Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Bara ambitioner kvar åt Reinfeldt?

av Johanna Melén

I dag en milstolpe i 2010 års valrörelse: 11.16 tar alliansen tvärbanan från Gullmarsplan till Liljeholmen och Färgfabriken för att presentera valmanifestet. Där ska korten på bordet. Det mesta vet vi redan. Under veckan har framförallt ”regeringens små” fått sitt.

Sänkt skatt på pension och mer till äldreomsorgen till KD och Göran Hägglund. Pengar till företagen, en ny miljöbilspremie och ambitioner om sänkt restaurangmoms till Maud Olofsson och Centerpartiet. I går, på en kexfabrik i Västsverige fick slutligen Jan Björklund och Folkpartiet sina älskade lärlingsanställningar och andra satsningar för att skaffa jobb åt unga.

Det som ska presenteras i dag borde alltså vara Moderaternas del av kakan. En inte alltför avancerad gissning är att det kommer handla om sänkt inkomstskatt, höjd gräns för statlig skatt och ytterligare sänkt skatt till landets pensionärer – när ekonomin tillåter.

För alliansen har delat upp sina vallöften i två olika sorter: Skarpa förslag (som lärlingsjobb – eller var det en ambition? – företagssatsningar, bättre äldreomsorg och 2,5 miljarder i sänkt pensionärsskatt) och reformambitioner. De skarpa förslagen gäller för 2011 och kan, enligt Anders Borg, uppgå till 10 – 11 miljarder kronor. Flitiga kollegor har räknat ut att dessa miljarder redan gått åt. För Moderaterna återstår alltså bara reformambitioner. Miljarder som kan rulla om finanserna är på topp – och tidigast år 2012.

Men det passar kanske Fredrik Reinfeldt ganska bra. Tillsammans med Anders Borg vill ju han framstå som Sverigebäst i ansvarstagande för allas våra pengar. Och för att ingen ska missa budskapet nöjer man sig i dag inte med en partiledarträff i Liljeholmen. Några timmar senare håller just Anders Borg egen show i riksdagen där han sätter siffror och ger raka svar på regeringens valmanifest. Det känns som om det behövs. För det här med skarpa förslag och ambitioner är inte helt lätt att hålla isär. Hänger väljarna med?

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB