Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för February 2010

- Sida 1 av 5

(KD) öppnar för Natoutredning – men (C) säger nej

av Johanna Melén

Efter debatten öppnade Carl Bildt för en utredning om konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap under nästa mandatperiod. Det är Folkpartiet som driver frågan, men vad tycker C och KD?

– Vi har inte tagit något initiativ till någon utredning. Vi tycker att det läge vi har i dag fungerar väl för oss, säger Holger Gustafsson (KD) till Aftonbladet.

Men:

– Det är ju alltid bra att veta vad saker och ting kostar och vad det kräver.

Så vilken är KD:s inställning till en eventuell Natoutredning nästa mandatperiod?

– En viss öppenhet. För om övriga vill utreda så tror jag inte att Kristdemokraterna är emot det. Men det är sådant jag måste förankra i partiet, säger Gustafsson.

Men alla övriga är inte med. Centerpartiets Kerstin Lundgren säger nej:

– Det här bygger på att det ska finnas en bred samsyn. Vi är inte beredda att gå in i en Natodiskussion som skulle basera sig på ett block eller en majoritet som inte är stor i Sveriges riksdag.

Men är det tänkbart att alliansen går till val på att utreda ett svenskt Natomedlemskap?

– Jag tror inte det kommer vara aktuellt för alliansen att driva det som fråga.

Ser du det som uteslutet?

– Ja jag ser det som uteslutet.

Rättelse

av Johanna Melén

En rättelse: Holger Gustafsson (KD) bar inte en prickig slips i dag. Vid närmare granskning var den blommig, mot en vit- och blårutig skjorta. Jag ber om ursäkt för tidigare felaktiga uppgifter.

Bildt välkomnar Natoutredning

av Johanna Melén

Folkpartiet vill utreda ett svenskt Natomedlemskap. Ok för mig, sa Carl Bildt på en pressträff efter den utrikespolitiska debatten i riksdagen. I varje fall skulle man kunna titta på de ekonomiska  konsekvenserna av ett medlemskap.
– Jag skulle inte ha något emot att man utredde detta och tittade på konsekvenserna, sa Bildt.
– Men det ligger inne i nästa mandatperiod.
Vad säger (C) och (KD)? När jag pratade med Centerpartiets Kerstin Lundgren i går var Natofrågan inte aktuell för regeringen, enligt henne.

Regeringens inställning till Nato var inte minst socialdemokraten Urban Ahlins huvudpoäng i dagens debatt. Carl Bildt sammanfattade själv debatten med att detta var dagen då Hans Linde (V) korades till de rödgrönas talesperson i utrikesfrågor. Detta, att skrämmas med kommunistspöket, kommer det bli mycket av fram till valet i höst. Minns Carl Bildts lilla vers: ”Kanske blir det mer Linde (V) än det blir Ahlin (S). Kanske blir det mer Ohly (V) än det blir Sahlin (S).”

En nyhet i årets utrikesdeklaration var att Carl Bildt nämnde den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. För att visa vilken vikt regeringen lägger vid hans frigivande, förklarade Bildt efteråt. I övrigt fortsätter den tysta diplomatin.

”Chavez skulle ha applåderat”

av Johanna Melén

Kerstin Lundgren (C) tycker att det låter som om Urban Ahlin (S) i mångt och mycket tycker samma som regeringen i utrikespolitiken. Den som sticker ut bland de rödgröna är Hans Linde och hans vänsterparti. Mer rött än grönt. Chavez med flera skulle nog ha applåderat, säger Kerstin Lundgren.

Hon får medhåll av Fredrik Malm (FP). En klar vänstervridning är beskedet från oppositionen efter dagens debatt, enligt Malm. Även han lyfter fram Hugo Chavez, Venezuelas röde president. Dagens vinnare, säger Malm.

Sverige + Nato = Vapenbröder?

av Johanna Melén

Urban Ahlin (S) igen. Han säger att Carl Bildt undviker att svara på frågor. Hur är det med regeringens inställning till Nato? Folkpartiets linje, eller övrigas som gäller? Inga svar, det bara vevas från talarstolen, säger Ahlin.

Och vad menar han, Ahlin, med att regeringen ”fjäskar för Nato”? Carl Bildt har helt nyligen skrivit en debattartikel tillsammans med Natos generalsekreterare. Artikeln avslutas med: ”We are brothers in arms”, vapenbröder. Vad är det om inte fjäsk? undrar Urban Ahlin.

Bildt: Vi fjäskar inte för Nato

av Johanna Melén

Carl Bildt igen. Några sista ord denna dag. Han svarar på Urban Ahlins (S) anklagelse om att regeringen ”fjäskar för Nato”. Det är inget fjäskande, säger Carl Bildt. Regeringens Natopolitik är ett uttryck för ansvarstagande för allas vår säkerhet.

KD: För lite etik och moral i världen

av Johanna Melén

Holger Gustafsson har en prickig slips. Piggar upp hans i övrigt ganska entoniga framförande. Brist på personlig etik och moral, säger Gustafsson. När denna brist sprider sig över världen drabbar det oss alla. Eftertanke och inre kompasser efterfrågas.

Folkpartiet vill med i Nato

av Johanna Melén

Nu dags för Nato. Folkpartiet vill vara med. FP vill utreda ett medlemskap. Så var det sagt också.

Och så en liten attack på oppositionen. Göran Persson, på sin tid, höll V och MP utanför regeringssamarbetet, mycket på grund av utrikespolitiken. Vad händer i höst om de rödgröna vinner makten?

Är det Vänsterpartiets EU-utträdeslinje som gäller, Miljöpartiets frihandelsmotstånd eller vad? Undrar Fredrik Malm och får lätta applåder. Nu dags för siste man, Kristdemokraternas Holger Gustafsson.

”Alliansregeringen först att leva upp till 1-procentsmålet”

av Johanna Melén

Nu är det Fredrik Malm, Folkpartiet. Gör debut i sammanhanget. Malm har efterträtt Birgitta Ohlsson  som partiets utrikespolitiske talesperson (sedan hon utsetts till EU-minister).

Lite Iran, Haiti och vikten av högt bistånd. Alliansregeringen är faktiskt den första i Sverige som under en hel mandatperiod lyckats leva upp till enprocentsmålet, säger Malm och är stolt.

Carl Bildt skriver sms, eller något liknande.

Sida 1 av 5