Startsida / Inlägg

Är det så tufft att vara nykomling?

av Jonas Gustavsson

SSL är inne i slutspurten.
Det är idel viktiga matcher och kamper kring strecken, både kring nedflyttningsstrecket och slutspelsstrecket.
En intressant detalj i veckans omgång:
På torsdag möts Jönköping och Örebro.
De två nykomlingarna.
De två lagen som räknades ut av de flesta inför säsongen.
När tränarnas tips inför säsongen sammanfattades så tippades Jönköping på plats 13 och Örebro på plats 14.
Elva tränare tippade att Jönköping skulle åka ur.
Tolv tränare tippade att Örebro skulle åka ur.
I Sportbladets stora SSL-enkät inför säsongen så tippade 73 % av spelarna att Jönköping skulle åka ur. I samma enkät trodde 58 % av spelarna att Örebro skulle tvingas lämna redan efter en säsong.
Verkligheten har blivit en helt annan.
Jönköping startade säsongen med fyra raka förluster, men har sedan vuxit in i SSL-kostymen, lämnade tämligen tidigt bottenträsket och just nu blickar man snarare mot slutspel än nedåt.
Örebro startade säsongen sensationellt bra genom att vinna fyra av de fem första matcherna. Sedan hamnade man i en djup, djup svacka, bytte tränare och har lyckats vinna en del matcher på slutet.
Jönköping är mer eller mindre klara för SSL-spel nästa säsong. Laget är tia i tabellen och är elva poäng före AIK under nedflyttningsstrecket. Förutom att AIK ska hinna ikapp och förbi, ska även Höllviken och Örebro orka förbi för att JIK ska åka ur. Det händer så klart inte.
Örebro har inte lika klart läge, men har skaffat sig en marginal på fem poäng ner till AIK under strecket, och för att man ska åka ur så måste både AIK och Höllviken (en poäng bakom) ta sig förbi.
Inget är klart – men hade någon erbjudit de här lagen det här utgångsläget med sex omgångar kvar så hade de tagit det.
Båda två.
Utan att blinka.
De har gjort fantastiska säsonger som nykomlingar och väldigt mycket talar för att båda håller sig kvar – och därmed kopierar bedriften som nykomlingarna Höllviken och Thorengruppen svarade för ifjol.
Då är frågan:
Är det så tufft att vara nykomling i SSL?
Det är det så klart, men ifjol höll sig båda nykomlingarna kvar och det ser ut att bli samma scenario i år.
Jag vill påstå att det är tuffare att vara andraårslag.
Fråga Karlstad ifjol, fråga Thorengruppen i år.
Andra året går det inte att slå ur underläge, det går inte att leva på nyhetens behag eller spirande inspiration, det blir inte samma ”vi mot världen”-mentalitet, kraven och förväntningarna skruvas upp.
Det är tuffare att hantera än att springa in med allt att vinna.
Väldigt, väldigt mycket talar för att Jönköping och Örebro klarar sig kvar i år. Ja, för JIK är det klart, för Örebro är det nära. Vinner Örebro mot JIK på torsdag, ja då närmar det sig verkligen.
Klarar sig båda är det fantastiska prestationer som slår mer eller mindre alla tyckare på fingrarna.
Samtidigt återstår en ännu skarpare utmaning:
Det tuffa andraåret.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Mullsjö – Dalen 1: Mullsjö var så när att sno poäng av Falun på bortaplan senast men föll på ett baklängesmål i slutsekunderna. Prestationen skvallrar om västgötarnas fina form just nu. Känslan är att man kommer fortsätta tuffa fram och det mesta talar för seger mot Dalen också. Gästerna, vars slutspelsplats hänger löst, bröt en fyra matcher lång förlustsvit genom att slå Linköping senast, men det blir tuffare här.

Storvreta – Pixbo 1: Intressant styrkeförhållandematch. Pixbo har ju gjort en strålande säsong sett till förväntningarna och är trea i tabellen, men är ändå tio poäng efter ettan Storvreta. Uppsalalaget har sju raka segrar, poäng i tio raka matcher och massor av stjärnor som klottrar matchprotokollen fulla med poäng. Vreta kliver in som favorit – och jag tror också man motsvarar det favoritskapet.

Onsdag:

Helsingborg – Falun 2: Efter fem raka nederlag så lyckades Helsingborg ta en viktig övertidsseger mot Örebro senast och kunde därmed skjuta in ny energi i gruppen, men känslan är att det inte kommer räcka mot Falun som i grunden är ett lag som är både två och tre klasser bättre. Dalalagets spel flyter förvisso inte som stundtals i höstas och stjärnorna har lite poängtorka – men någon gång lossnar det igen, och det kan mycket väl ske här.

Thorengruppen – Växjö 2: Växjö vann med 7-5 mot AIK senast, har vunnit fyra av de fem senaste matcherna och seriefyran har skapat ett gap på fem poäng ner till femteplatsen – men känslan är ändå att fjolårsfinalisten blandar och ger ganska kraftigt spelmässigt. Senast fick man i alla fall rejäl lossning i målskyttet, något man efterfrågat. Thorengruppen famlar efter halmstrån och räcker inte till här.

Höllviken – Sirius 2: Sex raka nollpoängare – en svit som gjort att slutspelsnosande förvandlats till bottenstrid för Höllviken. Någon gång borde det vända, men skåningarna har det tufft just nu – och att möta ett formstarkt Sirius som spelar defensiv och kompakt innebandy, som inte bjuder på något, kan bli frustrerande för Höllviken som vill väldigt mycket, men som vet att man inte får gå bort sig. Svårtippat möte, men tror Sirius ångar vidare.

AIK – Linköping X: Det blev ingen omedelbar Mikael Lemker-effekt i AIK då laget förlorade borta mot Växjö i helgen, och det skiljer alltjämt fyra poäng upp till nedflyttningsstrecket. Nu väntar hemmakamp mot Linköping som föll mot Dalen senast, som blandat resultatmässigt under 2018, och det här känns om en av AIK:s bättre poängchanser under slutspurten. Tror desperation slår klass här, och att AIK tar en pinne.

Torsdag:

Jönköping – Örebro 1: Nykomlingsmöte – och tillika ett möte mellan två lag som de flesta trodde skulle åka ur SSL i år. Istället har båda överraskat, på olika sätt. Örebro fick en strålande start, kollapsade och har sedan hittat en väg upp, medan JIK successivt vuxit in i serien och blivit mer och mer stabila. Senast lagen möttes blev det en klar seger för Jönköping, men det har hänt mycket sedan dess. Drar ändå in en etta, JIK känns trots allt lite stabilare.

***

Många viktiga matcher nu!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB