Startsida / Inlägg

Makalöst lyft – nu doftar det slutspel

av Jonas Gustavsson

Wow, vilket lyft Sirius har gjort.
Laget tippades ju av många bli ett flipplag den här säsongen men fick en usel start och efter blott tio inspelade poäng på fjorton matcher, och en plats under nedflyttningsstrecket, så fick Niklas Johansson lämna tränarposten.
In kom välbekante David Ahlmark – och han har gjort dundersuccé.
Idag blev det en övertidsseger mot Höllviken och därmed så klev laget upp på slutspelsplats.
Vilken resa.
Själv är David Ahlmark ganska lågmäld, men det är svårt att förneka hans betydelse. Han har gått tillbaka till klassisk Sirius-innebandy, det är tajt, tätt och uppoffrande. Det är inte så kul att kolla på alla gånger, men det genererar poäng.
Kolla lyftet:
Innan Ahlmark: tio poäng på fjorton matcher och näst sist i tabellen.
Efter Ahlmark: 27 poäng på tretton matcher och sjua i tabellen.
Under hans ledning har poängsnittet ökat från 0,7 till 2,1 och nedflyttningsplats har förbytts mot slutspelsplats.
Han berättade att en av nycklarna är att man brutit ner säsongen i intervaller om fyra matcher där man sätter upp poängmål för varje intervall.
– Vi gör så för att varje match inte ska vara så viktig eller ska ses som en sexpoängsmatch. Ser man över fyra matcher så har man råd att tappa någon poäng här och där, varje match blir inte livsavgörande. Vi har tagit bort slutspelstänket, sa han.

– Vi försöker hålla ett snitt över fyra matcher och vi har satt ett snitt som är realistiskt, och än så länge har vi hållit det.
Med tanke på att många snackade om Sirius inför säsongen är det inte underligt om det infann sig lite (omedveten?) hybris som kan ha påverkat inledningen. David Ahlmark har tagit ner alla på jorden, brutit ner säsongen, satt upp kortsiktiga mål.
Det fungerar bevisligen.
Laget levererar trots att veterankedjan med Johan Eriksson, Dan Johansson och Peter Berlin (saknades mot Höllviken) är iskall just nu. Istället är det Joakim Olsson och Jacob Drews, bland annat, som leder laget.
Blir det slutspel nu?
Jo, det doftar slutspel, men man ska också minnas att det är ett tufft schema som återstår. Man har Helsingborg i nästa omgång – sedan möter man bara klara slutspelslag. Å andra sidan, vinner man inte mot dem har man inte mycket att hämta i ett slutspel heller.
Höllviken?
Ja, laget – utan influensasjuke tränaren Vidar Jonsson – var på väg mot en trea, drog på sig en tvåa i slutet och fick se Joakim Olsson göra 3-3 i sex mot fyra från typ ingen vinkel alls, en boll som såg ut att ta via målvakten och in. Tufft för det poängtörstande laget, så klart.
Det var vilda protester i samband med utvisningen och kanske, kanske var det en faktor som gjorde att man släppte in målet.
Fokus på fel saker.
Sju raka förluster nu för skåningarna – men alltjämt fem poäng ner till AIK under nedflyttningsstrecket.

***

Vad måste till för att AIK ska lyckas hålla sig kvar i SSL?
Ja, den frågan klurar nog många i AIK-leden just nu, frågan är bara om det finns några svar.
Laget måste vinna matcher – men gör det inte.
Idag föll laget med 1-6 på hemmaplan mot Linköping.
Ett enda mål på hemmaplan, på hemmagolvet, duger så klart inte.
Samtidigt var Linköping oerhört solida och uppoffrande och det är inte många lag som orkar forcera det där laget.
Känslan är ganska enkel:
AIK räcker helt enkelt inte till.
Kört?
Absolut inte!
AIK har fem poäng upp till Örebro och Höllviken, och man har ändå ett hyfsat bra schema kvar.
Det finns inga enkla matcher, men det finns matcher som är enklare än andra.
AIK:s kvarvarande schema:
Mullsjö (b), Helsingborg (b), Höllviken (h), Jönköping (h), Pixbo (b).
Höllviken måste man ju besegra, men jag tror också man har bra chans mot Helsingborg (svag form) och Jönköping (kanske inte har något att spela för då).
En slutomgång är också en slutomgång, där kan desperation slå klass, det har vi sett förr.
Så nej, AIK är inte körda.
Men det ser väldigt jobbigt ut.

***

Falun sköt sju mål – och Alexander Galante Carlström gjorde inte ett enda av målen.
Bara det är ju en rubrik.
Istället var det Rasmus Enström, tre mål, och Emil Johansson, ett mål och tre assist, som höll hov och såg till att mästarna kunde ta en 7-6-viktoria borta mot Helsingborg i en match som blev oväntat jämn målmässigt.
Falun gjorde 2-0 i första perioden, men Helsingborg åt ikapp till 2-2 innan pausvilan.
Falun gjorde 5-2 i andra perioden, men Helsingborg åt ikapp till 5-5 innan pausvilan.
Falun gjorde 7-5 i tredje perioden – och då orkade inte Helsingborg komma tillbaka en tredje gång, utan förlorade med uddamålet.
Blytungt för FCH, som fortsätter gå tungt efter jul. Laget har bara tagit en trepoängare på de tio senaste matcherna, och blott sju av trettio möjliga poäng.
Skåningarna har alltjämt en slutspelsplats, men den är skör. Man har passerats av Sirius, är åtta i tabellen och bara en poäng före nian Dalen.
Falun då?
Ja, jag har varit inne på det igen och ältar samma budskap: maskinen rullar inte som den gjorde stundtals i höstas. Samtidigt så vinner man igen, om än med uddamål (Mullsjö senast, FCH nu). Tre nya poäng in på kontot – i slutändan är det ju det enda som räknas.

***

Bredden är styrkan i Växjö – och det blev också talande i bortamatchen mot jumbon Thorengruppen där smålänningarna kasserade in en 8-6-vinst.
Laget hade nämligen åtta (!) olika målskyttar.
Det var svängigt:
Växjö sprang ifrån till en 4-1-ledning i första perioden, Thorengruppen svängde tillbaka i mittakten och hade hux flux en 5-4-ledning inför sista perioden – då vände Växjö tillbaka igen, sköt fyra raka mål och tog en till slut hyfsat solid seger.
Växjö ”bröt” därmed sin supersvit.
Efter att ha spelat raden förlust-vinst-vinst om och om igen i 18 matcher så plockade man nu en tredje raka vinst.
Väldigt sjuk svit, men nu är den alltså slut.
På tal om sviter.
Thorengruppens Tobias Bergfors gjorde mål för åttonde (!) matchen i rad.
Eftersom Höllviken spelade in en poäng mot Sirius ikväll så ökade avståndet upp till nedflyttningsstrecket till tio poäng för TTG.
Ja, det är kört.
Men det visste vi ju redan.

***

Igår:

Mullsjö – Dalen 9-5: Mullsjö har verkligen trampat igång, och även om Dalen stretade emot och bjöd upp till bra motstånd så var det västgötarna som till slut kunde mala ner gästerna och avgöra och dra ifrån i den tredje perioden. Känslan är att Mullsjö kommer växa ytterligare och med facit i hand kommer man säkert ha nytta av den tunga hösten. Noterbart: åldermannen Andreas Carlbom, 36, dunkade in tre mål för Dalen – efter att bara ha gjort två mål på hela (förvisso skadefyllda) säsongen innan dess.

Storvreta – Pixbo 12-8: Storvreta har levererat ett gäng magnifika tredjeperioder den här säsongen och mot Pixbo kom ytterligare en. Vreta ledde med 5-4 efter 40 minuter, och klev sedan ut och sköt sju (!) mål mot kompakta Pixbo under den sista tredjedelen. Det är många av stjärnorna som levererar hos serieettan just nu. Noterbart: Daniel Calebsson, 37, gjorde fem poäng för Pixbo – den där hälsporren verkar inte hämma så mycket, vad det verkar.

***

Mer innebandy imorgon!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB