Startsida / Inlägg

Raffinerad bottenstrid mellan fem lag

av Jonas Gustavsson

Åtta omgångar kvar av damernas SSL – och nu återstartar serien med en dubbelomgång i helgen, och då kommer vi nog få en hel del indikationer på fortsättningen.
Bottenstriden är just nu oerhört rafflande.
Dalen, Sirius och Malmö – där både Malmö och Dalen varit nere i skiten – har lyft och parkerar nu sju, åtta respektive tio poäng från nedflyttningsstrecket och det känns inte troligt att något av lagen kommer att bli inblandade i kampen om nytt kontrakt.
Nej, det här handlar om Jönköping, Karlstad, Telge, Warberg och Linköping.
Läget just nu:
10 Jönköping 16 p (-31)
11 Karlstad 16 p (-40)
12 Telge 15 p (-35)
13 Warberg 13 p (-25)
14  Linköping 10 p (-55)
Skrällen i gänget är så klart Karlstad – laget som skulle bli en dark horse i år, som skulle börja utmana storlagen, men som genomgått en härdsmälta, fallit ihop, tvingats till tränarbyte, tappat både Dragana Mrksic och Jessika Eriksson, och som gått rejäl kräftgång.
Laget har bara vunnit två av de tretton senaste matcherna – mot Linköping och Warberg, de två bottenlagen. I övrigt har man torskat allt, och har dessutom sensationellt nog näst sämst målskillnad i hela SSL.
Hyfsat fritt fall alltså.
Åtta matcher kvar, och då ska man möta Kais Mora, Endre, Jönköping, Dalen, Rönnby, Linköping, Sirius och Warberg.
Man har alltså Linköping och Warberg i de tre sista omgångarna – och börjar man inte vinna mot andra lag innan det drar ihop sig så lever värmländskorna SSL-kontrakt farligt.
Vem hade kunnat förutse det inför säsongen?
För Jönköping, som startade säsongen så bra men som nu bara vunnit en av de tio senaste matcherna, väntar sannerligen en nyckelhelg då man ställs mot Warberg och Linköping.
Sex poäng där och man kan glömma bottenstriden och ta upp jakten på slutspel, noll poäng och man är indragna i bottenstriden på allvar.
Faktum är att jägarna Telge, Warberg och Karlstad känns mer på gång än Karlstad och Jönköping just nu, vilket verkligen sätter krydda på det här.
Bara kolla:
* Linköping har fått in en ny coach med Andreas Harnesk samt nygamla målsprutan Maja Liljeroth vilket är en kanonförstärkning.
* Warberg har skiftat tränare med Mikael Nilsson in i båset och fick effekt direkt med en skrällseger mot Endre senast, något som skapar massor av självförtroende.
* Telge är i bäst form av lagen i botten med tre raka segrar, dessutom har man några spetsspelare i fin form och nyvärvade Sofie Karlsson gjorde ju mål senast också.
Jag hade inte känt mig trygg i varken Karlstad eller Jönköping med de här jagande lagen bakom.
Hur går bottenstriden?
Det är svårt – för nu börjar det blandas in nerver också, och många av de här lagen ska mötas i slutomgångarna så det blir en rejäl kamp.
Mitt tips inför säsongen: Linköping och Telge.
Jag har dock en känsla av att Karlstad lever riktigt, riktigt farligt – ett lag i disharmoni, i motflyt och motgång, med all press på sig.
Kan det verkligen bli så att Karlstad ryker…?
Det vore en praktskräll.

***

Dags att tippa!

Onsdag:

Iksu – Dalen 1: Dalen är i säsongens bästa form med tre raka segrar bakom sig, men det hjälper så klart inte i det här derbyt där Iksu är i ännu skarpare form med fem raka trepoängare i ryggen där man bland annat slagit tillbaka storlagen Täby, Pixbo och Kais Mora. Allt annat än en klar seger för Iksu här vore en dunderskräll. Förra derbyt? Ja, det vann Iksu med 9-1.

Fredag:

Pixbo – Malmö 1: Ligans stabilaste lag mot ligans största jojo-lag? Ja, det borde inte kunna sluta med något annat än en klar seger för Pixbo, och så lär det också bli. Malmö har förvisso fyra raka segrar i bagaget, men det är mot lag på undre halvan av tabellen. Det här blir en helt annan utmaning – och då räcker det inte att storstjärnan Ellen Rasmussen är i fint slag med fem raka målmatcher (med totalt nio fullträffar!) och att klassliraren Yamou Njai anslutit från Linköping.

Sirius – Endre 2: Storstjärnan Sara Steen har opererat handen och är borta resten av säsongen, det är ett stort och smärtsamt avbräck för Endre som därmed tappat rejält i slagstyrka. Det kommer märkas på lång sikt, men jag tror ändå man har tillräckligt med power för att rå på Sirius som tappat Maja Liljeroth – även om det lär bli en ganska tajt och målsnål historia. Endre vinner med uddamålet.

Täby – Telge 1: Viktigaste skedet på säsongen, då har Telge också spelat sin bästa innebandy och tack vare tre raka segrar så har man nu skapat sig fördel i bottenstriden där man efter att länge ha varit jumbo nu är över nedflyttningsstrecket. Att plocka en fjärde raka viktoria blir dock inte lätt borta mot offensivt skarpa Täby som lär osa av revanschlust efter tre raka torsk mot toppkonkurrenter.

Linköping – Rönnby X: Nej, det blev ingen omedelbar Andreas Harnesk-effekt i Linköping som föll i den så viktiga matchen mot Telge senast, och som nu är sist i tabellen med hela fem poäng upp till säker mark. Det blir svårt att ta igen – även om skarpskytten Maja Liljeroth är ett vasst nyförvärv. I de här lägena av säsongen brukar dock desperation slå klass och det känns inte omöjligt att östgötarna gnetar till sig en pinne mot Rönnby.

Warberg – Jönköping 1: Nyckelmatch för Warberg i bottenstriden, för ska man fixa nytt kontrakt är detta en av matcherna som man behöver vinna – en hemmakamp mot ett lag på under halvan av tabellen. Jönköping har haft en tung period länge nu med bara en vinst på tio matcher, och förlorar nykomlingen här så är man på allvar indragna i bottenstriden. Känns öppet, men magkänslan säger Warberg.

Karlstad – Kais Mora 2: Karlstad har två vinster på de tretton senaste matcherna och det är mot Linköping och Warberg som ligger under nedflyttningsstrecket. Att man ska rå på Kais Mora finns inte på kartan, inte med den formen man visat upp och det faktum att man tappat ett par nyckelspelare – inte minst Jessika Eriksson till just Kais Mora. Nej, det här vinner dalalaget – och siffrorna kan faktiskt rinna iväg.

***

Då kör vi igen!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB