Startsida / Inlägg

En sagolikt god frukost i Friedrichshain

av Johanna Paues, Berlin
haferkater1

Efter sju år i Berlin är jag inte längre superpepp på den klassiska äta-ute-frukosten som serveras här. Alltså ett stort fat med massor av godsaker på som frukt, kvarg, pannkakor, salami och ostar. Tro mig, hur härligt det än låter – man kan tröttna på konceptet.

Därför blir jag alltid himla glad när det dyker upp någon ny, härlig frukostvariant i Berlin, och såklart ännu mer förtjust när stället som serverar den visar sig ligga i min favoritstdsdel, Friedrichshain.

Haferkater är ett relativt nyöppnat hål i väggen på Boxhagenerstrasse som serverar gröt gjord på havregryn. Det kan verka  trist, men jag lovar – jag har aldrig någonsin i mitt liv ätit en så god gröt. Jag visste liksom inte ens att vanlig jäkla havregrynsgröt kan bli så god? Fascinerande!

haferkater2

Hemligheten är tydligen att de maler sina egna havregryn och sedan kokar gröten så varsamt att den blir alldeles len. Sedan tillsätter de massor av godsaker förstås, som frukt, bär, nötter och honung. Bra råvaror och gröt kokad med kärlek, folks. Det är det som gäller.

En stor portion kostar 3 euro och jag kommer helt klart att gå tillbaka många gånger. Testa ni med! Lätt värt en omväg även om man inte bor i Friedrichshain. Det går även att få med sig gröten i någon slags take away-bytta.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB