Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Skräckpropaganda lika röd som blå

av Johanna Melén

Valstugorna hade knappt hunnit invigas förrän storbråk drog i gång mellan huvudmotståndarna.

– Ren och skär lögn! utbrast en irriterad och upprörd Fredrik Reinfeldt om Socialdemokraternas nya kampanj där man räknat samman alla alliansförslag som finns om möjliga skattesänkningar nästa mandatperiod och kommit fram till summan 92,5 miljarder i sänkta skatter. Dessa mastiga skattesänkningen skulle, enligt (S), ske genom massuppsägningar i välfärden. Omkring 100 000 sjuksköterskor, lärare, poliser och andra samhällsbärare skulle få sparken. Hilfe! Skräckpropaganda när den är som… mest valfebrig.

Man kan faktiskt ha viss förståelse för Reinfeldts reaktion. För ingen tror väl på allvar att alla fyra allianspartier kommer att få igenom alla sina önskemål på skatteområdet de kommande fyra åren (lät snarare tvärtom när Anders Borg lekte Gunnar Sträng i går).

Men metoden att måla fan på väggen är vare sig särskilt ny eller särskilt röd. Den som minns hösten för ett år sedan kanske också minns en rapport från alliansen där man lite enligt konceptet ovan slog samman de enskilda budgetmotionerna från S + V + MP och drog slutsatsen att en gemensam rödgrön politik skulle leda till omkring 140 000 i lägre sysselsättning på lång sikt. Till alliansens försvar bör sägas att man i sin granskning kom fram till ett slags, visserligen hypotetiskt, genomsnitt av de tre partiernas förslag.

Gangsterkalkyl brukar sådant här kallas, sa Thomas Östros.

Det enda man kan hoppas är att väljarna tar denna skräckpropaganda men några nypor salt och inser att det är valrörelse just nu.

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB