt.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Storvreta – Falun X: Wow, det blir inte så mycket bättre än så här i SSL just nu med match mellan ettan och tvåan i serien, de två största guldfavoriterna. Nu handlar det inte heller bara om prestige och att pinka in revir, det handlar också om att roffa åt sig en serieledning – och att vinna serien lär vara något som båda lagen är oerhört intresserade av. Det kan gå hur som helst mellan två fantastiskt bra lag som redan kryssat två gånger den här säsongen – så jag dunkar in ett nytt kryss.

Helsingborg – Pixbo 2: Helsingborg har det väldigt, väldigt jobbigt just och har bara tagit fyra poäng på sju matcher efter jul. Just nu finns inte så mycket som pekar på en vändning, för det handlar inte bara om uteblivna poäng utan spelet imponerar inte heller. Pixbo har vunnit sju av de tio senaste matcherna, tog en imponerande 9-4-viktoria mot Linköping senast och kliver om som klar favorit här – och jag tror också att man grejar en seger.

Jönköping – Växjö 2: Jönköping har vunnit fyra raka matcher vilket är oerhört imponerande. Nykomlingen har nu hela tio poäng ner till nedflyttningsstrecket och bara en poäng till slutspelsplats, så nog måste man börja snegla uppåt nu för det ska mycket till om man inte löser nytt avtal med det här utgångsläget. Växjö har sitt galna mönster: förlora, vinna två, förlora, vinna två… så har det sett ut de sexton senaste matcherna. Eftersom man föll senast bör det blir två vinster i rad nu – så tvåan känns ändå logisk, trots JIK:s fina form.

Thorengruppen – Örebro X: Sista chansen för Thorengruppen om man ska hänga kvar. Vinst och man är bara fyra poäng efter Örebro, torsk och man är tio pinnar efter och kan glömma SSL-spel nästa säsong. Örebro har bara tagit fyra trepoängare på de 20 senaste matcherna – alla har kommit mot lag från Umeå, vilket talar för Örebro – även om man under de 20 matcherna också inkasserat en torsk mot just TTG. Fegar ur med ett kryss i den här fajten.

Mullsjö – Höllviken 1: Mullsjö har gått tillbaka till grunderna, har dragit tillbaka styrkorna och lever på spelvändningar, och det har varit ett lyckats drag för poängen har kommit i en stridare ström på slutet. Framförallt har man börjat vinna mot slutspelslagen. Jag tror man slår tillbaka Höllviken också, som tappat en hel del på slutet och som står på fyra raka nederlag. Lagets spetsspelare har varit svala under den perioden också – och de får svårt att vakna mot ett kompakt och självförtroendefyllt hemmalag. En etta här.

Söndag:

Sirius – AIK 1: En nyckelmatch för båda lagen i två olika kamper där Sirius jagar slutspel och där AIK jagar nytt kontrakt. AIK är i ett tufft läge under nedflyttningsstrecket och har två raka förluster, men de har kommit mot Storvreta och Falun och skvallrar inte alldeles för mycket om formen. Det är svårt att veta var AIK står. Sirius föll klart i derbyt mot Storvreta, men har ändå en fin form över tid och det talar för Uppsalalaget här. Drar in en etta.

Damerna då!

Lördag:

Pixbo – Täby 1: Pixbo är ruggigt starka och har bara förlorat två matcher den här säsongen, båda mot Iksu som man också mötte senast – och den förlusten gjorde att man tappade serieledningen till Kais Mora. Täby har alla topplag på rad nu men har förlorat mot både Iksu och Kais Mora och därmed tappat mark i kampen om en plats bland de fyra bästa i tabellen. Orkar man mobilisera om här? Tveksamt, Pixbo är för solida och tar en knapp hemmaseger.

Telge – Linköping 2: Linköping har bytt tränare och plockat in Andreas Harnesk som vann guld med Iksu ifjol. Nu har han en helt annan utmaning, nämligen att hålla Linköping kvar i SSL – och han kastas in i hetluften direkt med en nyckelmatch mot Telge. En match som man kanske måste vinna för att kunna hålla sig kvar. Telge kommer från segrar mot både Warberg och Karlstad och är på gång, men jag tror på en Harnesk-effekt och bortaseger i den här matchen.

Kais Mora – Iksu 2: Stjärnfajt så klart – och det är två lag som går riktigt bra för tillfället. Båda kommer från tunga segrar där Kais Mora slog Täby borta och där Iksu betvingade Pixbo hemma – så frågan är om det inte är de två formstarkaste topplagen som ställs mot varandra. Det känns öppet, men slänger in min slant på Iksu. Det är bara en känsla. Frågan: debuterar nyvärvade sillybomben Jessika Eriksson för Kais Mora redan i den här matchen?

Warberg – Endre 2: Warberg har, precis som Linköping, valt att skifta i båset där Mikael Nilsson ersätter Patric Löfborg. Återstår att se om det ger effekt, men laget ska inte vänta sig några poäng i hemmakampen mot starka Endre som har fyra raka vinster i bagaget, en Sara Steen som håller på att varva upp och en Linnéa Wallgren som verkligen fått igång målskyttet. Warberg är ett lag som kan sprattla till och överraska då och då, men inte här.

Söndag:

Jönköping – Sirius 2: Blytung förlust mot Malmö senast för Sirius, som nu har fyra raka nederlag men som mötte idel topplag innan senaste bataljen. Uppsalalaget är ändå i skaplig form känns det som, och jag tror man kan sno poäng av Jönköping. JIK spelar första hemmamatchen sedan slutet av november och har tappat kraft på slutet där det runnit in många mål bakåt, så Sirius får tipset i den här väldigt viktiga matchen för slutspelsstriden.

Malmö – Karlstad 1: Vad händer i Karlstad? Både Dragana Mrksic och Jessika Eriksson, två nyckelspelare, har lämnat laget och det urholkar så klart truppen som redan hade massor av trubbel, som har fyra raka förluster och som fick 1-8-pisk mot nykomlingen Telge på hemmaplan senast. Malmö är är jojo-betonade men har tre raka segrar och bör ta den här matchen också.

Dalen – Rönnby 2: Efter sju förluster och noll poäng på hemmaplan för Dalen så kom det efterlängtade trendbrottet mot Jönköping – och som det lossnade: seger med hela 9-2. Ska vi gissa att lite mentala blockeringar släppt på hemmaplan nu? Troligen. Frågan är ändå om det räcker mot Rönnby som vunnit fyra av de fem senaste matcherna och som har stjärnorna Linnea Nilsson och Elin Björkman i fin form… jag tror inte det utan drar in en tvåa.

***

Full bevakning på söndag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB