Startsida / Inlägg

Hur kommer kvartsfinalerna se ut?

av Jonas Gustavsson

Sista omgången är mer eller mindre betydelselös.
Kampen kring alla streck är avgjorda.
Den enda kampen som är öppen är kampen om tredjeplatsen som Linköping, Pixbo och Växjö gör upp om. En kamp som inte är betydelselös, då en tredjeplats både ger chansen att välja motståndare i kvarten och dessutom ger hemmaplansfördel, men jämfört med en streckstrid så är det inte mycket.
Nej, kvällens spänning består i slutspelsvalen som görs direkt efter att omgången är slutspelad.
Hur väljs det då?
Jag tror att Storvreta väljer Helsingborg. Det känns som ett logiskt val och en matchserie som Storvreta känner att man bör städa av hyfsat komfortabelt.
Falun väljer sedan troligen Dalen. Jo, det är inget bekvämt resschema, men sportsligt tror jag man föredrar det före Mullsjö, Växjö, Pixbo eller Linköping.
Sedan då?
Ja, jag tror att Pixbo och Växjö vinner sina matcher medan Linköping förlorar, vilket gör att Pixbo väljer först och i det scenariot har Linköping och Mullsjö att välja mellan.
Eftersom Pixbo vunnit två raka mot Linköping så är det inte omöjligt att det blir östgötarna man väljer.
Då blir Växjö och Mullsjö kvar, en repris på fjolårets semifinal.
Vi får se, kampen om tredjeplatsen är ju trots allt öppen, men om jag får tippa nu så blir mina kvartsfinaler således:
Storvreta – Helsingborg.
Falun – Dalen.
Pixbo – Linköping.
Växjö – Mullsjö.
Skulle det bli så är ju Storvreta och Falun stora favoriter i sina serier, medan de andra två känns betydligt mer öppna.
Extra krydda i de två sistnämnda serierna är ju att lagen mötts i slutspel nyligen.
Vem mins inte året när Pixbo vann serien och gick in slutspelet mot Linköping, och blev totalt utraderade?
Eller vem minns inte förra vårens semifinalserie mellan Växjö och Mullsjö som var lika het på läktarna som på planen?
Vi får se hur valen blir – men oavsett lär det bli roliga matchserier!

***

Dags att tippa helgens matche och herrarna är först ut!

Lördag:

Pixbo – AIK 1: Pixbo har tredjeplatsen att spela för, AIK har inget att spela för – och det är frågan vad Solnalaget kommer med för lag till Göteborg. Oavsett, det doftar helt klart hemmaseger, Pixbo går både för tredjeplatsen och vill nog ha med sig en seger in i slutspelet efter att ha haft det lite knackigare på slutet.

Växjö – Sirius 1: Dan Johanssons avskedsföreställning i Sirius, en veteran och klassisk center som kommer saknas. Hans sista match är dock betydelselös för Uppsalalaget som missar slutspel – på grund av att Växjö torskade mot Dalen senast. Möjligen att Sirius kan hitta motivation i den besvikelsen genom att få möta just Växjö, men troligen blir det en solid hemmaseger eftersom Växjö går för tredjeplatsen.

Jönköping – Dalen 1: Detta hade potential att bli en avgörande match om sista slutspelsplatsen, men Dalen sopade bort den spänningen genom att vinna mot Växjö och därmed saknar matchen betydelse. Dalen vill nog hitta en bra känsla till slutspelet, men JIK vill nog avsluta snyggt hemma, och kommer säkerligen gå för fullt för att coachen Niklas Pålsson ska få ett värdigt slut i klubben. Känslan säger etta.

Örebro – Mullsjö 2: Örebro har fixat nytt kontrakt, det stora målet i år, och det finns en uppenbar risk för baksmälla här. Att man inte orkar fokusera om. Mullsjö har inget att spela för egentligen, mer än att i så fall bli femma i tabellen, men det är mest av akademiskt intresse – men tror ändå västgötarna tar den här matchen, av någon anledning.

Falun – Linköping 1: Falun har en teoretiskt chans att nå förstaplatsen, men inte i praktiken med tre poäng och en massa mål upp till Storvreta. Jag tror dock inte att Falun slappnar av för det, man har brottats med formen ett tag och letar efter flytet i spelet, och man lär ta varje chans man har att tugga igång spelet. Blir en etta här.

Thorengruppen – Höllviken 1: Två lag som blickar mot nästa säsong. Höllviken har säkrat kontrakt, redan tackat av coacherna Vidar Jonsson och Ola Persson på hemmaplan och har en tuff bortaresa för en betydelselös match – med de förutsättningarna blir det ingen vinst här. TTG, klara för Allsvenskan nästa säsong, vinner.

Storvreta – Helsingborg 1: Pisk av Mullsjö i tisdags, första förlusten på evigheter, så nog lär Storvreta vara revanschsugna. Man vill nog ha med sig en seger in i slutspelet och lär gå hyfsat hårt här – och jag tror också att man vinner. Det här kan ju dessutom mycket väl vara en försmak på ett kvartsfinalmöte.

Damerna!

Söndag :

Malmö – Endre 1: Med tanke på Endres sviktande form, och att Malmö jagar slutspel, så är det inte alls omöjligt att skånskorna – som föll tungt mot Jönköping senast – tar en trea här. Fixstjärnan Ellen Rasmussen kliver fram (igen) för hemmalaget, tippar jag. Endre har en fjärdeplats att spela för och har ett bättre lag, men känslan säger Malmö.

Pixbo – Rönnby 1: Oväntad skrällförlust mot Warberg senast för Pixbo som därmed tappade tredjeplatsen i tabellen och fick se Iksu smita förbi. Kan man förlora igen? Tveksamt, även om Rönnby är ett lurigt lag som jagar fjärdeplatsen i tabellen. Nej, Pixbo tar detta.

Telge – Dalen 1: Två lag med väldigt mycket att spela för där Telge jagar nytt kontrakt och där Dalen jagar en slutspelsbiljett. Båda lagen kommer från skrällpoäng, där Telge vann mot Endre och där Dalen fick med sig en pinne mot Täby, så det är två lag i spännande form. Magkänslan säger att Telge tar detta.

Kais Mora – Warberg 1: Skrällseger mot Pixbo senast vilket mer eller mindre säkrade nytt kontrakt, men Warberg orkar inte skrälla en gång till, inte borta mot serieettan Kais Mora som är i kalasform. Dalalaget tar en solid seger. Noterbart: Anna Wijk gjorde inte (!) poäng senast, i en match hon spelade hände det senast i november 2012 sett till grundserien (hon missade några matcher i början av den här säsongen).

Iksu – Linköping 1: Iksu vann först efter sudden mot Sirius senast men det räckte för att avancera till andraplatsen i tabellen eftersom Pixbo förlorade. Iksu tappar inte poäng en gång till, och kommer ta en klar – ja, det kan rinna iväg – vinst mot redan nedflyttningsklara Linköping. Speciellt möte för LIBK-coachen Andreas Harnesk som ställs mot laget han ledde till guld ifjol.

Täby – Jönköping 1: Det är lite svårt att bedöma Täbys form, men man går ju bättre än Endre i alla fall vilket gjort att man nog lägger beslag på den där fjärdeplatsen till slut. Med all den offensiva ”fire power” man har, och med Matilda Sjödin tillbaka, borde man vinna komfortabelt mot JIK som jagar nytt kontrakt, men tror det blir en ganska tajt match. Täby vinner dock till slut.

Karlstad – Sirius 2: En miserabel säsong totalt sett, men Karlstad har häng på slutspelsplatserna fortfarande och kan man slå Sirius så blandar man sig in i kampen på allvar. Det blir dock svårt att vinna här, Sirius känns betydligt mer stabila och kommer från en skrällpoäng mot Iksu. Drar in en tvåa.

***

Mycket innebandy i helgen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB