Startsida / Inlägg

Vad är ”hälsa” enligt mig?

av Maria

Hälsovärlden kan ibland bli lika förvirrande som fysik, speciellt under bikinisäsongen.  Även om jag är i hälsobubblan så kan jag erkänna att jag många gånger höjer på ögonbrynet. Ska man leva raw? Skippa gluten? Juicefasta? Ersätta socker mot stevia? Vegan? Vegetarian? Träna jättemycket? Åka på yogaresa till Indien? Eller ska man kanske göra allt det jag precis nämnde? Idag finns det mycket man kan göra för att leva ett sundare liv men ibland, tyvärr, kan det det extrema jagandet efter ett sundare liv göra oss mer olycklig. Så vad är hälsa enligt mig? Svaret är enkelt:

1. Jämför dig själv med dig själv: Jag vet om många ”hälsosamma” tjejer som inte pillar på sin mat men som agerar som en inspiratörer för andra. Det är tråkigt men gör mig en bamse tjänst och jämför inte din kropp med någon annans. Detta för att det finns en story bakom varje bikinibild (se denna film). Jämför din kropp med din egen kropp. Ett exempel är att jag har kommit igång med min träning igen och tar hjälp av en PT. Hennes jobb har varit att få min rygg att bli stark och det har hon helt klart lyckats med på sån kort tid. Tack och amen! Jag har inte sexpack men jag har fått en starkare rygg och i mina ögon är det mycket bättre. Varför? För jag jämför min rygg idag med hur den var i våras och inte någon bikinibild jag sett på instagram.

2. Träna vad du gillar: Träna det du gillar och inte vad som är trendigt. Vill du yoga? Gör det genuint! Vill du springa flera mil? Gör det genuint! Vill du styrketräna? Gör det genuint! Tyvärr kommer du aldrig kunna lura dig själv till att gilla något. Tur det, för livet är alldeles för kort för att göra saker man tvingar sig själv till.

3. Ät socker utan att få ångest: Sanningen är den, om du äter sunt varje dag, hela tiden och äter något sött någon gång samtidigt som du får ångest över det så är du tyvärr långt i från hälsosam. Då är man snarare besatt av din kost. Jag vet det eftersom jag har själv varit i dessa dystra tankebanor. Mat ska inte ha något med ångest att göra, mat ska vara näring blandat med kul.

Vad tycker ni? Och glöm inte att ta hand om er! 

Kockeniklackar-45

Kockeniklackar-46Jag skulle göra vad som helst för att sitta på ett kaffe i Paris och äta macarons med en nära vän just nu. Onyttigt? Yes, men också ok att göra utan att få ångest. 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB