Startsida / Inlägg

Är ett klassiskt lag på väg att lämna oss?

av Jonas Gustavsson

Warberg åkte ur ifjol.
De senaste tio åren har vi sett färgstarka och anrika lag som Caperiotäby (oj, vilket lag man hade ett tag!), Jönköping (även om man är tillbaka nu) och Balrog (tre SM-guld!) trilla ur SSL.
Är nästa klassiska lag på väg att lämna oss?
Är SSL på väg att förlora sitt enda lag i Stockholm?
Det är en bra bit att vandra ännu, men det är bara att konstatera att AIK satt sig i ett riktigt tufft läge i tabellen, där man just nu är under nedflyttningsstrecket och där man är fyra poäng efter Örebro och Höllviken närmast ovanför.
Matchen mot Sirius idag, där man föll med 3-4, var ingen sprakande underhållning.
Lång därifrån.
Något annat var inte att vänta heller.
Sirius klev in med allt att vinna, man har lämnat botten och blickar mot slutspel, tar match för match, bjuder inte på mycket, vet att man inte får öppna sig och att man får sina chanser till slut.
AIK var med desperata efter tre poäng men hade inte förmågan (eller viljan…?) att våga trycka på så mycket som krävdes i rädsla för att åka på spelvändningar.
Då blev det som det blev: en underhållningsmässigt ganska torftig match mellan två lag som var rädda för att förlora.
Samtidigt: nerven går inte att blunda för, den var matchens behållning.

Sedan:
Det var egentligen inte så mycket som skiljde lagen åt i den här matchen.
Några små saker här och där.
Glödhete Kevin Söderling sköt både 2-0 och 3-1 för Sirius – och har nu gjort sju mål på de fem senaste matcherna – och Bobby Edberg prickade in 4-2 mitt i den tredje perioden, en boll som Albin Engholm nog väldigt gärna ville ha tillbaka.
En spelare som är het och en lite slumpartat mål.
Det var Sirius segerreceptet.
AIK fick också det slumpartade målet när Oskar Hagberg från långt håll tryckte in 3-4 med en boll som det verkligen såg ut som att Tobias Steineck skulle tagit – men man hade inte den där hete målskytten som Sirius hade.
AIK hade behövt en Andreas Stefansson eller Kevin Haglund på högsta värme i ugnen just nu, men de var inte riktigt där.
AIK vann nyckelmatchen mot Örebro – men har sedan torskat allt medan Örebro plockat andra poäng här och där.
Den där Örebro-segern var mycket värd där och då, men det räcker inte. AIK måste plocka andra poäng, och har ett väldigt tufft schema kvar där man nu ska ner och möta lagen i den södra derbygruppen där det vimlar av starka lag.
Örebro har samma schema – men alltså fyra poäng att gå på.
Höllviken har också fyra poäng att gå på – men ett på pappret beskedligare schema då man ställs mot lagen i norra derbygruppen. Fast ja, man ska ju möta både Örebro och AIK också.
Oavsett:
AIK måste skrälla två, tre gånger för att hålla sig kvar – pallar man det?

***

Damerna idag:

Jönköping – Sirius 3-4: Starkt av Sirius att vända och vinna den här matchen. Jönköping ledde med 3-2 efter två perioder, sedan tryckte Sirius på bättre i tredje och fick också dubbla mål där Sofie Paulsson klev fram som stor matchvinnare med sitt 4-3-mål med mindre än en och en halv minut kvar att spela. Uppsalalaget som därmed skapade rejäl fördel jämfört med JIK i slutspelskampen – nu skiljer fyra poäng till Sirius fördel.

Malmö – Karlstad 3-1: Känslan är att Karlstad får glömma slutspel och koncentrera sig på att lappa ihop den här säsongen som varit väldigt strulig med svag form och nu också några spelare som lämnat. Man ska faktiskt inte vara helt säkra på kontraktet ens. Malmö vann här med 3-1 efter att ha tagit en 3-0-ledning och Karlstads mål kom först i slutminuterna. Det var skånskornas fjärde raka vinst – och man har skapat sig fördel i slutspelskampen.

Dalen – Rönnby 2-1: Dalen vann hemma igen! Ja, man fick ju ett trendbrott i och med storsegern mot Jönköping, galet nog den första hemmasegern i år, och följde nu upp det med en stark hemmaviktoria mot svårspelade Rönnby. Anna Skyltbäck gjorde mål för tredje matchen i rad och Iksu-värvade Agnes Holmgren målade också – det räckte för Dalen som nu kan börja koncentrera sig på slutspelsstrid snarare än bottenstrid.

***

Igår:

Helsingborg – Pixbo 1-2 (ot): Snacka om målsnålt – men till slut kunde Pixbo vinna sedan skarpe målskytten Max Wahlgren avgjort på övertid via en kylig straff. Helsingborg har ju haft det tufft en tid nu, men skärpte alltså till försvarsspelet rejält här – och hade faktiskt lite oflyt på övertid när Jonathan Skoglösa missade bollen och tvingades orsaka en straff. Pixbo fortsätter att plocka poäng – och Max Wahlgren fortsätter att göra mål.

Jönköping – Växjö 2-3 (ot): Jönköping fortsätter att visa fin form och nu lyckades man också sno poäng av Växjö och det var ju inte så långt ifrån att det blev en ny seger heller. Man ledde med 2-1 tills slutminuten då Jesper Sankell – den gamle JIK-spelaren – kvitterade för Växjö och visade rejäla känslor mot sin gamla hemmapublik, och sedan kunde André Andersson avgöra på övertid.

Storvreta – Falun 8-3: Storvreta satte ner foten rejält i kampen mellan de två bästa lagen i serien när man vann seriefinalen och tog över serieledningen. Uppsalalaget vann andra perioden med 5-1 (!) och de sista 40 minuterna med totalt 6-1, och var det bättre laget. Albin Sjögren gnistrade mest med sina tre mål och två assist (han har nu spräckt 50-poängsplatån för första gången i karriären).

Mullsjö – Höllviken 4-3: Det satt långt inne, men till slut kunde Mullsjö ta en trea hemma mot Höllviken – och segermålet kom med bara 17 sekunder kvar och var en vacker backhandknack av Isaac Rosén. Segerskytten är het nu och gjorde mål för fjärde matchen i rad. Västgötarna har nu vunnit fem av de sex senaste matcherna och har säkrat upp sin slutspelsplats rejält – nu skiljer tio poäng ner. Höllviken? Tufft, laget har fem raka matcher utan poäng.

Thorengruppen – Örebro 5-8: Nej, Thorengruppen, var det inte kört redan innan så är det definitivt det nu. Inte chans att TTG löser nytt SSL-avtal med tio poäng upp till strecket med sju matcher kvar. Örebro var i förarsätet hela matchen, Marcus Ekengren gjorde hattrick och Simon Jirebeck gjorde ett fantastiskt solomål i boxplay – och tre pinnar in på kontot gör att man sätter rejält med press på AIK i kampen om nytt SSL-avtal. Just nu: fördel Örebro.

Pixbo – Täby 8-6: Det tillhör inte vanligheterna att Pixbo släpper in sex mål, men så mötte man också offensivt spetsiga Täby. Till slut vann Pixbo ändå – man sprang ifrån till 5-2 i den andra perioden och fick sedan viktiga 6-2 i upptakten av den sista perioden. Täby – med en tunn trupp med sig till Göteborg – närmade sig, men kom aldrig ikapp. Täby som nu förlorat mot tre toppkonkurrenter i rad och som halkat ner som femma i tabellen.

Telge – Linköping 4-2: Nej, det blev ingen omedelbar Andreas Harnesk-effekt för Linköping i den nye tränarens första match, och frågan är om östgötarnas SSL-kontrakt förlorades i den här matchen? Nu har man fem poäng upp till nedflyttningsstrecket och måste passera två lag… det känns inte realistiskt, även om spelschemat är överkomligt. Harnesk har en rejäl utmaning framför sig. Samtidigt tog Telge alltså en enormt viktig trea där man avgjorde med två mål i sista perioden.

Kais Mora – Iksu 4-8: Iksu har nu slagit Pixbo, Täby och Kais Mora i de tre senaste matcherna – snacka om styrkebesked av mästarinnorna som startade säsongen så trevande, men som nu varvat upp rejält och som visar att man är en legitim guldkandidat även i år. Mot Kais Mora sprang man iväg till en sensationell 7-1-ledning i den andra perioden och höll sedan hela vägen in i kaklet. Sofia Joelsson sköt tre av målen för Iksu.

Warberg – Endre 3-2: Skräll så det heter duga! Warberg är ett lag som kan sprattla till då och då och ta en skalp, och nu gjorde man det igen. Man spelade till sig en 3-1-ledning i den första perioden, och lyckades sedan hålla undan – och nye coachen Mikael Nilsson fick därmed en drömstart på nya uppdraget. Dubbla smällar för Endre: förlust och skada på viktiga Sara Steen (dock oklart hur det är med henne).

***

Nu tar vi landslagspaus!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB