Härlig helig vrede

Såg ni Aktuellt i går? Kerstin Hessius! Som hon gick genom rutan, vd:n för tredje AP-fonden!

Det är verkligen helt nya personer som tar plats i offentligheten nu – experterna, de där som egentligen har haft mycket makt i vårt samhälle hela tiden men som så länge allt rullar på varken hörs eller syns.

De första veckorna dominerades ju helt av vår statsepidemiolog Anders Tegnell. Lite fyrkantig till sitt sätt, uppenbart ovan att kommunicera med människor som inte vet skillnaden mellan bakterier och virus men också till synes helt trygg i sin yrkesroll. Hans resonemang har ofta haft luckor som öppnar för van-, fel- eller övertolkningar men jag tycker nog att han har blivit bättre med tiden.

Tegnell fick snart uppbackning av en av sina företrädare, Johan Giesecke. Han är mer tillbakalutad i sin kommunikation, ibland på gränsen till raljant, men lika säker som Tegnell på sin sak. Jag undviker vanligtvis könsord men visst är han ett typexempel på en person med storkukslugn, Giesecke (det ÄR ett uttryck!).

Men så i går dundrade alltså Kerstin Hessius in i debatten. Lite svalt kan man säga att hon vill se ett slutdatum för nedstängningen av samhället för att rädda ekonomin. Men det gör inte hennes framträdande rättvisa. Hon var uppfylld av en helig vrede – det såg till som om hon ville klappa till ankaret Anders Holmberg när han påpekade att många tyckte det var cyniskt att tala ekonomi när liv stod på spel.

Hon fick i alla fall med mig på sitt tåg. ”Vi håller på att förstöra framtiden för en hel generation.”

Åh, arma millennials. Ur led är tiden: ve! att ni är dem som föddes att den vrida rätt igen.

Men ni har i alla fall Kerstin Hessius på er sida.