Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Löftet: Skatteambitioner för 25 miljarder

av Johanna Melén

Ibland är politiken ett lättlagt pussel. Det blev som redan konstaterat, reformambitioner kvar åt Moderaterna: sänkt inkomstskatt (i form av ett femte jobbskatteavdrag), högre gräns för statlig skatt och ytterligare sänkt skatt för landets pensionärer. Skattesänkarambitionen består av 24,7 miljarder där även sänkt restaurangmoms ingår. ”Vi är noga med orden”, sa Fredrik Reinfeldt från den direktsända presskonferensen i södra Stockholm. Reformambitioner, inte vallöften alltså. Ska bli intressant att se hur Mona Sahlin kommer att tackla ordvalen när hon är först ut i SVT:s partiledarutfrågning i kväll. Den senaste tiden har hon ju hävdat att allianspartierna tillsammans vill sänka skatter för nära 100 miljarder de kommande fyra åren. Nu säger verkligheten att det blir knappt 25 miljarder att kritisera. Sahlin gläds säkert ändå. Hon vill att valet ska handla om skattesänkningar mot välfärdssatsningar. I kväll kommer hon köra så det ryker på temat. Regeringens ambitioner lär i alla fall hon ta för sanningar.

valmanifest.JPG

I väntan på storken följde jag det hela från soffan.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Tobias Johannesson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB