Startsida / Inlägg

Sparkar och nyanställer – tjänar flera miljoner

av Björn Barr

En sur stank spred sig på internet i morse. Tidningen Dagens Arbete har nämligen avslöjat att flera svenska bemanningsföretag utnyttjar en lucka i reglerna för omställningsstöd. På två år har Lernia, Proffice-koncernen och Manpower tjänat miljonbelopp på att bolla anställda mellan egna bolag. Och de som står för notan är de anställda själva.

Låter det krångligt? Det är det också. Men vi tar det från början: 2004 instiftades Trygghetsfonden TSL. Tanken är att LO-medlemmar ska kunna få hjälp av en jobbcoach om de blir varslade för att snabbt hitta nya jobb. Företagen som erbjuder omställningsstöd får 20 000 kronor per person som de hjälper. Pengarna kommer från de anställda själva. I samband med att avtalet tecknades avstod nämligen privatanställda arbetare från en del av framtida löneökningar till förmån för Trygghetsfonden.
Hänger du fortfarande med? Bra.

Flera hundra bemanningsanställda har de senaste två åren snurrat fram och tillbaka.
Flera hundra bemanningsanställda har de senaste två åren snurrat fram och tillbaka.

Det är nu snurren börjar. Lernia, Manpower och Proffice är nämligen inte bara bemanningsföretag. I deras koncerner ingår också företag som sysslar med jobbcoachning och omställningsstöd. Den som blir varslad från ett bemanningsföretag kan alltså få coachning av ett företag som ingår i samma koncern. Om bemanningsföretaget efter kort tid återanställer den varslade, har koncernen alltså tjänat 20 000 kronor utan någon större arbetsinsats.

För bemanningsföretagen finns det betydligt mer att hämta ur Trygghetsfonden än 500 kronor.
För bemanningsföretagen finns det betydligt mer att hämta ur Trygghetsfonden än 500 kronor.

Enligt en intern rapport från TSL som Dagens Arbete har kommit över är det vanligt med så kallad koncernintern omställning hos ovan nämnda bemanningsföretag. Framförallt hos statligt ägda Lernia. De senaste två åren har de omställt 426 personer internt. Det betyder 8,5 miljoner kronor i extra pengar till företaget. TSL skriver i sin rapport att upplägget är ”Tveksamt rent principiellt. TSL-systemet tillåter inte att en juridisk person får omställa sig själv. Det ter sig rimligt att denna regel också borde gälla koncernförhållanden.”

I Dagens Arbetes artikel målar man upp ett exempel på hur det kan gå till: Du är anställd på Lernias bemanningsföretag och jobbar som inhyrd på en fabrik. Fabrikens ägare ser tecken på lågkonjunktur och vill minska arbetsstyrkan. Han säger upp avtalet om dig med Lernia, och Lernia i sin tur säger upp dig på grund av arbetsbrist. Då kopplas Lernias omställningsföretag in för att coacha dig till nytt jobb. Men efter bara några veckor anställs du av Lernia igen. Du får en visstid på tre månader, kanske för att åter igen jobba på den fabrik som tidigare hyrde in dig. Då har Lernia fått 20 000 kronor ur omställningsfonden, och kan samtidigt visa att omställningsföretaget gjorde ett bra jobb. I statistiken redovisas nämligen att du omställts till ”nytt jobb”.

Den 26 november ska TSL:s styrelse diskutera frågan. Förhoppningsvis tar de det enda rimliga beslutet och begränsar möjligheten för bemanningsföretag att tjäna pengar på att varsla anställda för att sedan nyanställa dem.
Det är både ett cyniskt upplägg och ett onödigt slöseri med Trygghetsfondens medel.

Läs hela granskningen här.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB