Ugnsgrillat Blomkålshuvud
avSom lovat bjuder jag på påskrätter under denna vecka och självklart kommer det att bli magsikt gott. Idag serverar jag något som tydligen är rätt typiskt på det amerikanska påskmenyn och det är ungsgrillad blomkålshuvud. Receptet är perfekt som tillbehör på buffébordet men också väldigt mättande för någon som är vegetarian eller till och med vegan. Hinner ni inte prova receptet till påsken så går det lika bra att tillaga detta alla dagar i veckan, måndag som fredag. Hoppas ni smakar!
Du behöver:
1 blomkålshuvud
Salt
Rapsolja
Minimorötter
Dressing till blomkål: 3 msk rapsolja, 1 citron (saften), 1 tsk dijonsenap, hackad persilja
Dressing till morötterna: 3 msk soya, 1/2 tsk honung och 1 msk sweet chilisås
Sallad: salladsmix, svarta oliver, Farro (zetas)
Gör så här:
Värm ugnen på 220°C.
Börja med att ta bort underdelen på blomkålen men hjälp av en kniv och ångkoka den.
Alltså fyll en kastrull med ca 5 cm vatten. Lägg på locket och koka upp vattnet. Placera en sil i kastrullen och när vattnet börjat koka, lägg i blomkålshuvudet.
Undertiden kan du förbereda dressingen till minimörtarna och därefter pensla morötterna och placera dom i en ungsform.
Ta upp blomkålshuvudet, lägg även den i ugnsformen och massera in med rapsolja och salt.
Ställ ugnsformen i ugnen, ca 20 min.
Förbered salladen och koka farro utefter anvisningarna på paketet. Lägg över salladen på en tallrik.
Ta ut formen och låt det svalna något. Placera morötterna på salladen, och försiktigt ta upp blomkålshuvudet.
Blanda ihop dressingen till blomkålen och häll över. Salta lite till!
Servera och njut!