Back from a turkey in Turkey

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Hepp, sena mars bjöd på några semesterdagar i självaste Turkiet. Rejält trevligt, och rejält gott att käka. Återkommer inom kort, men den här godbiten kan kanske locka smaklökarna att vattnas? Det vita köttet, bitarna i mitten med inslag av paprika, är inget mindre än kalkon, en bit turkey in Turkey (ursäkta göteborgaren)

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 14.07.36

 

Helige Patricks dag är nära

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

På tisdag (17/3) firas S:t Patrick’s day över hela världen, särskilt på Irland och överallt annanstans där det finns irländare. Till exempel i Stockholm. Men faktum är att firandet tjuvstartar i Stockholm redan på söndag. Mat och dryck lär flöda. Särskilt Guinness.

Här ett pressmeddelande från Carlsberg:

Firandet av St. Patrick’s Day växer i Sverige

Den 17 mars firar över 70 miljoner människor runt om i världen St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag. St. Patrick’s Day är en högtid som växer för varje år, vilket man även kan se i Sverige. I Stockholm anordnas för tionde året i rad en stor parad, i år ledd av artisten Kevin Walker, och givna mötesplatser är landets irländska pubar där man kan lyssna på livemusik och njuta av en Guinness – den klassiska stouten som har en självklar plats i firandet. Över 13 miljoner pints Guinness serveras världen över denna dag.

St. Patrick’s Day firas till minne av Irlands apostel och skyddshelgon Saint Patrick. Det årliga firandet sträcker sig över sex kontinenter och till traditionen hör parader med sång och dans. Man ska helst vara grönklädd från topp till tå, annars säger seden att vem som helst får nypa en. På många platser lyser man även upp ikoniska byggnader och konstverk i grönt, exempelvis Globen i Stockholm, Colosseum i Rom och Niagarafallen färgas knallgrön.

Stor parad i Stockholm söndagen den 15 mars
I år tjuvstartar firandet redan på söndagen den 15 mars då den stora paraden genom Stockholm äger rum. Paraden utgår från Kungliga biblioteket i Humlegården. Samlingen startar kl. 13.00 då de som vill erbjuds ansiktsmålning och man kan fixa till det sista på sin outfit med en hatt, flagga eller ballong. På plats finns Kevin Walker som kommer att leda paraden som Grand Marshall. Paraden avgår k.14.00 till tonerna av Stockholm Pipe Band och avlutas på Kornhamnstorg i Gamla Stan. Där fortsätter firandet med irländsk dans, mat och musik på lokala pubar.

 

Lena bakar bästa bullarna

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Bull-SM avgjort: Lena från Kävlinge bakade Sveriges godaste bulle 2015

Tidningarna Bakat & Gott och Hemmets Journal utlyste i höstas tävlingen Bull-SM. Fler än 400 bidrag anmäldes och nu är vinnaren korad: Lena Cartner från Kävlinge bakar Sveriges godaste bulle! Enligt juryn en karlspaderdröm med smak av nötter och frisk citron.

Juryns motivering för att utse Lena Cartner till Svensk Mästare i Bullbak lyder:

”Lena har bakat en bulldröm! Luftiga och delikata av en väldigt bra deg. Fyllningen får ett extra lyft av både hasselnötter och citron.”

Hela 10-i-topplistan med recept på Sveriges godaste bullar finns i nya numret (nr 2) av Bakat & Gott.

Skärmavbild 2015-03-10 kl. 13.33.57

Mer Fävik och en dos Gastrologik

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Årets Bästa Restaurang

Årets Bästa Restaurang ger en helgjuten restaurangupplevelse i världsklass och en bländande matupplevelse i internationell mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matbedömningen. Med utmärkelsen Årets Bästa Restaurang premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi och restaurangkultur just nu.

Fäviken Magasinet, Järpen

För att ha skapat en fullfjädrad gastronomisk tidsmaskin, som inte bara tar oss tillbaka till det bästa av där och då, över det mest njutbara här och nu till det som håller också i ett utmanande framöver – och för att med sällsamt snille lyckas slå en brygga mellan dåtid, nutid och framtid i en förtrollande paketering i yppersta världsklass.

••••

Årets Matupplevelse

Årets Matupplevelse är tillsammans med Årets Bästa Restaurang White Guides förnämsta utmärkelse. Den ges till en restaurang som presterar en annorlunda, fantastisk matupplevelse i mästarklass och allt sammanvägt en strålande restaurangupplevelse. Med utmärkelsen Årets Matupplevelse premierar White Guide en frontlinje i svensk gastronomi just nu.

Gastrologik, Stockholm

För att med alla sinnen på rätt våglängd navigera genom producenternas ymniga råvaruvärldar i kompromisslös jakt på det allra bästa från mark, skog och vatten – och i en lika känslig som radikal matlagning förvandla håvorna till en storslagen fest för öga och gom med smaker och aromer i perfekt pitch.

Fäviken tog hem det

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

WHITE GUIDE: Över 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm idag den 9 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger presenterar vi i år 598 restauranger i årets upplaga av White Guide. Fler än någonsin.

Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2015 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. De fick även Servicepriset. Årets Matupplevelse får man på Gastrologik i Stockholm. Koka i Göteborg blev Årets Stjärnskott. Även Årets Ölupplevlse, Kaffeupplevelse och det nya fiskpriset Merroir Award gick till Göteborg. Den lilla franska krogen utanför Malmö Restaurant Ambiance fick priset Värt en resa.

Vi har fått upp ögonen

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Ja, nu har vinden vänt. Uppenbarligen. Och det var på tiden. Jag tänker då inte på ökningen i sig utan orsaken – att vi väljer mer ekologiskt och lite dyrare livsmedel, vilket sannolikt gör att djurhållningen blir lite bättre.


Uppsving för försäljningen av mat och dryck

Livsmedelsföretagen – 2015-03-04 09:29 CET

 

Den svenska livsmedelsindustrin uppvisar den starkaste försäljningsökningen på över fyra år och det är konsumenternas sug efter lite dyrare livsmedel i premiumsegmentet som driver utvecklingen. Hit hör ekologiska livsmedel, som livsmedelsproducenterna ser som den starkaste konsumenttrenden just nu. 

– Vad vi ser är ett tydligt trendbrott. År av lågprisfokus har gett vika för ett ökat intresse för smak, kvalitet och hälsosammare alternativ. Allt fler konsumenter tycks villiga att köpa lite dyrare livsmedel, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

En god gris

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Häromveckan, på Alla hjärtan dag för att vara mer exakt, lånade jag ut min vilja att laga mat till Boss och en tjusig middag.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 13.40.25

Jag fick fria händer att sätta ihop en meny och det var inga konstigheter med för- och efterrätt (en slät soppa på avkok från bakad lök, rostade champinjoner och blomkål spetsat med sherry och grädde samt en chokladkaka) men däremot velade jag som få om huvudrätten. Jag tänkte mig hjortfilé med rosépeppar och enbär, men ville helst göra en porchetta, eftersom det är lite roligare pyssel med den. Men, idealköttet till en porchetta är ju fläskkarré och det känns ju lite billigt i sammanhanget. Inte så tjusigt att komma dragandes med en gris på kalas. Men efter att ha stött och blött det hela med Fotobjörnen kom jag (eller vi, rättare sagt) fram till att om man gör en porchetta på vildsvin så blir det okej som festmat. Och så blev det. Och så här såg den ut:

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 13.40.02

Kryddningen och stektiden blev rejält bra, men en sak jag missbedömde var vildsvinets brist på fett. Eller säg så här, nästa gång jag gör en porchetta på vildsvinskarré så ska jag fylla på med lite bacon eller sidfläsk. Med kappa.

Bärkehallen kan man lita på

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det var länge sedan jag såg ett så här fint pris. Och jag fick åka ända till Söderbärke i södra Dalarna för att hitta det (och för tydlighetens skull ska tilläggas att det också var sportlovet som gav tillfället). Så trots att Leksand vek ner sig mot Skellefteå så blev det en lyckad semester. 7 kg prima Cheddar ligger nu i min kyl. Men jag fattar fortfarande inte varför Kvibille har slutat sälja sin cheddar i hel bit, jag saknar de tjusiga kubbarna.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 10.31.22
Sida 4 av 41
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB