Startsida / Inlägg

Vilken dunderskräll det hade varit

av Jonas Gustavsson

Satt och rankade de 25 bästa spelarna i årets SSL på herrsidan och slogs av tanken:
Tänk om Max Wahlgren vinner SSL:s poängliga.
Alltså, vilken dunderskräll det har varit.
26-åringen är förvisso en väldokumenterad poängspelare, men att han skulle kunna vinna SSL:s poängliga spelandes i domedagstippade Pixbo fanns nog inte ens spelbart inför säsongen.
Ja, hade någon sagt att det skulle vara en realistisk möjlighet så hade nog hen blivit skickad till närmaste hjärnskrynklare.
Nu är vi dock där.
Forwarden, som gör mål på allt och lite till, leder poängligan med fyra omgångar kvar att spela.
Albin Sjögren är en pinne efter – sedan är det en liten lucka ner till Rasmus Enström och Johannes Wilhelmsson.
Jag har pratat med Wahlgren tidigare under säsongen.
Han ledde poängligan då också, men var inte så uppspelt över det.
Han har alltid sett sig själv som en poängspelare, det var bara det att det kommit lite mer poäng än annars. Ett lite högre snitt bara, liksom.
Det har säkert del i framgången.
Max Wahlgren gör det han alltid har gjort, han grubblar inte mer över det utan fortsätter bara. Det sitter i ryggmärgen.
När man ser hans mål så känns det typ som flyt många gånger att han gör mål, men det är ju inte flyt när man gör det om och om och om igen.
Han vet var maskorna finns, helt enkelt.
Han har också pratat om trygghet, om att ha fått vara i en och samma klubb i två år, och att det betytt mycket.
Sedan så får han så klart enormt med förtroende. Han är främsta forward i Pixbo, den situationen har han nog aldrig varit i under sin tid i SSL innan, då har han mer varit en ”secondary scoring”-forward.
Skulle Max Wahlgren vinna poängligan är det också ett tecken på en sak: det har inte varit någon lirare som dominerat SSL på samma sätt i år som Alexander Galante Carlström gjorde ifjol.
Att ranka de 25 bästa spelarna i SSL var knivigare än brukligt.
Det finns inget facit och många parametrar spelar in (statistik, prestationer, diskussioner), olika egenskaper, spelstilar, roller och positioner ska ställas i relation till varandra, och till slut kryddas det med tycke och smak.
Någon tycker en spelare är briljant, någon annan tycker han är usel.
Det är väl tjusningen också.
Det finns inget rätt eller fel.
Max Wahlgren är inte SSL:s bästa spelare – men han toppar och kan vinna poängligan, det är verkligen ögonbrynshöjande.
Vilken dunderskräll det hade varit.

***

Här hittar ni föresten listan över de 25 bästa i herrarnas SSL den här säsongen (PLUS-låst):

SSL:s 25 bästa spelare den här säsongen

***

Dags att tippa veckans matcher och herrarna är först ut.

Lördag:

Helsingborg – AIK X: Oerhört viktig match för båda lagen, där Helsingborg jobbar för att säkra en slutspelsbiljett och där AIK kämpar för att hålla sig kvar. Hyfsad poängdesperation hos båda så klart, även om AIK:s läge är mer prekärt. FCH tog en tung trea borta mot Sirius senast, och samtidigt tog AIK en vinst mot Mullsjö borta, så båda har rest tuppkam. Hur det går? Jättesvårt. Dunkar in ett kryss.

Pixbo – Örebro 1: Örebro föll i nyckelmatchen mot Höllviken senast och har nu bara två poängs marginal ner till jagande AIK under nedflyttningsstrecket. Minst en seger till lär krävas för att lösa nytt SSL-avtal, men jag tror inte det kommer borta mot Pixbo även om hemmalagets form är sisådär där det bara blivit två trepoängare på de nio senaste matcherna.

Söndag:

Höllviken – Dalen 1: Jag har en känsla av att Höllviken tar den här matchen. Laget vann den så viktiga matchen mot Örebro senast efter uppvisning av Johannes Wilhelmsson som låg bakom alla fem målen, och det var ett viktig trendbrott efter sju raka förluster. Nu kan man slappna av lite mer – och slår tillbaka slutspelsjagande Dalen som blandar och ger, och som har fyra raka bortaförluster.

Thorengruppen – Mullsjö 2: Förlust här och det blir definitivt att Thorengruppen spelar i Allsvenskan nästa säsong. Känslan är att det blir så också – Mullsjö lär vara upptankade av revanschslust efter förlusten mot AIK senast, och är på jakt efter vinnarspåret igen. Det känns som västgötarna kan ge upp hemmaplansfördel i kvarten nu, det är för långt upp, men nog vill man ta med sig en bra känsla in i slutspelet.

Linköping – Sirius 2: Linköping har slagit tillbaka bottenlagen AIK och Thorengruppen senaste matcherna, men känslan är ändå att östgötarnas form inte är lika bra som den var för några veckor sedan. Sirius föll mot Helsingborg senast, men känns ändå i skaplig form och är på jakt efter en slutspelsbiljett – och den motivationen tror jag tror jag räcker för att vinna den här tuffa bortamatchen.

Storvreta – Jönköping 1: Två lag i bra form – men sett på trupperna så är det klasskillnad och det känns som en ganska gjuten etta i den här matchen även om JIK säkert kommer bjuda upp till kamp. Storvreta har dock alldeles för många spelare i för bra form nu för att det ska bli tal om någon förlust på hemmaplan. Serieettan går för seriesegern, det är motivation nog dessutom.

Växjö – Falun 2: Växjö åkte på en stjärnsmäll senast mot Storvreta (2-9), och lär vara revanschsugna. Efter tre raka vinster mot Falun så har man nu två raka förluster, inklusive fjolårets SM-final, mot samma lag och där finns extra tändvätska. Frågan är dock om något av det räcker för att rubba serietvåan, även om dalalagets form är sisådär. Doftar kryss här, men dunkar ändå in tvåan.

Damerna!

Torsdag:

Rönnby – Sirius 1: Rönnby kommer kliva in som en ”dark horse” i slutspelet. Man har slagit både Iksu och nu senast Täby, vinster som inger respekt och som visar att det unga laget kan hota topplagen i enskilda matcher. Sirius åkte på en överraskande 1-5-smäll mot Warberg senast – och förlorar här igen.

Lördag:

Telge – Kais Mora 2: Avståndet upp till nedflyttningsstrecket har vuxit till fyra poäng för nykomlingen Telge som nu möter topplag på rad och som därmed har tufft att äta ikapp gapet. Någon chans mot Kais Mora ska man så klart inte ha. Serieettan har vunnit tio av de elva senaste matcherna och sprutade in hela elva (!) mål senast mot Malmö.

Warberg – Linköping 1: Sista chansen för Linköping känns det som, torsk här och det blir mer eller mindre omöjligt att fixa nytt kontrakt. Vinner man inte mot bottenkonkurrenterna så är det nämligen kört. Linköping har tolv raka förluster – så inget talar för vinst. Warberg är i väldigt bra form och vinner här.

Dalen – Karlstad 2: Svårtippad match, men efter sju sorger och åtta bedrövelser så verkar Karlstad ha vaknat i elfte timmen. Värmländskorna har tagit två raka segrar när det behöver som mest och har därmed lämnat bottenstriden och blandat sig i slutspelsstriden. Dalen har lyft hemma på slutet men har en känsla av att pånyttfödda Karlstad tar den här matchen.

Söndag:

Endre – Täby X: Två formsvaga topplag som möts. Endre, som fått stjärnan Sara Steen skadad, har åkt på fyra raka förluster medan Täby bara vunnit en av de sex senaste matcherna. Lagen ligger fyra och femma i tabellen och bara en pinne skiljer – så vinnaren här skapar sig fördel i kampen om hemmaplansfördel i kvarten. Hur det går? Jag tror det blir kryss.

Malmö – Iksu 2: Iksu är i grym form med åtta raka segrar där man gör en hel del mål, så känslan är att man städar av Malmö också. Skånskorna har förvisso tre raka hemmasegrar, bland annat en straffvinst mot Täby, men det spelar ingen roll – Iksu är helt enkelt för bra för att tappa den här matchen.

Jönköping – Pixbo 2: Jönköping fortsätter att ha det ganska jobbigt och frågan är om slutspelståget gick i och med torsken mot Karlstad senast. Nu får man snarare blicka nedåt, där det bara skiljer fyra poäng ner till Telge. Pixbo är solida, brukar kunna tippa över marginaler på sin sida och tar en ny trea här.

***

Mycket innebandy i helgen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB