Startsida / Inlägg

Våga säga nej

av Maria

Ung entreprenör Ni som följt mig under en längre tid vet att jag älskar att predika om entreprenörskap. Dels för att jag brinner för att att inspirera andra med mina erfarenheter av det tidiga entreprenörslivet och för att jag ser det hela utifrån ett kvinnligt, ungt och invandrar perspektiv.

När jag började min resa sa jag  ja till alla jobbförslag. Maria kan du jobba gratis? Ja. Maria kan du slita och inte få något cred för det? Självklart. Maria kan du göra allt det här fastän du inte vill det? Jajamän.

Jag sa ja till allt bara för att jag ville vara alla till lags fastän det inte gynnade mig eller mitt varumärke. MEN jag fick lära mig en viktig sak som är nyttig för min resa och det är att jag måste våga säga nej. Idag svarar jag varken ja eller nej på förfrågningar förens jag fått sova på saken, det för att min magkänsla är fortfarande ”in progress” och därför vill jag inte fatta några hastiga beslut. Idag säger jag nej om jag känner att det inte är relevant för mitt varumärke.  Jag säger nej om jag känner att innerst inne vill jag inte göra det. Jag gör inte det för att jag är elak, jag gör det för att jag anser att tid är väldigt dyrbart. Att säga nej behöver inte vara otrevligt eller svårt, allt du behöver göra är att vara ärlig mot dig själv och alla andra kommer att förstå. Detta gäller inte bara inom karriären utan även med vänner, killar, hobbyn and you name it.

5 anledningar till att våga säga nej till saker som Du egentligen inte vill göra:

1. Du har mer energi och tid till det du faktiskt vill göra.

2. Det är en utav ingredienserna till bättre självkänsla.

3. Du slipper onödig ångest och stress.

4. Det stärker ditt varumärke.

5. Hellre att säga nej än att vara halvt engagerad och göra ett sämre intryck.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB