Startsida / Inlägg

För-och nackdelar med att resa själv

av Maria

Jag tror många någon gång funderar på att resa själv men kanske tvivlar för att det verkar läskigt, vilket det också är men inte så läskigt som alla säger att det ska vara. Jag har sagt under flera år att jag ska resa själv men skjutit på det och nu sitter jag hemma igen med mängder av underbara minnen. Efter en helg ensam i Paris har jag kommit fram till att det finns både för-och nackdelar med att resa själv och tänkte dra upp listan för er. Alla punkter är baserade utifrån min weekend i Paris.

Tips om du ska resa själv Denna kamera och massa roliga filmklipp försvann med tjuven

Fördelar

 • Allt är Mañana mañana: Du bestämmer agendan. Vill du sitta på en uteservering med ett glas chardonnay och titta på människor i timmar så är det bara att göra det. Ingen som kommer att höja ögonbrynet.
 • Du blir ubersocial: Jag är en väldigt social person men efter den här resan har jag nog blivit ännu mer professionell i mitt sätt att vara social. Jag har träffat många människor under den här helgen och lärt mig både det ena och det andra. Till exempel att artigt säga till en man att man inte intresserad eller att få en arg parisare att lugna ner sig utan att själv bli arg. Jag fick till och med två komplimanger för att vara så social. Är du osocial och vill jobba med det då är att resa själv den bästa kursen.
 • Du lär dig att umgås med dig själv: Jag har upptäckt att jag är rätt skön att umgås med. Hittade alltid på något och får tiden att gå på ett roligt sätt. Som att äta mat själv på en resturang och verkligen smaka på maten.

Nackdelar 

 • Ingen att skratta med när man klantar sig: Detta saknade jag verkligen. Det var många gånger jag råkade göra konstiga grejer som jag ville skratta åt men hade ingen att göra det med. Stod oftast själv med fånigt leende och tänkta vad är det för fel på mig.
 • Allting blir dyrare: Är man två så kan man splittra men själv får man ta hela notan. Tur att Airbnb och SAS ungdom finns, det gjorde min resa häften så dyr.
 • Bli av med grejer blir dubbelt så jobbigt: Min kamera blev snodd och jag hade ingen att snacka om det med. Som tur har min mamma lärt mig att man hellre blir av med saker än att något händer mig eller mina nära och kära och det är sant. Saker är bara saker! Men det var ändå jobbigt att ta smällen själv men nu har jag lärt mig att hantera det också.

Avslutningsvis vill jag säga detta – om du funderar på att resa själv, GÖR DET! Jag ångrar inte en sekund och hade roligare än roligast fast jag var själv. Rädslan fanns innan jag åkte men under resans gång var den långt borta. Det är nämligen inte farligt att vara ensam ibland utan väldigt nyttigt. Ta hand om er!

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB