Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Med en sverigedemokrat i debatten

av Johanna Melén

Nykomlingen Johnny Skalin höll tyst tills det var hans tur i talarstolen. Han tog inte debatten med socialdemokraten Östros om Rut-avdraget (Skalin för, Östros mot) eller med Folkpartiets Hamilton om ”pensionärsskatten” (Skalin vill sänka skatten för pensionärer mer än regeringen). När han väl klev upp bredvid talmannen som Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson förvandlades budgetdebatten till en debatt om invandring. För enligt Skalin skulle det mesta i Sverige bli bättre rent ekonomiskt om färre människor kom hit från andra länder.

Sedan följde totalsågning från proffs som Borg, Östros, Valtersson och Andersson. Skalin var nervös, kom av sig, sa fel och i kommentarerna på nätet åkte skämskuddar fram och skadeglädjen var stor. Skalin stod ensam där och var den nybörjare han också är. Men även om han rent retoriskt förlorade dagens debatt så var han efteråt säkert ganska nöjd. Den årliga debatten om regeringens höstbudget hade blivit en debatt om invandring.

För övrigt kan man anta att Thomas Östros vid det här laget avskyr begreppet reformambition. I valrörelsen anklagade han Anders Borg för att vilja sänka skatten i stället för att satsa på jobb och välfärd. Det där tog aldrig riktigt eftersom regeringens skattesänkningar bara var reformambitioner – alltså något som kan komma att genomföras i en framtid då svensk ekonomi så tillåter. Exakt när ambitionerna kan bli verklighet fanns det inget definitivt svar på heller i dag, då Anders Borg presenterade sin budget. Men det lutar åt slutet av mandatperioden och kanske är det så att debatten inför nästa val blir mer i Östros smak än den debatt som varit nu. För då ska ambitionerna ha blivit till skarpa förslag, mer tacksamma att attackera.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB