Startsida / Inlägg

Prognosen – så här går det

av Jonas Gustavsson

Fem omgångar kvar av herrarnas SSL.
Dags att ge en prognos för hur det här slutar.
1 STORVRETA 65 p (+83)
Schema: Växjö (b), Jönköping (h), Linköping (h), Mullsjö (b), Helsingborg (h)
Kommentar: Bara en genomklappning kan hindra en första- eller andraplats i tabellen. Har lite halvknepigt schema med både Växjö och Mullsjö borta, och Linköping hemma, och lär nog behöva fyra segrar för att hålla Falun bakom sig. Jag tror man klarar det och vinner serien.
2 FALUN 64 p (+71)
Schema: Jönköping (h), Växjö (b), Pixbo (h), Höllviken (b), Linköping (h)
Kommentar: Har ett marginellt bättre schema än Storvreta kan jag tycka, och har absolut chansen att jaga ikapp Uppsalalaget. Men… nej, Faluns form har ändå inte varit superskarp på slutet, så tippar att man blir tvåa till slut.
3 VÄXJÖ 53 p (+29)
Schema: Storvreta (h), Falun (h), Örebro (b), Dalen (b), Sirius (h)
Kommentar: Växjö har uttalat att man går för tredjeplatsen för att få hemmafördel, men det blir en kamp mot Pixbo. Svåra matcher mot Storvreta och Falun, och avslutar sedan mot desperata lag som kämpar kring streck. Tror ändå man håller undan från Pixbo.
4 PIXBO 52 p (+27)
Schema: Dalen (b), Örebro (h), Falun (b), Sirius (b), AIK (h)
Kommentar: Pixbo har tappat lite formmässigt på slutet, men har absolut potential att sno tillbaka tredjeplatsen från Växjö. Precis som den småländska konkurrenten så är det ett ganska lurigt schema med möten mot många desperata lag som kämpar kring streck. Nja, Pixbo får nöja sig med en fjärdeplats.
5 LINKÖPING 48 p (+41)
Schema: Thorengruppen (h), Sirius (h), Storvreta (b), Örebro (h), Falun (b)
Kommentar: Blandat schema kvar. Tufft med bortamatcher mot både Storvreta och Falun och formraketen Sirius på hemmaplan. Jag tror man tappar försprånget gentemot Mullsjö och blir sexa.
6 MULLSJÖ 46 p (+18)
Schema: AIK (h), Thorengruppen (b), Sirius (b), Storvreta (h), Örebro (b)
Kommentar: Mullsjö är i riktigt vass form nu, och har ett på pappret bra schema kvar med bland annat bottenlagen AIK, Thorengruppen och Örebro. Jag tror man tar minst tre segrar på de avslutande matcherna, och att det räcker för att bli femma.
7 SIRIUS 37 p (-20)
Schema: Helsingborg (h), Linköping (b), Mullsjö (h), Pixbo (h), Växjö (b)
Kommentar: Jag tror Sirius kniper en slutspelsbiljett, trots ett väldigt svårt schema. Matchen mot Helsingborg är så klart en nyckel, där lär man behöva en trea. Sedan är det idel svåra matcher, men jag tror man vinner hälften – och att det räcker.
8 HELSINGBORG 37 p (-24)
Schema: Sirius (b), AIK (h), Dalen (b), Thorengruppen (h), Storvreta (b)
Kommentar: Formsvaga efter jul men har allt i egna händer när det gäller slutspel eftersom man ska möta både Sirius och Dalen i slutspurten. Dessutom har man bottenlagen AIK och Thorengruppen på hemmaplan. Klarar inte FCH slutspel så kan man inte skylla på någon annan i alla fall. Klarar man det då? Nja, jag är tveksam, jag tror man glider utanför faktiskt.
9 DALEN 36 p (-17)
Schema: Pixbo (h), Höllviken (b), Helsingborg (h), Växjö (h), Jönköping (b)
Kommentar: Dalen har svajat på slutet och tappat sin slutspelsplats. Matchen mot Helsingborg blir så klart väldigt viktig. Förutom vinst där lär det krävas ett par vinster till, och det tror jag faktiskt man grejar trots svaga formen. Bara en magkänsla. Men det blir tajt.
10 JÖNKÖPING 36 p (-25)
Schema: Falun (b), Storvreta (b), Thorengruppen (h), AIK (b), Dalen (h)
Kommentar: Fantastisk säsong – men ska nu möta både Falun och Storvreta och ska inte förvänta sig några poäng på ett par matcher. Frågan är om slutspelståget hinner gå under den tiden? Eller avgörs allt i sista matchen mot Dalen? Nja, slutar nia eller tia.
11 ÖREBRO 27 p (-32)
Schema: Höllviken (h), Pixbo (b), Växjö (h), Linköping (b), Mullsjö (h)
Kommentar: Har en nyckelmatch mot Höllviken, vinner man den så klarar man kontraktet, gör man inte det så blir det nervigt gentemot AIK för Örebro har en riktigt, riktigt svår avslutning med bara topplag på menyn. Tror ändå man klara sig kvar tack vare försprånget man har.
12 HÖLLVIKEN 27 p (-56)
Schema: Örebro (b), Dalen (h), AIK (b), Falun (h), Thorengruppen (b)
Kommentar: Har ödet i egna händer med matcher mot Örebro och AIK – det räcker antagligen att vinna en av dem för att hålla sig kvar. Samtidigt är formen usel just nu, man plockar knappt några poäng alls. Blir nervigt – men klarar det med en hårsmån tack vare försprånget gentemot AIK.
13 AIK 22 p (-42)
Schema: Mullsjö (b), Helsingborg (b), Höllviken (h), Jönköping (h), Pixbo (b)
Kommentar: Snacka om prekärt läge, samtidigt får man ändå säga att AIK har skapligt, om än inte enkelt, schema. Skulle Örebro slå Höllviken, så har man ju sedan Höllviken på hemmaplan – där är den stora chansen. Men man behöver antagligen ta minst två segrar till, var hittar man dem? Nej, AIK klarar inte det här.
14 THORENGRUPPEN 17 p (-53)
Schema: Linköping (b), Mullsjö (h), Jönköping (b), Helsingborg (b), Höllviken (h)
Kommentar: Körda. Inte nog med att man har en brutal uppförsbacke, man har också ett tufft schema att brottas med. Visst, tar man tre segrar samtidigt som Höllviken går noll så kan det gå eftersom man möter skåningarna i sista omgången, men det scenariot känns osannolikt. Fjolårets succélag har inte fått någon träff alls den här säsongen och kommer spela allsvenskt nästa säsong.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut.

Lördag:

Örebro – Höllviken 1: Laget som tar tre poäng i den här matchen spelar i SSL nästa säsong. Ja, så känns det faktiskt. Båda står på 27 pinnar och har fem poäng ner till AIK under strecket, vinst och avståndet består eller ökar (beroende på vad AIK gör), och det tror jag inte AIK knaprar ikapp på blott fyra matcher. Vilka vinner då? Känns öppet, men Örebro har bäst form just nu och får tipset.

Växjö – Storvreta 2: Storvreta är en mullrande maskin just nu, har sex raka trepoängare i bagaget och poäng i fjorton av de femton senaste matcherna. Många av lagets stjärnor känns heta, ja till och med Alexander Rudd ser ut att varva upp. Växjö ser också ut att vara i okej form, men inte i närheten av gästernas. Doftar starkt av en tvåa här.

Dalen – Pixbo 1: Dalen har tappat sin slutspelsplats och är just nu nia i tabellen, en pinne efter åttan Helsingborg. Laget har dessutom bara vunnit en av de sex senaste matcherna, så formen känns inte alls något vidare. Känslan är att Pixbo kliver in som favorit, men även seriefyran har hackat lite på slutet med en trea på fem matcher. Nja, jag har en känsla av att Dalen tar det här, av någon anledning.

Falun – Jönköping 1: Jönköping svarade ju för en stor skräll när man slog Falun på hemmaplan i höstas. Nu är JIK bättre än då och Falun hackar lite, men allt annat än en etta skulle ändå förvåna här eftersom Falun så pass mycket skarpare spets. Fast ja, Alexander Galante Carlström har ju (otroligt nog) lite måltorka. Falun vinner, men det blir inga stora siffror.

Söndag:

Mullsjö – AIK 1: Mullsjö känns väldigt, väldigt solida just nu och har varit så ända sedan mellandagarna. Man är kompaktare bakåt, men levererar också framåt, Isaac Rosén har hettat upp ordentligt, David Gillek gör poäng i var och varannan match, Sebastian Palmqvist är i fin form. Det räcker till en trea hemma mot desperata AIK som brottas för nytt kontrakt, men som helt enkelt inte har kapacitet nog för att vinna här.

Linköping – Thorengruppen 1: Thorengruppen har tio poäng upp till strecket med femton poäng kvar att spela om, det är så klart kört för fjolårets sensationslag – men trots det så har man spelat okej på slutet. Det bör dock ändå inte räcka borta mot Linköping som förvisso blandar och ger lite, men som är ett mycket mer homogent och stabilt lag.

Sirius – Helsingborg 1: Nyckelmatch i slutspelsstriden. Sirius har varit en formraket sedan David Ahlmark tog över i båset, tar över två poäng per match med honom vid rodret och har nu också klivit upp som sjua i sammandraget. Samtidigt är Helsingborg i svag form, har plockat skralt med poäng efter jul och Jonathan Nilsson känns skrämmande ensam som spets just nu. Lutar åt en etta här.

Damerna!

Kais Mora – Malmö 1: Kais Mora är i fin form, slog Pixbo i seriefinalen senast och har fått in Jessika Eriksson som sköt dubbla mål redan i debuten. Malmö kan inte matcha varken spets eller bredd och då spelar det ingen roll att man är i fin form med fem segrar på de sex senaste matcherna. Solklar etta.

Pixbo – Telge 1: Pixbo föll i seriefinalen mot Kais Mora senast och har nyligen också ett nederlag mot Iksu, två förluster mot toppkonkurrenter som svider. Telge är en helt annan dignitet på motstånd, och nykomlingen är inne ett väldigt jobbigt spelschema med topplag på rad där man kommer från nederlag mot Täby och Iksu, och där man lär få räkna in en ny förlust här.

Söndag:

Karlstad – Jönköping 2: Karlstad, säsongens stora ras, var ju verkligen på väg in i bottenträsket, men så skrällde man rejält genom att bortavinna mot Endre senast och nu har man fyra poäng ner till strecket. Frågan är om matchen senast var början på något nytt, eller bara en isolerad händelse? Vi får se. JIK vann nyckelmatchen mot Linköping senast och har liksom Karlstad 19 poäng – laget som vinner här kan nog lämna botten och blanda sig i slutspelsstriden. Vilka det blir? Svårt, men magkänslan säger JIK.

Sirius – Warberg 1: Sirius är i fin form med tre raka segrar som gjort att man skapat sig fördel i slutspelskampen där man nu parkerar på en sjundeplats i tabellen. Warberg är alltjämt ovanför nedflyttningsstrecket, men med blott en poängs marginal. Halländskorna har lyft efter tränarbytet där Mikael Nilsson tog över huvudansvaret, men… nej, tror inte det räcker här ändå.

Linköping – Dalen 2: Chansen att hålla sig kvar i SSL börjar rinna bort för Linköping som förlorat elva (!) raka matcher, inklusive viktiga kamper mot Telge och Jönköping på slutet. Det skiljer sex poäng upp till strecket med bara sex matcher kvar – så det krävs nästan ett under för att klara det. Det lär bland annat krävas vinst mot Dalen – men jag tror Umeålaget vinner.

Iksu – Endre 1: Tre raka förluster för Endre nu. Skadan på Sara Steen spelar så klart in, men det är inte hela sanningen. Offensiven har hackat på sistone för gotländskorna, lirare som Alva Olofsson och Linnea Wallgren är väldigt svala poängmässigt just nu. Således talar inte så mycket för seger uppe i Umeå där formstarka Iksu väntar.

Täby – Rönnby 1: Täby har förlorat fyra av de fem senaste matcherna och åkte på en oväntad strafförlust mot Malmö senast, så formen är ett stort frågetecken hos topplaget som nu ställs mot svårspelade Rönnby. Gästerna har haft ett modest spelschema på sistone och också tagit tre segrar på fyra matcher, och kan mycket väl skrälla här. Lutar mig ändå mot ettan.

***

Mycket innebandy i helgen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson Snygg
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB