Startsida / Inlägg

Mina Fototips

av Maria

KockeniklackarIMG_2945Jag har fotat en del under mina år och lagt många löner på kameror. Det finns fortfarande mycket som jag kan lära mig men jag har också samlat ihop en del kunskap. Därför tänkte jag dela med mig utav mina fyra bästa fototips för er som är nyfikna på hur jag jobbar. Jag kanske kan be Sara göra ett gästinlägg här med hennes bästa tips utifrån ett proffsfotografs perspektiv?

 1. Ljus, ljus och mer ljus: En klyscha men också a och o. Oavsett vilken kamera du har behöver du alltid dansa tango med ljuset. Bästa tipset när man fotar mat är att fota nära ett fönster.
 2. Manuellt: Jag jobbar aldrig auto utan manuellt, det blir dels roligare men det ger dig också mer kontroll över bilden. Det finns många bra förklaringar på nätet om hur det går till, läs och lär. Helt klart värt att investera sin tid på om man älskar att fota.
 3. Redigera: Här är biten som jag fortfarande har mycket att lär mig kring och jag använder mig utav lightroom, enklast och bäst enligt mig. Redigera är slutdelen på bilden som är väldigt avgörande. Ibland kan man behöva redigera och sen vila lite från bilden för att få ett nytt perspektiv. Man kan bli redigeringsblind! Här blir det därför viktigt med tålamod.
 4. Öga för foto: Jag kommer ihåg när jag mailade min fotoinspiratör Eleonora Mararo och frågade vilken kamera hon använde för att köpa en likadan med hopp om att få lika bra bilder som hon och som svar fick jag- ”it is not the camera but your artistic eyes who makes the photograph”. Klockrent! Oavsett vilken kamera du har så behöver du fortfarande förmedla bilden från dina ögon och hur du vill att andra ska se det. Jag älskar att se färg och låter det gärna synas i mina bilder. Vad ser du som du kan fånga med en kamera?
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Marlon Appelgren och Ellen Norberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB