Startsida / Inlägg

Den där skrällen som AIK behövde

av Jonas Gustavsson

AIK spelar för sin existens.
Det är inte helt lätt.
Många har redan dömt ut laget inför slutspurten, tror att det är omöjligt att fixa nytt kontrakt, och jag måste medge att jag själv varit skeptisk på slutet.
Det har känts som det behövs för många skrällar för att det ska vara realistiskt.
Då bjöd AIK på just det.
En skräll.
7-3-seger på bortaplan mot formstarka Mullsjö.
Ibland brukar man säga att ett lag som är desperat kanske behöver en utmaning där allt egentligen talar emot, för då skärper man sinnena lite extra, och så kanske det var den här gången.
Det var en ögonbrynshöjande match.
Man var liksom förvånad över AIK:s framfart (eller snarare effektivitet…).

Mullsjö gjorde ju 1-0 redan efter 23 sekunder, ett baklängesmål i en tuff bortamatch som borde ha knäckt vilket självförtroendesökande bottenlag som helst, men någonstans så lyckades AIK rufsa av sig det där.
Patrik Hagberg gjorde både 1-1 och 2-1 i första perioden, 17-åringen Jesper Andersson gjorde allt på egen hand när han ordnade 3-1, Andreas Stefansson prickade in 4-1 på straff och Patrik Hagberg gjorde 5-1 av bara farten.
Mullsjö trampade gasen i botten i tredje, fick in dubbla reduceringsbollar innan halva perioden var spelad – och då valde nye AIK-tränaren Mikael Lemker att ta en timeout.
Logiskt – och en fullträff.
Knappa minuten senare jobbade AIK till sig en straff.
Stefansson brände – men gjorde mål i det efterföljande powerplay-spelet.
Det 6-3-målet skapade det andrum som AIK behövde för att hålla undan, annars vet i sjutton om inte Mullsjö kommit ikapp.
Det var bara en känsla, även om Jonathan Hjelm storspelade mellan AIK-stolparna.
Det här var första segern för nye coachen Mikael Lemker.
Entledigandet av Magnus ”Binge” Jäderlund har varit ifrågasatt, och jag frågade Andreas Stefansson om man kände att man behövde en förändring:
– Vi behövde något nytt, sedan om det var en tränare eller världsstjärna får sportchef och styrelse bedöma. Det funkar bra nu, sa han.
Och la till:
– Vi får bedöma efter säsongen om det var rätt eller fel.
Så är det ju.
Hoppet lever för AIK.
Nog hade man hoppats att Örebro skulle slå Höllviken så man har ödet mer i egna händer eftersom man ska möta Höllviken snart, men så blev det inte och nu är det mot Örebro man främst måste sikta.
Två poäng skiljer lagen emellan.
Deras avslutande scheman:
Örebro: Pixbo (b), Växjö (h), Linköping (b), Mullsjö (h).
AIK: Helsingborg (b), Höllviken (h), Jönköping (h), Pixbo (b).
Vilken rysare!

***

Jonathan Nilsson.
Vilken spelare och vilken form han är i.
Frågan är var Helsingborg hade varit nu om inte stjärnskottet lirat och levererat som han gör.
Han låg bakom den tidiga 2-0-ledningen i den första perioden som FCH kunde förvalta till en oerhört viktig 4-3-seger mot Sirius.
Nilsson fixade 1-0 på egen hand när han gled iväg, rann igenom försvaret och kyligt tryckte in ledningsmålet.
Tack vare sin styrka med bollen så fixade han sedan fram en utvisning där Mika Kohonen sedan kunde trycka in 2-0-kassen i powerplay.
Sirius reducerade i mittperioden, men i mitten av den tredje perioden så var Jonathan Skoglösa påpasslig framför Tobias Steineck i Sirius-buren och kunde peta in 3-1-bollen, en ledning som sedan växte till 4-1 när Kohonen tog revansch för en missad straff och gjorde mål i det efterföljande powerplay-spelet.
Sirius skapade nerv i slutet genom dubbla reduceringsbollar, men FCH och Jonathan Edling höll undan.
Efter sju matcher utan någon trea så lyckades Helsingborg alltså vinna igen, och man valde ju sannerligen rätt match. Resultatet innebär att man tog tillbaka sjundeplatsen i tabellen, petade ner Dalen som åtta och Sirius som nia.
Fyra lag gör upp om de två sista slutspelsbiljetterna och kvartetten ryms inom fyra poäng, där Helsingborg alltså har fördel just nu och är två poäng före Dalen, tre poäng före Sirius och fyra poäng före Jönköping.
Helsingborg som verkligen har slutspelsplatsen i egna händer, då man snart också ska möta Dalen.
Den där slutspelsstriden är sannerligen rafflande – precis som den ska vara.

***

Tio poäng upp till nedflyttningsstrecket – tolv poäng kvar att spela om.
Thorengruppen är i praktiken klara för spel i Allsvenskan nästa säsong, nu är det snart klart även i teorin.
Ifjol var man flipp, i år är man flopp.
Jag pratade med personer som trodde att Thorengruppen skulle vara ett givet slutspelslag i år, folk som tycker att man har en riktigt bra trupp spelare för spelare. Ja, det sistnämnda kanske man har, men man har inte fått ihop det för fem öre.
Kanske fanns det en övertro på den egna kapaciteten, kanske blev det för svårt att ta sig ur spiralen när den väl börjat snurra.
Nåväl, det är nog inte många lag – förutom Dalen då möjligtvis – som kommer att sakna resorna till Umeå och de glest befolkade läktarna när TTG spelar.
Ikväll vann Linköping med solida 9-4 efter att ha gjort ett segerryck i den andra perioden där man gick ifrån till 6-3.
Det var östgötarnas tre bästa poängplockare i år som gick i bräschen för hemmalaget och Matej Jendrisak, Gustav Fritzell och Felix Lanver blev alla tvåmålsskyttar.
Lanver som innan matchen dessutom kritade under ett färskt tvåårsavtal och därmed blir kvar i klubben.
Linköping sköt i kraft av segern in hopp i kampen om hemmaplansfördel i kvartsfinalen, då man nu bara är två pinnar efter trean Pixbo och fyran Växjö.
Luckan ner till Mullsjö har vuxit till fem poäng.

***

Karlstad var ju i fritt fall där ett tag.
På fyra månader spelade laget fjorton matcher – och vann bara två. Mot Linköping och Warberg som då var absoluta bottenlag.
Alla de där förlusterna gjorde att Karlstad på allvar var på väg ner i det absoluta bottenträsket, vilket så klart var en stor sensation. Det spännande lagbygget som inför säsongen spåddes kunna börja utmana de stora i serien, men som fallit ihop totalt och haft stort trubbel att få träff på sitt spel.
Tränarbytet man gjorde har inte heller fått effekt.
Men när det sett som mörkast ut så har laget rest sig.
Först en superskräll genom att vinna borta mot Endre.
Och nu en 7-3-vinst mot Jönköping.
Sex poäng som gör att man lyfter i tabellen, en poängs marginal ner till en nedflyttningsplats har vuxit till en betydligt mer bekväm lucka på sju poäng, och nu är man ju faktiskt bara tre poäng ifrån en slutspelsplats.
Karlstad lyfte när det behövdes som mest.
Nu håller man sig kvar i alla fall.

Så känns det verkligen.
Jag pratade med Tilda Flodell – som inte känt någon stress över att Karlstad var väg ner i bottenstriden:
– Nej, jag tycker ändå inte det. Vi tar bara match för match och har inte fokuserat på tabellen eller slutspel, även om slutspel var vårt mål från början. Jag har inte känt någon panik, sa hon.
Om hon menar det hon säger så är det grymt starkt av Karlstad att lyckas hålla ut den stressen.
Flodell menade att Karlstad mår bra nu, efter en tung säsong:
– Jag märker en annan glädje i spelet nu. Folk tycker det är kul att spela, så har det inte varit hela säsongen.
Kan det till och med bli slutspel för värmländskorna?
Ja, kanske.
Slutschemat är helt klart överkomligt: Dalen (b), Rönnby (h), Linköping (b), Sirius (h), Warberg (b).
Man möter både Dalen och Sirius som man jagar, och har både Linköping och Warberg som man ska slå om man ser till trupperna på pappret.
Å andra sidan, truppen på pappret har inte betytt så mycket för Karlstad i år…

Fler dammatcher idag:

Sirius – Warberg 1-5: Oj, grymt starkt av Warberg som verkar fortsätta rida på energin av tränarbytet man gjorde. Att slå formstarka Sirius borta med 5-1 är en rejäl skalp, och en seger som tar halländskorna ett stort steg mot nytt kontrakt då man nu är fyra pinnar före Telge under nedflyttningsstrecket. Fem olika målskyttar för Warberg – där unga stjärnan Jenny Dahl stod ut med tre poäng (ett mål, två assist).

Iksu – Endre 6-3: Fjärde (!) raka förlusten för Endre som håller på att spela bort hemmaplansfördel i kvarten, och man får tacka Rönnby som skrällde mot Täby för att det bara skiljer en pinne upp till fjärdeplatsen. Dock: ingen knall att torska borta mot Iksu, så klart. Hemmalaget är i kanonform, vinner matcher på löpande band och är på väg att blanda sig i kampen om första- och andraplatsen i tabellen nu, där man nu är fyra respektive två poäng efter Kais Mora och Pixbo.

Linköping – Dalen 5-6: Nej, det vill sig inte för Linköping som spelade tolfte (!) raka matchen utan att ta poäng. Den sviten leker man inte med, och den kostar också kontraktet. Linköping har nio poäng upp till strecket med bara femton poäng kvar att spela om – kört, alltså. Dalen hade målmässigt övertag hela matchen och ledde som mest med 6-1, men Linköping var så när att komma ikapp men Anna Wimans 5-6-boll med 17 sekunder kvar blev matchens sista mål.

Täby – Rönnby 3-4: Rönnby dunkar upp en skräll till, inte i Iksu-klass så klart, men inte så värst långt ifrån. Täby må vara i svag form för tillfället, men det är grymt starkt av Rönnby att sno alla tre poängen i Tibblehallen. Täby ledde dessutom med 3-1 efter två perioder, men sedan gjorde Rönnby tre raka mål under sista tredjedelen där Elin Björkman avgjorde med bara tolv (!) sekunder kvar.

***

Igår:

Örebro – Höllviken 3-5: Var ska statyn av Johannes Wilhelmsson stå där nere i Skåne egentligen? Det återstår att se, men upp ska den väl så småningom. JW låg bakom alla fem målen när Höllviken tog en blytung seger i bottenstriden – en seger när man behövde den som mest. Det stod 3-3 i tredje perioden innan Daniel Persson kunde fixa 4-3 med tre minuter kvar – vilket blev matchvinnande. Segern var ett stort steg mot nytt kontrakt för Höllviken, helt klart.

Växjö – Storvreta 2-9: Oj, vilken överkörning av Storvreta som alltså vann med hela 9-2 på bortaplan mot serietrean Växjö – snacka om att sätta ner foten i toppstriden, där Vreta och Falun därmed drar ifrån ytterligare. Albin Sjögrens fantastiska målform håller också i sig. Han dunkade in ett hattrick – och har nu gjort tio mål på de fem senaste matcherna. Han är en av många stjärnor hos serieettan som är i riktigt bra slag just nu.

Falun – Jönköping 8-6: Ganska exakt som jag tippade inför matchen, seger med Falun men inte med några stora siffror. JIK skrällde ju mot Falun i höstas, och även om Falun hackar mer nu och JIK är bättre än då så ska det ändå vara en skillnad mellan lagen, vilket matchen också visade. Nu fick ju för tillfället ovanligt svale Alexander Galante Carlström också fart på målklubban igen och prickade in tre bollar.

Dalen – Pixbo 6-5 (ot): Så viktiga poäng för Dalen som kämpar för att nå slutspelet, fast nog var det missnöjt i Umeålägret eftersom man såg en trea rinna ur händerna. Comebackande Jim Johansson sköt 5-3 i början av den tredje perioden, men Pixbo hann ikapp via dubbla Jens Milesson-mål, det sista i slutminuten, vilket gjorde att det hela slutade kryss innan Ketil Kronberg kunde skjuta hem en extra Dalen-pinne på övertid.

Kais Mora – Malmö 11-6: Väntad och solid seger för Kais Mora som är i kanonform, och som dessutom hade hela nio (!) olika målskyttar inklusive nyvärvade Jessika Eriksson som gjorde mål igen. Nu gjorde också Therése Karlsson lite smygcomeback med powerplay-spel, så det finns ju sparkapital att arbeta med, ett sparkapital som också inkluderar skadade Malin Andréason.

Pixbo – Telge 3-2: Inga stora marginaler, men ändå vann Pixbo till slut, som man på något sätt alltid brukar göra när det är jämna matcher. Man har ett sätt att få med sig marginalerna, helt enkelt. Dubbla Alicia Fylke-mål och en Stephanie Boberg-fullträff i mittperioden räckte för att plocka vinsten och hålla undan för jagande Iksu i tabellen.

***

Mer innebandy nästa helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB