Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Samma opinionsläge som 2006

av Johanna Melén

Det svarta kaffet i vrångstrupen i det sahlinska hemmet i morse? Enligt senaste Sifo leder alliansen med 7,6 procentenheter över de rödgröna (51,5% mot 43,9%. Mätningen gjordes 16-19/8).

Jag gick till historien och Sifos mätserie från sist, augusti 2006. Det såg nästan likadant ut. I den mätning som gjordes 14 – 17/8 2006 fick alliansen 51,6 procent mot de rödgrönas 44,5. En ledning med 7,1 procentenheter. Därefter planade den stora skillnaden ut. Redan i nästkommande augustimätning hade alliansens ledning krympt ihop till ynka 0,3 procentenheter. Valet vann alliansen sedan med ca 2 procentenheter.

Mycket kan ännu hända. Men det gäller att göra och säga rätt saker.

Hörde Mona Sahlin i SR:s ”God morgon världen”I morse. Hon pratade välfärd och hänvisade till hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg resonerade på temat långt före de nya Moderaternas tid. På samma sätt som hon i sitt sommartal citerade ur en bok skriven av Reinfeldt för en herrans massa år sedan. Reinfeldt skrev: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”.

Sahlins budskap: I dag uttrycker han sig annorlunda, men tycker i själva verket likadant.

Tror väljarna på det? Jag tror inte det. Det vore nog klokare av Mona Sahlin att angripa Fredrik Reinfeldt av i dag. Alla kan ju ändra sig och Reinfeldt verkar ha övertygat en stor del av väljarna om att det är just det han har gjort.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB