Startsida / Inlägg

Berlins 5 bästa sommarupplevelser

av Johanna Paues, Berlin
johannapauesdarlington-berlin-1140

Det händer så mycket kul här just nu. Varje dag ser jag plakat och facebooksevents om open airs, glassiga modepartaj, balla matmarknader, knäppa festivaler och gatufester. Jag hinner tyvärr inte med någon av dem.  Dels för att jag är en småbarnsmorsa i allmänhet – you know the drill – men också för att vi är mitt uppe i en flytt.

Vi har bestämt oss för att låta vår vardag hädanefter utspela sig i Sverige. För att vara närmare familjen och få det där berömda pusslet att gå ihop lite bättre – men också för att vi plötsligt kände att vi stod vid någon slags livsvalsgräns (tydligen brukar den där känslan ofta kommer runt sju år på ett ställe – någon annan som känner igen sig i det?). Ska vi satsa på Tyskland eller inte? Ska det här vara vårt hemland framöver och Sverige bara en semesterort vi har lite extra anknytning till?

Vi gick på magkänslan och svarade nej på båda frågorna. Nu när Berlinäventyret gått över till vardag kändes det helt enkelt viktigast att vara nära de vi älskar allra mest. Dessutom, hur härligt Berlin än har varit att leva i så har det många gånger inte varit helt lätt att  – utan det där nätverket som kommer av att man har en stor familj och vänner sedan barnsbenen omkring sig  – få ihop livet med två små barn, eget företag och en pilotman som flyger kors och tvärs över hela jorden hela tiden.

Bloggen då? Äsch, så lätt blir ni inte av med mig! Efter sju som Berlinreporter, Berlinbloggare, Berlinexpert och allmän Berlinälskare finns det ingen stad jag kan så bra som den här och jag kommer att ha många anledningar att åka hit stup i kvarten även framöver. I jobbet förstås, men också för att tanka den där Berlinatmosfären jag blivit så beroende av. Så bloggen lever vidare och kommer att fortsätta ge er tips och sköna nyheter ett bra tag till.

Berlin är min plats på jorden, så är det och så kommer det att förbli. Och på tal om det…

Här har ni mina fem bästa sommarupplevelser i Berlin.

1. Att sitta på en bohemisk utomhusbar, lyssna på livemusik och dricka öl, öl, öl. Holzmarkt och Krunker Kranich är exempel ställen med rätt atmosfär.

3. Att hänga i Mauerpark en hel söndag. Snacka med folk, gunga, kolla på när muren målas om av alla grafittikonstnärer, shoppa lite, gå på utomhuskareoken. Mauerpark om söndagarna är verkligen ett mycket, mycket, mycket speciellt ställe. Tänk att det för bara några årtioneden sedan var en fruktad ingenmansplats.

mauerpark

3. Cykla genom stan. Helst en tur som går både längs med Karl-Marx-Allee, med sin tjusiga DDR-estetik, och genom pittoreska kvarter, till exempel de runt Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg. Eller varför inte längs med muren?

Berlin_cykla_East_SIde_Gallery

4. Att ta en kall öl (mycket öl blir det) på balkongen med min man, efter att barnen somnat och med sorlet från vår übermysiga gata under oss. Åh, vad jag kommer att sakna Niederbarnimstrasse. Finaste gatan i hela staden.  Med bästa gatukonstväggen dessutom.

nyttpaniederbarnimstrasse-1024x682

5. Att äta riktigt god mat, och gärna utomhus. Berlin Food Stories-Per sa för inte så länge sedan i en intervju jag gjorde med honom att fokuset i Berlin snabbt gått från party till mat. Det stämmer verkligen, herregud vad mycket härliga matmarknader och kul matevents det finns nu. Bite Club, Streetfood Thursdays i Markthalle Neun (dock ofta för fullt nuförtiden), Breakfast market och Neue Heimat. För att bara nämna några.

markthalleneun
Vilka är era sommarfavoriter i Berlin?

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB