Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Ett ickebesked och två halva löften

av Johanna Melén

Samlad, lugn men inte särskilt sprudlande. Så var Mona Sahlin i SVT:s partiledarutfrågning ikväll. Hon borde ha gett något klart besked i någon av de frågor där de rödgröna fortfarande är oense. Mest har de rödgrönas ”skatt på förmögna” diskuterats. Fyra miljarder ska in – oklart hur. Beskedet, för ett sådant kom faktiskt, var att vi får vänta i två år till på svaret om de fyra miljarderna. Sahlin tryckte på att frågan måste utredas ordentligt, i dialog med näringslivet. Det hon lovade var en begränsningsregel så att ”normala löntagare” i ”normala hus” inte ska drabbas. Vad som är ”normala hus” ska också utredas.

Två halva besked gavs i alla fall inför det gemensamma rödgröna valmanifestet som väntas inom kort: Sänkt tjänstemoms verkar inte vara uteslutet och ett slutdatum för svenskt militärt utträde ur Afghanistan kan det bli besked om.

Lite pinsamt var det att Sahlin inte kunde svara på frågan hur mycket de rödgröna vill höja dagersättningen i a-kassan till. Hon kunde inte heller tvärsäkert säga hur hög högsta dagersättningen är med nuvarande regler. Med tanke på att hon redan tidigt i rollen som S-ledare lovade 80 procent av lönen till fler arbetslösa borde hon ha bättre koll på de egna förslagen, kan man tycka.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Tobias Johannesson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB